Παπάδες και παράδες

21 Σεπτεμβρίου, 2011 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παπάδες και παράδες

H Εκκλησία φορολογείται περισσότερο από τον κάθε πολίτη. Πού; Στα αγαθά, στα ακίνητα, στα εισοδήματα που παίρνει από την εκμετάλλευση διαφόρων ακινήτων που έχει. Πληρώνει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι οι λαϊκοί. Πού την απαλλάσσει το κράτος;” είναι το σχόλιο του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην κριτική για τις φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας.

Μπορεί οι ιεράρχες μας να ισχυρίζονται πως ουδέποτε έθεσαν θέμα απαλλαγής για την ακίνητη περιουσία που αξιοποιούν εμπορικά, όμως η Εκκλησία απαλλάσσεται από την καταβολή φόρου για τις δωρεές που γίνονται για την τέλεση μυστηρίων, όπως και για τα χρήματα που συγκεντρώνονται στα παγκάρια, δραστηριότητες που συμβαίνουν εντός των ναών.

Σύμφωνα με το Επίσημο Δελτίο, τεύχος 5, η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει 7.945 ενορίες και πάνω από 500 μοναστήρια και ησυχαστήρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα μετόχια μονών του Αγίου Ορους ή πρεσβυγενών πατριαρχείων που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια.

Για το ΦΜΑΠ

Με το νόμο 2459/97 απαλλάσσονται από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν οι ναοί, οι μονές, καθώς και το Αγιον Ορος.

Για την εισφορά

Με το ν. 3220/2004, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμονές των εκλογών του 2004, με τίτλο «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής…», η Εκκλησία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση της εισφοράς 35% των εσόδων της. Η εισφορά είχε θεσπιστεί το 1945, όταν το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών και η Εκκλησία να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό το 25% των ακαθάριστων εσόδων της, ποσοστό που το 1968 αυξήθηκε στο 35%.

Για το φόρο 10%

Με το φορολογικό ν. 3296/2004, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2004, το Δημόσιο στερήθηκε τεράστια ποσά, καθώς η Εκκλησία απαλλάχθηκε από το φόρο 10% που επιβαρύνει τα εισοδήματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών των μητροπόλεων, των ναών, των μοναστηριών κ.λπ. Ειδικότερα, ο νόμος προέβλεψε για το οικονομικό έτος 2006 μείωση φόρου στο 7%, για το 2007 στο 4% και από το 2008 πλήρη απαλλαγή!

Για τα νεόδμητα

Με το νόμο 3842/2010 καταργήθηκε ο ν. 3427/2005 που αναφερόταν στην επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές.

Η πρώτη ουσιαστική απόπειρα φορολόγησης της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας έγινε με το νόμο 3634/2008, που προβλέπει την επιβολή ενιαίου τέλους ακινήτων 0,1% επί της αξίας των εκμισθούμενων ή δωρεάν παραχωρούμενων ακινήτων, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη η αποτελεσματικότητά του.

Από τη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ζήτησε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και την πλήρη κατάργηση της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών τους.

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή επίθεση στα εισοδήματά της, η Εκκλησία κατορθώνει όχι μόνο να κρατά αφορολόγητα τα έσοδά της, αλλά και να αυξάνει την περιουσία της. Εκατοντάδες φόροι έχουν θεσπιστεί τα τελευταία 50 χρόνια για τη φορολόγηση των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, αλλά πάντα η Εκκλησία και οι ιερές μονές καταφέρνουν να μην πληρώνουν φόρους, είτε λόγω του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης των εσόδων τους είτε λόγω των διπλών βιβλίων που κρατούν», σημειώνει ο Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Ευβοίας.

Να σημειωθεί πως η Εκκλησία διαθέτει μετοχές σε τράπεζες, χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, 800 κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα.

Το παραπάνω δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Φυσικά εκτός από τα παραπάνω τυπικά οικονομικά στοιχεία, ας μην μιλήσουμε για το ηθικό κομμάτι του θέματος. Όταν τους βολεύει αυτοπαρουσιάζονται σαν πνευματικά ιδρύματα, που ασχολούνται με την σωτηρία της ψυχής και την γαλήνη του ανθρώπου και την διάδωση της αγάπης στην ανθρωπότητα. Άμα πας να τους βάλεις το χέρι στο παγκάρι ωρύονται ότι θα πάνε στα δικαστηρια της Ε.Ε. γιατί είναι Ανώνυμες Εταιρίες, έχουν δικαίωμα στην τεράστια περιουσία τους και άλλα φαιδρά. Στο πνευματικό έργο τους είναι και οι καθημερινές συναλλαγές με την εκάστοτε εξουσία (είτε αυτή είναι κόμμα είτε δικτατορία είτε γερμανοί κατακτητές είτε ακόμα και αλλόθρησκοι οθωμανοί κατακτητές), το άπλωμα των πλοκαμιών σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, από το ψέκασμα των παιδιών στα σχολία, στο να έχουν υπουργείο (!) (όπου έχω πει ότι η Ελλάδα έχει υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν τρελλαθεί στα γέλια), στο να έχουν το ιερό το book σε δικαστήρια (φανταστείτε την δίκη από την οποία κρέμεται η ζωή σας, μπροστά σας οι δικαστές με ένα τεράστιο σταυρό επάνω από το κεφάλι τους και ένα μαύρο βιβλίο με σταυρό μπροστά σας. στη φάση αυτή σας δίνουν την επιλογή να ορκιστείτε σε αυτό ή όχι. μιλάμε για αμεροληψία και πραγματική ελευθερία όχι αηδίες), να έχουν τα σύμβολά τους σε σχολικές άιθουσες όπου διαμορφώνεται η προσωπικότητα των αυριανών ελλήνων πολιτών και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Και στο καπάκι να επιδεικνύουν με κάθε ευκαιρία την τεράστια οικονομική και πολιτική εξουσία που έχουν, όπως έκαναν πάντα φυσικά, με το να επιβάλλουν το αφορολόγητο στα χρήματά τους, με το να επιβάλλουν τους κανόνες στα τσιφλίκια τους που είναι οι ναοί, με το να εμφανίζονται παντού δίπλα στην εξουσία.

Αλλά δεν φταίνε αυτοί, είναι όπως οι μαριονέττες της κυβέρνησης, με μαζική οργάνωση και απαίτηση του κόσμου θα είχαν λουφάξει και αυτοί και οι όμοιοί τους. Προσοχή, στην παρόυσα φάση δεν μιλάω για πίστη και τον Θεό, μιλάω για τους παπάδες, τις τσέπες τους και τα χρυσά σκήπτρα εξουσίας τους. Αν τώρα εσύ πεινάς αλλά θέλεις οι παπάδες να ζουν στο χρυσάφι, πρόβλημά σου. Δεν θα είναι και η πρώτη φορά, και στο μεσαίωνα έτσι ήταν τα πράγματα. Εγώ πάντως δεν θέλω.

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Παπάδες και παράδες at Καθημερινή Τρέλα.

meta