Το περιβόητο ντοκυμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου. Ενδιαφέρουσες απόψεις και στοιχεία, λείπουν αρκετά βέβαια. Αυτά που θα κρατήσω εγώ νομίζω ότι εστιάζονται στο σχόλιο που έγραψε ένας θεατής του ντοκυμαντέρ, ονόματι Σπύρος, στην επίσημη σελίδα:
Μερικά απλά ερωτήματα για την οικονομική κρίση:
1) Γιατί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν με τα εισοδήματα τους να αγοράσουν τα αγαθά που οι ίδιοι παράγουν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διότι ενώ δουλεύουν για 10 ώρες πληρώνονται μόνο για τις 4. Η κλοπή απλήρωτης εργασίας μένει σαν κέρδος στα αφεντικά τους ( βιομηχανικό κεφάλαιο) ως υπεραξία.
2) Πως στηρίζεται η κατανάλωση αφού τα εισοδήματα των εργαζομένων δεν αρκούν για την κατανάλωση των αγαθών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο καπιταλισμός έλυνε αυτό το πρόβλημα με δύο τρόπους:
Α) Μέσω του ιμπεριαλισμού « ανοίγοντας» νέες αγορές εκμεταλλευόμενος τους εργαζόμενους του αναπτυσσόμενου κόσμου και στέλνοντας φθηνά προϊόντα στους καταναλωτές του αναπτυγμένου. Σήμερα το 20% του πληθυσμού καταναλώνει το 80% του πλούτου που παράγει ο πλανήτης. Κι όμως το 30% του δυτικού κόσμου ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας.
Β) Μέσω του δανεισμού ότι δεν μπαίνει στο μισθό δίνεται σε δάνειο που φυσικά μέσω του τόκου γίνεται η δεύτερη κλοπή αυτή τη φορά από το τραπεζικό κεφάλαιο.
3) Γιατί το μοντέλο αυτό κατέρρευσε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα πραγματικά εισοδήματα συρρικνώθηκαν τόσο πολύ που πλέον ήταν αδύνατη η καταβολή ακόμα και των δόσεων ( 2008 κρίση στεγαστικών δανείων). Οι τραπεζίτες μάζεψαν αυτά τα επισφαλή δάνεια τα μετέτρεψαν σε ομόλογα ( τοξικά προϊόντα ) και τα αντάλλαξαν με μετοχές στο χρηματιστήριο (2009 χρηματοπιστωτική κρίση). Ο κίνδυνος πέρασε από τις τράπεζες στη βιομηχανία , οι τιμές των μετοχών κατέρρευσαν. Οι τράπεζες επέβαλαν στους πολιτικούς τους εκπροσώπους (κυβερνήσεις ) να τις στηρίξουν με τα λεφτά των φορολογουμένων παραδεχόμενες ότι: ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ. Όλη η φιλελεύθερη αστική ιδεολογία κατέρρευσε ενώ τα ελλείμματα των κρατών εκτοξευτήκαν (2010 δημοσιονομική κρίση ).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όπως και να ονομάσουν την κρίση στην πραγματικότητα είναι μια δομική κρίση του καπιταλισμού. Με μαρξιστικούς όρους μια κλασσική κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που πηγάζει φυσικά από το συγκεκριμένο εκμεταλλευτικό σύστημα παραγωγής. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ τα έχουν συγκεντρώσει οι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΡΟΙΣΟΙ.
[dailymotion clip_id=”xhztyb_debtocracy_shortfilms”]
Debtocracy –BitsnBytes
Debtocracy – Χρεοκρατία
7 Απριλίου, 2011 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Debtocracy – Χρεοκρατία