Η οικονομική πραγματικότητα για τους μετανάστες

17 Δεκεμβρίου, 2010 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η οικονομική πραγματικότητα για τους μετανάστες

Έλληνες και πορτογάλοι μετανάστες το 1956

Σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες αποφέρουν οι μετανάστες διαπιστώνει ο ΟΗΕ, ενώ εκτιμά ότι έως το 2050 θα υπάρχουν περίπου 405 εκατομμύρια μετανάστες σε όλο τον κόσμο αν η μετανάστευση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό όπως τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ)  η σημαντική αύξηση του πληθυσμού των μεταναστών οφείλεται στη μείωση του πληθυσμού στις βιομηχανικές χώρες που αναμένεται να ανέλθει στο 25%. Την ίδια στιγμή η εργατική δύναμη στις αναπτυσσόμενες χώρες θα αυξηθεί από τα 2,4 δισεκατομμύρια άτομα που ήταν το 2005 και θα φτάσει τα 3,6 δισεκατομμύρια άτομα έως το 2040.

Επικαλούμενος αμερικανικές εκτιμήσεις ο ΔΟΜ αναφέρει ότι οι Αμερικανοί πολίτες κερδίζουν ετησίως 37 δισ. δολάρια από τη συνεισφορά των μεταναστών στην οικονομία των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, αναφέρει ο διευθυντής της υπηρεσίας, Γουίλιαμ Σουίνγκ, δεν αναιρεί τις αρνητικές αντιδράσεις απέναντι στους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα, καθώς πολλές από αυτές τις αντιδράσεις βασίζονται σε μύθους και συναισθήματα και όχι στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, σημειώνει.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη έκθεση για την παγκόσμια μετανάστευση του University College London για τη διετία 2008-2009 στη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες που προέρχονταν από την Ανατολική Ευρώπη κατέβαλαν κατά 37% περισσότερους φόρους σε σύγκριση με τα επιδόματα και τις δημόσιες υπηρεσίες που απόλαυσαν από το κράτος.

Ελευθεροτυπία

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Η οικονομική πραγματικότητα για τους μετανάστες at Καθημερινή Τρέλα.

meta