Να φτιάξω και γω ένα App να γίνω πλούσιος;

12 Νοεμβρίου, 2010 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Να φτιάξω και γω ένα App να γίνω πλούσιος;

Καλή ερώτηση με όχι και τόσο εύκολη απάντηση.

Για ένα προγραμματιστή ο οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει την τέχνη/επιστήμη του αυτόνομα από μία εταιρία λογισμικού οι επιλογές είναι μετρημένες. Ως τώρα, συνήθως ο σχεδιασμός και ανάπτυξη μικρών ιστοσελίδων ήταν ουσιαστικά μονόδρομος μιας και η ανάπτυξη εφαρμογών ή προϊόντων ψυχαγωγίας για υπολογιστικά συστήματα απαιτεί εκτός από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη την πρόσβαση σε ένα ή περισσότερα κανάλια διαφήμισης και διοχέτευσης του λογισμικού στους τελικούς χρήστες. Αυτό στα πλαίσια ομάδων 2-3 ατόμων με περιορισμένα μέσα είναι πλέον πρακτικά αδύνατο, στο βαθμό που ήταν τις εποχές των εταιριών που αναπτύσσονταν σε ένα γκαράζ και προχώραγαν να κατακτήσουν τον κόσμο των υπολογιστών (Apple, Microsoft κτλ). Σε μία παραγωγή ενός παιχνιδιού για υπολογιστές ή για κάποια από τις κονσόλες αυτής γενιάς, θα μετρήσετε εκατοντάδες ανθρώπους που δουλεύουν και η παραγωγή αυτή έχει φτάσει σε επίπεδα υψηλότερα των παραγωγών του χόλυγουντ, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες μικρών ομάδων (των λεγόμενων Indie) να παράδουν και να προωθήσουν δικές τους δουλειές, με στόχο το κέρδος.
Το σκηνικό δείχνει να αλλάζει με την ανάπτυξη ειδικών καναλιών που παρέχουν αυτές τις δυνατότητες ακόμα και σε μεμονωμένους προγραμματιστες στην αγορά κινητών συσκευών. Οι σχετικά μειωμένες δυνατότητες σε επίπεδο υλικού αλλά και η ζήτηση παιχιδιών και εφαρμογών του 5λεπτου (π.χ. για χρήση κατά την αναμονή του μετρό) αλλά και η άνθιση των παραπάνω καναλιών, όπως το App Store της Apple για συσκευές iOS, το Android Market της Google για συσκευές Android καθώς και το νεοεισερχόμενο Marketplace της Microsoft για τα νέα Windows Phone 7 δίνει δυνατότητες σε developers να προωθήσουν τη δουλειά τους και να έχουν και κέρδος από αυτό.Υπάρχουν μάλιστα και μεμονωμένα success stories κατά τα οποία κάποιοι ζουν αποκλειστικά με τις πωλήσεις των εφαρμογών αυτών, παρόλο που η τιμή πώλησης πολλές φορές δεν ξεπερνάει το $1. Ενδεικτικά αναφέρω τα Angry Birds, Cut the Rope αλλά και την εκπληκτική ιστορία του Trainyard.
Ένα άλλο στοιχείο που ευνοεί την επιτυχία στην διανομή και πώληση αυτών των μικρών εφαρμογών είναι η απλότητα με την οποία μπορεί κάποιος να τις αγοράσει, κυριολεκτικά με ένα κλικ (ή ένα tap όπως είναι η ορολογία στις οθόνες αφής).
Φυσικά δεν είναι όλα εύκολα και ρόδινα στην αγορά των apps για φορητές συσκευές. Ακριβώς επειδή εμφανίστηκαν τα παραπάνω πλεονεκτήματα οι developers έσπευσαν κατά χιλιάδες, σε ένα νέο Ελ Ντοράντο, για φήμη και χρήμα. Και όπως είναι λογικό τα ποσοστά αυτών που έβγαλαν ακόμα και τα έξοδά τους δεν είναι μεγάλα (μιλώντας για έξοδα, σαν παράδειγμα για να γράψει κάποιος μία εφαρμογή για το iPhone ή για οποιαδήποτε iOS συσκευή απαιτείται η αγορά Mac, με τις αντίστοιχες τσουχτερές τιμές, καθώς και αιτήσια συνδρομή των $99 για να μπορεί να στέλνει τις εφαρμογές στο App Store. Άρα μιλάμε για ένα έξοδο της τάξης των 1000 ευρώ με το καλημέρα, και χωρίς να συμπεριλάβω έξοδα για την εκμάθηση Objective C, βιβλία, προσωπικό χρόνο κτλ). Ενδεικτικά αναφέρω την έρευνα στο http://bit.ly/a01dB7. Σε αυτή αναφέρεται ότι η πλειοψηφία δεν είναι καν ικανοποιημένη με τα έσοδα που είχε και τα θεωρεί κατώτερα από τα αναμενώμενα. Λογικό, όταν ακούς για ανθρώπους που έβγαλαν δεκάδες χιλιάδες σε μία μέρα.

Όσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν, οι ευκαιρίες είναι εκεί αλλά καλό θα είναι αν πάτε προς τα εκεί, να κρατάτε και μικρό καλάθι. Φυσικά νέες αγορές, η πολλά υποσχόμενη αγορά των Windows Phone 7 και του Marketplace που ακολουθεί ένα πανομοιότυπο μοντέλο με αυτό του App Store της Apple (70% των εσόδων στους developers) έχει αρκετά μεγάλες δυνατότητες αυτή τη στιγμή, μιας και δεν έχει κορεστεί ακόμα, αλλά φυσικά τα πρωτεία κρατά το App Store λόγω των εκατομμυρίων δυνητικών πελατών και της ωριμότητας του.

Προσωπικά πάντως θα αρχίσω να το τολμάω σύντομα και θα σας κρατήσω ενήμερους για τα αποτελέσματα:)

Καλή τύχη!

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Να φτιάξω και γω ένα App να γίνω πλούσιος; at Καθημερινή Τρέλα.

meta