Φτηνά laptop και οδηγός αγοράς φορητών

30 Σεπτεμβρίου, 2010 § 1 comment

Από ότι φαίνεται, πολλοί από εσάς ζητάτε συμβουλές για φτηνά laptop. Φυσικά το τι είναι φτηνό για τον καθένα είναι σχετικό, οπότε είπα να γράψω ένα μικρό οδηγό για να βοηθήσω με την αγορά του νέου σας φορητού. Ποιο laptop να διαλέξω; Ποιο laptop είναι το καλύτερο; Ποιο laptop καλύπτει τις ανάγκες μου; Ελπίζω να βοηθήσω.

Τα laptop, φορητός υπολογιστής, κομπιούτερ κρεβατιού, όπως και να το πείτε, είναι ένας βολικός τρόπος να αποκτήσει κάποιος υπολογιστή, μιας και παρέχει ένα όλα-σε-ένα πακέτο το οποίο μάλιστα είναι και φορητό, οπότε μπορεί να σας ακολουθεί και για τις εκτός σπιτιού υπολογιστικές σας ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια προτιμάται περισσότερο από τους παραδοσιακούς desktop υπολογιστές, ειδικά από ανθρώπους που έχουν πιο απλές ανάγκες όσο αφορά την χρήση του υπολογιστή τους, και δεν θα τους πειράξει και πολύ το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουν να “φορέσουν” στον υπολογιστή τους την τελευταία κάρτα γραφικών, ή 3-4 σκληρούς δίσκους (πιθανόν να είστε ένας από αυτούς, οπότε αν δεν καταλάβατε καν τι είναι αυτό που δεν μπορείτε να “φορέσετε” στον υπολογιστή σας μην ανησυχείτε).

Ο φορητός υπολογιστής (παρεμπιπτόντως, η λέξη laptop βγαίνει από το lap που λέγεται το μέρος που ακουμπάει ο υπολογιστής όταν καθόμαστε – εξού και lap dance αλλά καλύτερα να μην ξεφεύγουμε – και το top δηλαδή ότι βρίσκεται επάνω εκεί) έχει τα υπέρ και τα κατά του. Στα υπέρ είναι πράγματα που ήδη προανέφερα, δηλαδή ότι αγοράζετε σε μορφή πακέτου οθόνη, πληκτρολόγιο, συσκευή για να κινείτε τον κέρσορα στην οθόνη (touchpad), κεντρική μονάδα, ηχεία, μικρόφωνο, πιθανόν και κάμερα. Υπέρ είναι η φορητότητα και η (περιορισμένη ή λιγότερο περιορισμένη χρονικά) αυτονομία με μπαταρία καθώς και η περιορισμένη χρήση του χώρου σας τόσο κατά τη χρήση όσο και κατά την αποθήκευση του υπολογιστή σας. Στα κατά θα έλεγα ότι συμπεριλαμβάνεται το πρώτο από τα υπέρ, γιατί παρόλο που παίρνετε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, συχνά η αλλαγή κομματιών του είναι από δύσκολη (π.χ. αλλαγή CPU) ως αδύνατη (αλλαγή ηχείων). Κοινώς, σε λίγα χρόνια ο φορητός σας δεν θα μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις τότε απαιτήσεις νέου λογισμικού, δημιουργώντας συνήθως την ανάγκη αλλαγής του εξ’ολοκλήρου. Φυσικά αν οι ανάγκες σας είναι σταθερές, δεν είναι απαραίτητη αυτή η κίνηση, μιας και την δουλειά που θα κάνει καλά τώρα, θα την κάνει και αργότερα το ίδιο καλά. Εδώ μπαίνει και το αρνητικό της δυσκολίας επισκευής τυχών προβλημάτων, μιας και ανταλλακτικά συνήθως παρέχονται από την ίδια την εταιρία, και ειδικά στην Ελλάδα η ποιότητα της υπηρεσίας του service είναι ανάλογα με την αντιπροσωπία που θα πέσετε. Τέλος, το κόστος απόκτησης ενός φορητού συνήθως αντιστοιχεί με την απόκτηση ενός κατά πολύ δυνατότερου επιτραπέζιου υπολογιστή, οπότε ουσιαστικά χάνετε κάποια χρήματα για να κερδίσετε κάποιο από τα πλεονεκτήματα που ανέφερα πριν.

Αν ξεκινήσουμε λοιπόν με κάποιες χοντρικές κατηγορίες, από τα φτηνότερα στα πιο ακριβά μηχανήματα.

Στον πάτο του βαρελιού, τόσο σε τιμές, όσο και σε απόδοση, θα βρείτε τα λεγόμενα netbooks. Αυτά βασίζονται σε επεξεργαστές πολύ χαμηλής ισχύος, συνήθως Atom της Intel, χαμηλής ταχύτητας κάρτες γραφικών, συνήθως embedded και στην καλύτερη περίπτωση κανέναν ION, χαμηλές αναλύσεις στην μικροσκοπική οθόνη τους, συνήθως 1024 x 600 και 1-2GB μνήμης,  ενώ κερδίζετε σε φορητότητα αφού τα netbook είναι πραγματικά μικρά σε μέγεθος, και συνήθως και σε ζωή μπαταρίας αφού φτάνουν στις αρκετές ώρες αυτονομίας μέχρι να χρειαστεί να ξαναφορτιστούν. Αυτή είναι και η κατηγορία που αρχίζουν σιγά σιγά να ανταγωνίζονται και τα tablets όπως το iPad ή τα Samsung Galaxy Tab και RIM Playbook.

Χαρακτηριστικά μοντέλα στην κατηγορία αυτή είναι τα Dell Mini 10, Acer Aspire One, Samsung NC και N, MSI Wind, HP Compaq Mini, Asus EEE. Οι διαφορές ανάμεσα στα προηγούμενα μοντέλα είναι συνήθως πολύ μικρές, όπως και η διαφορές στην τιμή τους. Προτιμήστε αυτή την κατηγορία για πολύ απλές εργασίες, web surfing, email, άντε και κάνα facebook αλλά όχι για πολλά παραπάνω. Οι τιμές τους ξεκινούν από 200Ε-250E.

Προχωρώντας, βρίσκουμε φορητούς που “φοράνε” επεξεργαστές Celeron και ULV και μπορούν να παίξουν με αρκετά μεγαλύτερη ποικιλία στον εξοπλισμό τους. Εδώ οι επιδόσεις είναι αρκετά καλύτερες, ενώ κάποια πλεονεκτήματα όπως η φορητότητα και η δυνατή μπαταρία παραμένουν σε αρκετά μοντέλα. Επίσης έρχονται πλεονεκτήματα όπως μέγιστη μνήμη στα 4GB και αναλύσεις οθόνης μεγαλύτερες (π.χ. 1366 x 768), αποκωδικοποίηση HD εικόνας και άλλα.

Παράδειγμα netbook

Παραδείγματα σε αυτή την κατηγορία είναι τα Acer Timeline ULV, Lenovo S10, Asus UL30A και άλλα. Η κατηγορία αυτή μπορεί να είναι κατά περίπτωση πιο συμφέρουσα από ένα netbook.

Παρόλο που το παρόν άρθρο αναφέρεται πιο πολύ σε φτηνά laptop, θα δώσω και κάποιες πληροφορίες και για τα υπόλοιπα για λόγους πληρότητας.

Πάνω από εκεί προχωράμε σε κατηγορίες που ο κάθε κατασκευαστής θέλει να βαφτίζει διαφορετικά. Εδώ θα συναντήσετε Gaming Laptops, Work Laptops και Multimedia Laptops. Πολλά από τα χαρακτηριστικά αυτών των κατηγοριών αλληλοκαλύπτονται, οπότε θα σας πω διάφορα θέματα που υπάρχουν σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες καθώς και τις διαφορές τους. Στις κατηγορίες αυτές συνήθως μιλάμε καθολικά για Desktop Replacement Laptops, για φορητούς δηλαδή που έρχονται για να αντικαταστήσουν την ανάγκη απόκτησης ενός επιτραπέζιου υπολογιστή σε επίπεδα ταχύτητας επεξεργασίας, μνήμης και αποθήκευσης. Η αντικατάσταση αυτή για μένα καθιστά ασύμφορα τα παραπάνω φορητά, μιας και έχει το μειονέκτημα του κατά πολύ αυξημένου κόστους για την απόκτηση ενός μηχανήματος αντίστοιχης υπολογιστικής ισχύς ενώ ταυτόχρονα, συνήθως, καταργούνται κατά ένα μέρος τα πλεονεκτήματα της φορητότητας και της αυτονομίας της μπαταρίας σε πολλά “ισχυρά” μοντέλα φορητών. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, που παρέχουν αρκετά καλή υπολογιστική ισχύ με μέτριο μέγεθος και έξτρα μπαταρίες που παρέχουν κάποιες ώρες αυτονομίας.

Ένα παράδειγμα ενός gaming laptop

Στην κατηγορία αυτή είναι οι φορητοί που “φοράνε” επεξεργαστές (με αύξουσα σειρά ισχύος) i3, Core Duo, i5 και i7. Ανάλογα με τον προσανατολισμό που θέλει αν δώσει ο κατασκευαστής στο μοντέλο του φορητού μπορεί να διαφέρουν σε επιμέρους χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, φορητοί που απευθύνονται σε κοινό που ενδιαφέρεται να παίζει παιχνίδια με αυτούς, θα δώσουν μία πιο ισχυρή κάρτα γραφικών που θα τους δώσει, εν μέρει, αυτή τη δυνατότητα. Αντίστοιχα, φορητοί που απευθύνονται σε μουσικόφιλους ή ταινιόφιλους, ενσωματώνουν καλύτερα ηχεία, εξόδους HDMI για σύνδεση με HD τηλεοράσεις καθώς και αναγνώστες για BlueRay δισκάκια. Φυσικά τα πράγματα δεν διαχωρίζονται απόλυτα, μιας και ένα μηχάνημα που προορίζεται για παιχνίδια μπορεί κάλλιστα να έχει έξοδο HDMI. Η επιλογή λοιπόν επαφίεται στο τι θεωρείτε πιο σημαντικό. Αν η χρήση του υπολογιστή θα γίνεται κυρίως σε ένα γραφείο, μπορεί η ζωή της μπαταρίας να μην σας ενδιαφέρει τόσο πολύ.

Εδώ υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα, και δεν νομίζω ότι μπορώ να αναφέρω ούτε καν ενδεικτικά τι γίνεται, μιας και νέα μοντέλα είναι καθημερινά στην αγορά.

Ιδιαίτερη μνεία νομίζω ότι χρίζουν τα φορητά της Apple για διάφορους λόγους. Θα ξεχωρίσω δύο λόγους που θα σας σπρώξουν στην αγορά ενός από αυτά, καθώς και άλλον ένα που θα σας απομακρύνει. Ο πρώτος λόγος είναι η σχεδίαση. Πραγματικά πρόκειται για έργα τέχνης, η αίσθηση χρήσης ενός Macbook Pro είναι το κάτι άλλο. Ειδικά τα τελευταία μοντέλα είναι κατασκευασμένα από ένα και μοναδικό “σκαμμένο” κομμάτι αλουμινίου και το touch pad που διαθέτουν είναι από ειδικό γυαλί. Ο δεύτερος λόγος για να αποκτήσετε ένα Macbook είναι η αποκλειστική δυνατότητα που σας παρέχουν να χρησιμοποιείστε το λειτουργικό της Apple, το Mac OS X, αντί για τα Windows (παρόλο που μπορείτε να έχετε ΚΑΙ Windows παράλληλα σε ένα Macbook). Το Mac OS X είναι ένα λειτουργικό τόσο δυνατό, απλό στη χρήση και σταθερό που χιλιάδες άνθρωποι πίνουν νερό στο όνομά του. Λόγοι για να τα αποφύγετε; Πρώτος και βασικός, η τιμή. Οι τιμές των Macbook είναι σχεδόν διπλάσιες από ένα φορητό μιας άλλης εταιρίας με τα ίδια χαρακτηριστικά. Οι τιμές επίσης για αναβαθμίσεις και ανταλλακτικά είναι πολύ ψηλές.

Το MacBook Pro

Σαν τελική συμβουλή στην αγορά laptop έχω να πω τα εξής: Αν η χρήση είναι κυρίως επάνω σε ένα γραφείο, ίσως να θέλετε να προτιμήσετε κάποιο επιτραπέζιο υπολογιστή. Αν σας φοβίζει ο όγκος, υπάρχουν λύσεις (όπως ένα Acer Aspire Revo R3610 που έρχεται με Dual Core Atom, 4GB Ram, GF 9300 GPU και είναι απίστευτα μικρό – μπορείτε αν θέλετε να το κρεμάσετε πίσω από την οθόνη σας και να μην φαίνεται καν – ενώ είναι αθόρυβο και δεν παράγει πολύ θερμότητα – και όλα αυτά σε τιμή λίγο πάνω από ένα netbook). Αν θέλετε να παίζετε τα τελευταία παιχνίδια (και θέλετε να συνεχίζετε να μπορείτε να το κάνετε σε βάθος χρόνου) επίσης προτιμήστε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή. Οι δυνατότητες αναβάθμισης και αντικατάστασης μεμονομένων συστατικών (επεξεργαστή, κάρτας γραφικών, οθόνης κτλ) που παρέχει ένα επιτραπέζιος υπολογιστής, καθώς και η αντοχή στον χρόνο που αυτές παρέχουν, δεν παρέχονται από κανένα φορητό. Επίσης, τα χρήματα που θα δώσετε για ένα πολύ ισχυρό επιτραπέζιο μηχάνημα για παιχνίδια είναι λιγότερα από ότι για ένα λιγότερα ισχυρό laptop. Αφήστε που για τις καλύτερες κάρτες γραφικών και τους καλύτερους επεξεργαστές τα επιτραπέζια μηχανήματα είναι μονόδρομος μιας και τα εν λόγω υποσυστήματα δεν υπάρχουν σε φορητούς.

Αν θέλετε μικρό και αθόρυβο υπολογιστή, το laptop ΔΕΝ είναι μονόδρομος

Αν η χρήση που θέλετε να κάνετε απαιτεί φορητότητα, θέλετε απλότητα στην αγορά του υπολογιστή σας, θέλετε συγκεκριμένα πράγματα στην χρήση και σας αρέσει η ιδέα του όλα-σε-ένα ίσως ένας φορητός να είναι η λύση για εσάς. Δείτε το πορτοφόλι σας, επιλέξτε τις προτεραιότητές σας για τις ανάγκες σας, βρείτε την κατηγορία που σας καλύπτει και καλές αγορές!

§ One Response to Φτηνά laptop και οδηγός αγοράς φορητών

What's this?

You are currently reading Φτηνά laptop και οδηγός αγοράς φορητών at Καθημερινή Τρέλα.

meta