Ο φόβος της διαφορετικότητας

2 Μαΐου, 2010 § 2 comments

Είναι έμφυτο χαρακτηριστικό της αμορφωσιάς και της αμάθειας να φοβάται κάποιος το διαφορετικό. Και το συνδέω με την αμάθεια γιατί συνήθως το διαφορετικό δεν το καταλαβαίνουμε και είναι χαρακτηριστικό της Δαρβίνειας εξέλιξης να φοβόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Γιατί απλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για την επιβίωσή μας σε θεμελιώδες επίπεδο. Όσο ψάχνουμε και μαθαίνουμε τον κόσμο και τους άλλους φυσικά, ο φόβος σιγά σιγά φεύγει. Τα στερεότυπα είναι κομμάτι της προσπάθειάς μας να ομαδοποιήσουμε τους “άλλους” με μία μεγάλη ταμπέλα ώστε να μην χρειάζεται να κουραζόμαστε και πολύ για να τους απορρίψουμε έναν έναν με ξεχωριστά επιχειρήματα. Βολεύει για τον βλάχαρο να πει “όλοι οι μαύροι βρωμάνε” ή “όλοι οι Αλβανοί είναι κλέφτες” γιατί βαριέται κιόλας να ασχοληθεί να κάτσει να γνωρίσει και να κρίνει ικανό στατιστικό δείγμα αυτών των ανθρώπων. Από το κάκιστο αυτό χαρακτηριστικό της ανθρωπότητας έχουν ξεκινήσει άπειρες διακρίσεις, όπως θρησκευτικοί πόλεμοι ή διωγμοί πληθυσμών ολόκληρων γιατί ήταν διαφορετικοί. Οι ελληνάρες θα πέταγαν τη σκούφια τους να διώξουν όλους τους μουσουλμάνους από την Ελλάδα, παρόλο που μπορεί και αυτοί να ήταν Έλληνες. Γιατί στο μυαλό του ΕΛ, Έλληνας=Χριστιανός άρα όταν ο Έλληνας δεν είναι χριστιανός, εκτός του ότι για αρχή δεν είναι Έλληνας είναι κατά βάση κάτι διαφορετικό από αυτόν. Αλλά ας μην μακρυγορήσω, μία μικρή εισαγωγή είπα να γράψω για το παρακάτω βίντεο που βρήκα, που μιλάει ακριβώς για αυτό: την διαφορετικότητα.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=ppmUBFpOjV0 400 300]

§ 2 Responses to Ο φόβος της διαφορετικότητας"

 • Ο/Η Α.Φ.Μαρξ λέει:

  Ξέρω ρατσιστές μορφωμένους με πτυχία , μάστερ και διδακτορικά.
  Και έχω γνωρίσει ανθρώπους που δεν ήξεραν να γράφουν το όνομά τους, που αποδέχονταν το διαφορετικό απλά, με τον ίδιο τρόπο που το χώμα δέχεται να θρέψει ένα φυτό είτε αυτό είναι τριαντάφυλλο είτε τσουκνίδα.
  Καλημέρα

 • Ο/Η karios λέει:

  Την αμορφωσιά και την αμάθεια δεν τις ανέφερα με την έννοια του ακαδημαϊκού επιπέδου αλλά με την έννοια της χρήσης του μυαλού πέρα από την χρήση του ως κρεμάστρα του καπέλου. Εννοείται ότι όρθια βόδια θα βρεις και με πτυχίο και χωρίς, άλλο το ένα άλλο το άλλο.
  Την καλημέρα μου και από μένα.

What's this?

You are currently reading Ο φόβος της διαφορετικότητας at .

meta