Τη σύλληψη του Πάπα ζητούν άθεοι διανοούμενοι και δικηγόροι στη Βρετανία

13 Απριλίου, 2010 § 1 comment

Ο διάσημος εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς (συγγραφέας των εξαιρετικών The God Delusion, The Greatest Show on Earth, The Selfish Gene μεταξύ άλλων) και ο συγγραφέας Κρίστοφερ Χίτσενς τέθηκαν επικεφαλής μιας ομάδας Βρετανών που ζητούν την σύλληψη του Πάπα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», όταν ο ποντίφικας επισκεφθεί τη Βρετανία το Σεπτέμβριο.

Στο πλευρό των δύο γνωστών Βρετανών τάσσονται και ορισμένοι δικηγόροι σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι οποίοι ζητούν να απαγγελθούν κατηγορίες στον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ για συγκάλυψη κρουσμάτων παιδεραστίας μεταξύ κληρικών.

Ο καθηγητής Ρ.Ντόκινς, περισσότερο γνωστός από το βιβλίο Το Εγωιστικό Γονίδιο, γράφει τώρα στο ιστολόγιό του ότι υποστηρίζει «ολόψυχα» το αίτημα του Κ.Χίτσενς για έκδοση εντάλματος.

«Αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο μέχρι το σημείο που η βρετανική κυβέρνηση θα αισθανθεί αμηχανία να προχωρήσει στην επίσκεψη του Πάπα» εκτιμά ο Ντόκινς.

Τις απόψεις των άθεων επικριτών του ποντίφικα φαίνεται να συμμερίζεται και ο αρθρογράφος Τζορτζ Μονμπιό της εφημερίδας The Guardian: «Φανταστείτε τον Πάπα να περιμένει τη δίκη του στη Βρετανία, και θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες της ριζοσπαστικής ιδέας που ουδέποτε εφαρμόστηκε: την ισότητα απέναντι στο νόμο» γράφει.

Ο Κρίστοφερ Χίτσενς υποστηρίζει μάλιστα ότι το Βατικανό δεν είναι νόμιμο κράτος και επομένως ο Πάπας δεν μπορεί να καλύπτεται από διπλωματική ασυλία: «Τα Ηνωμένα Έθνη από το ξεκίνημά τους αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ως μέλος τους το Βατικανό, του παραχώρησαν όμως μια μοναδική ‘θέση παρατηρητή’, η οποία του επιτρέπει […] να μιλά και να ψηφίζει σε διασκέψεις του ΟΗΕ, όπου προωθεί τα αμφιλεγόμενα δόγματά του για τις αμβλώσεις, την αντισύλληψη και την ομοφυλοφιλία».

Όπως αναφέρει το BBC, οι νομικοί της ομάδας του Χίτσενς και του Ντόκινς εξετάζουν τώρα αν θα ζητήσουν την απαγγελία κατηγοριών από τις βρετανικές αρχές, αν θα καταθέσουν τη δική τους μήνυση, ή αν θα παραπέμψουν το θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Επικαλούνται μάλιστα το νομικό προηγούμενο της Τζίπι Λίβνι, πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει επίσκεψη στο Λονδίνο λόγω του εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος της λόγω των συγκρούσεων στη Γάζα.

Το Βατικανό αρνείται πάντως ότι ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ συγκάλυψε περιπτώσεις παιδεραστίας.

Από

§ One Response to Τη σύλληψη του Πάπα ζητούν άθεοι διανοούμενοι και δικηγόροι στη Βρετανία

  • Ο/Η zaphod λέει:

    «Φανταστείτε τον Πάπα να περιμένει τη δίκη του στη Βρετανία, και θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες της ριζοσπαστικής ιδέας που ουδέποτε εφαρμόστηκε: την ισότητα απέναντι στο νόμο»

    Tα ρέστα πακοτίνια!!

    Για να δουμε!

What's this?

You are currently reading Τη σύλληψη του Πάπα ζητούν άθεοι διανοούμενοι και δικηγόροι στη Βρετανία at .

meta