Ο πάπας λύνει τη σιωπή του για τα σεξουαλικά σκάνδαλα στην καθολική εκκλησία

21 Μαρτίου, 2010 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο πάπας λύνει τη σιωπή του για τα σεξουαλικά σκάνδαλα στην καθολική εκκλησία

ΒΑΤΙΚΑΝΟ: Η συγχώρεση είναι μια από τις υψηλότερες αρετές που διδάσκει σε μας ο Ιησούς. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ εξέδωσε ένα παπικό διάταγμα τη Δευτέρα απαλλάσσοντας τα κακοποιημένα από ιερείες παιδιά από όλες τις αμαρτίες. Ο πάπας δήλωσε: “Όταν γίνονται σοβαρές και φοβερές αμαρτίες, ο Κύριος μας διδάσκει να γυρνάμε το άλλο μάγουλο και να συγχωρούμε αυτούς που αμάρτησαν εναντίον μας.”. Ο πάπας διάβασε μια έτοιμη δήλωση από ένα μπαλκόνι που βλέπει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. “Για το λόγο αυτό, παρ’όλα τα τρομερά πράγματα που έχουν διαπράξει, η εκκλησία προχωρά και συγχωρεί αυτά τα παιδιά από τα παραστρατήματά τους”

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

“Όπως είπε ο Ιησούς, ‘Ο αναμάρτητος να πετάξει την πρώτη πέτρα'”, συνέχισε ο πάπας. “Πρέπει να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στα εκατοντάδες – ίσως χιλιάδες – παιδιά που με τους αμαρτωλούς τρόπους τους έβαλαν σε πειρασμό τόσους πολλούς υπηρέτες της εκκλησίας να παραβούν με τέτοιους λάγνους τρόπους τους ιερούς όρκους αγαμίας τους. Η εκκλησία τα συγχωρεί για τα παραστρατήματα, και τα κοιτάζει όχι με αδιαλλαξία, αλλά με συμπόνια.

Η παπική ανακοίνωση ήρθε σε απάντηση της γενικής κατακραυγής για σεξουαλικά σκάνδαλα που σαρώνουν την καθολική εκκλησία στις ΗΠΑ. Μέσω επίσημης ανακοίνωσης καταδικάζει αυτά τα παραστρατήματα, ενώ η απόφαση του πάπα, λένε παρατηρητές, είναι να δείξει ότι η θέληση της εκκλησίας είναι να βάλει το σκάνδαλο πίσω της και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

“Με το να συγχωρέσουμε αυτά τα παιδιά, κυρίως παιδιά που πηγαίνουν στην εκκλησία μεταξύ των ηλικιών των 5 και 15 ετών, ο πάπας έδειξε την πραγματική Χριστιανική καλωσύνη”, είπε ο Πατήρ Τόμας Ο’Μάλευ, μέλος της ενορίας της Νέας Υόρκης και ένας από τους πολλούς ιερείς που εμπλέκονται σε κατηγορίες για σεξουαλική δραστηριότητα με ανηλίκους. “Ο πάπας λέει ότι, με τον δικό τους τρόπο, αυτά τα αμαρτωλά παιδιά ήταν και αυτά θύματα. Με την άφεση αμαρτιών, στέλνει μήνυμα ότι η συμπόνια, αντίθετα με τους αρνητές και αυτούς που κριτικάρουν συνέχεια στα media, έχει θέση στον μοντέρνο Καθολικισμό”.

Για τους Καθολικούς που περίμεναν τον πάπα να σπάσει την σιωπή του για το σκάνδαλο αυτό, η αποφασιστική φύση της απάντησής του ευπρόσδεκτη ανακούφιση.

“Ο πάπας έδειξε μεγάλη αγάπη και συμπόνια, όπως και ο Ιησούς όταν μίλαγε για τους τελώνες και τις πόρνες”, είπε ο Καρδινάλιος Bernard Law της Βοστώνης. “Παρόλο που έθεσαν σε κίνδυνο τις καριέρες πολλών ιερέων – για να μην πούμε ότι διακινδύνευσαν και τις αθάνατες ψυχές τους – η εκκλησία αγκαλιάζει αυτούς τους νεαρούς σαγηνευτές με ανοιχτές αγκάλες.  Τα λόγια και οι πράξεις του πάπα αποδεικνύουν ότι η εκκλησία θέλει να σταματήσει το βάσανο και να αρχίσει η θεραπεία.

Η μαζική άφεση αμαρτιών χαιρετίστηκε από μελετητές της εκκλησίας σαν μία από τις πιο προοδευτικές πράξεις του Βατικανού από το Β’ Συμβούλιο του Βατικανού το 1962.

“Δεν μπορούμε να πούμε αρκετά για το πόσο διαφορετικό από την παράδοση είναι αυτό που έγινε”, αναφέρει ο Bruce McConnachie της αρχιεπισκοπής του Λος Άντζελες. “Παρότι, κατά το δόγμα, η πράξη του ξελογιάσματος ενός ιερέα είναι πολύ μεγάλη αμαρτία κατά τους νόμους του Θεού, που τιμωρείται με αιώνια καταδίκη στην κόλαση. Αλλά ο πάπας τα έβαλε όλα αυτά στο πλάι. Είπε “ότι έγινε, έγινε”. Για αυτό, όλοι οι παραστρατούσες σέξι νεαροί πρέπει να νοιώθουν ευγνωμοσύνη. Με το να δείξει τόση θέληση να ξεχάσει και να συγχωρέσει, ο πάπας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Παρόλο που αυτά τα παιδιά έκανα τόσα για να υπονομεύσουν και αν παρεκκλίνουν τους όρκους των ιερέων για αγαμία, αξίζουν ακόμη την αγάπη του Θεού.

Η Μάρκαρετ Λίχι, 39 ετών, κατασκευαστής σπιτιών και μητέρα ενός από τους λεγόμενους σαγηνευτές από το Σόμερβιλ, εξέφρασε ανακούφιση για την ανακοίνωση του πάπα.

“Για μήνες, φοβόμουν για το αγόρι μου – και για δεκάδες άλλα παιδιά που διέπραξαν αμαρτωλές πράξης με τον Πατήρ Χάροραν πριν φύγει για την ασφάλεια μίας άλλης ενορίας που τον προστάτεψε από περαιτέρω πειρασμούς από τα προεφηβικά χέρια – θα πήγαινε στην κόλαση για αυτό που έκανε” είπε η Λίχι.”Ήταν το χειρότερο συναίσθημα που μπορεί να νοιώσει μία μάνα. Αλλά χάρη στην συγχώρεση του πάπα, ο εφιάλτης μου επιτέλους τελείωσε. Ήταν ένα αγόρι μόλις 8 χρονών τότε. Δεν ήξερε τι έκανε. Ευχαριστώ, Παναγιώτατε, που δώσατε στον μικρό Τίμοθι μία ακόμα ευκαιρία για λύτρωση.”

Παρ’όλα αυτά, δεν υποστηρίζουν όλοι στην καθολική εκκλησία τις πράξεις του πάπα.

“Τι μήνυμα στέλνει ο πάπας στα παιδιά του σήμερα; Ότι είναι εντάξει να ξελογιάζουν παπάδες;” λέει ένας ανήσυχος παπάς από τη Βαλτιμόρη ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος λόγω της δίκης που δεν έχει τελειώσει.” Με την ανακοίνωση του πάπα, η εκκλησία ουσιαστικά λέει στα νεαρά μέλη της:’Πηγαίνετε και αφήστε τον Πατήρ Τάδε να βάλει τα χέρια του κάτω από το μαγιώ σας στην πισίνα του πάρτι της εκκλησίας. Δεν πειράζει, ο πάπας θα σας συγχωρήσει στο τέλος.’

Όσο ο κοσμικός ανθρωπισμός διεισδύει στους πιο ιερούς θεσμούς μας, το Βατικανό δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο”, συνέχισε ο ιερέας. “Απευθυνόμαστε στην εξουσία της εκκλησίας για δικαιοσύνη και για να βρούμε το σωστό, όχι για λύσεις που βολεύουν πολιτικά και διατηρούν το κατεστημένο. Αυτοί οι έφηβοι αμαρτωλοί πρέπει να είναι υπόλογοι για τη ζημιά που προκάλεσαν”

Πηγή

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Ο πάπας λύνει τη σιωπή του για τα σεξουαλικά σκάνδαλα στην καθολική εκκλησία at Καθημερινή Τρέλα.

meta