Μα ναι! Φυσικά και μας νοιάζουν οι κακόμοιροι στην Αϊτή! Γιατί πάμε εκεί άλλωστε;

24 Ιανουαρίου, 2010 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μα ναι! Φυσικά και μας νοιάζουν οι κακόμοιροι στην Αϊτή! Γιατί πάμε εκεί άλλωστε;

Ναι! Θέλουμε να βοηθήσουμε! Έχουμε διαφορετικές ιδέες αλλά είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι! – Μπούς ο νεώτερος, Κλίντον ο Μέγας

Προσέχτε όμως μία λεπτομέρεια, για να μην μπερδευτείτε:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Α ναι, λεφτάκια είπαμε έτσι; Θα τους αγοράσουμε εμείς κουβέρτες για να κινηθεί και η οικονομία λίγο. Α και Evian για να βοηθήσουμε και την ευρωπαϊκή οικονομία. Α, θα κρατήσουμε και λίγα λεφτά για να στείλουμε και λίγο στρατό ακόμα για να βοηθήσει (πάνοπλο φυσικά, έτσι τον είχαμε έτοιμο για το Ιρακ, που να βγάζουν τόσο οπλισμό τώρα – θα χάσουμε χρόνο). Τι; Δεν βλέπετε στρατιώτες στους δρόμους να βοηθάνε με τις διασώσεις; Δεν πειράζει, δεν είναι εκεί για αυτή τη δουλειά, άλλο ρόλο έχουμε στο μυαλό μας για αυτούς. Τι; Η Αϊτή είναι δίπλα στην Κούβα και στην Βενεζουέλα; Α! Δεν το προσέξαμε, εμείς περνάγαμε από εδώ τυχαία!

10000 αμερικάνοι στρατιώτες με τα αυτόματα στο χέρι είναι ή θα είναι σύντομα στην Αϊτή.

Οι ΗΠΑ είχαν την Αϊτή  υπό κατοχή και στο παρελθόν (1915-1937). Όταν το 1915 ο πρόεδρος Γουίλσον έστειλε τα πρώτα στρατεύματα οι διαταγές προς τον Ναύαρχο Γουίλιαμ Ντέβιλ Μπάντι ήταν σαφείς:”προστατέψτε τα Αμερικανικά συμφέροντα καθώς και τα συμφέροντα των συμμάχων”. Φυσικά, για να αποφύγει προβλήματα με το κοινό αίσθημα, το πρόσχημα ήταν ότι τα στρατεύματα πήγαιναν για να “επαναφέρουν την ειρήνη και την τάξη και δεν είχαν τίποτα να κάνουν με διπλωματικές συνδιαλλαγές του παρελθόντος ή του μέλλοντος”. Οι πραγματικοί λόγοι που οι Αμερικάνοι πήγαιναν εκεί ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένοι.

Αλλά ας γυρίσουμε στο σήμερα.

Ο πιθηκάνθρωπος πρώην πρόεδρος και ο σαξοφονιάς πρών πρώην πρόεδρος θέλουν να δείξουν καλό πρόσωπο και φυσικά να εκμεταλλευτούν την εισροή χρημάτων (“ξέρουν αυτοί πώς” όπως λέει και στο βίντεο παραπάνω).

Μεγάλος αριθμός στρατού πηγαίνει οπλισμένος και κάθεται μπάστακας ανάμεσα στα ερείπια. Τότε η κατοχή είχε να κάνει με τράπεζες, δάνεια και μπανάνες. Τώρα με τι έχει να κάνει; Τους έπιασες ξαφνικά ο ανθρωπιστικός πόνος; Η ιστορία μας λέει όχι. Να μαντέψω; Νέες στρατιωτικές βάσεις στην Καραϊβική; Κλείσιμο του κλοιού γύρω από την Κούβα; Ευκολότερη πρόσβαση στη Βενεζουέλα; Και τα δύο; Δεν ξέρω. Απλά μαντεύω.

Ως συνήθως πάντως, οι ανυποψίαστοι και χτυπημένοι από την φυσική καταστροφή λίγα θα κερδίσουν από αυτή την ιστορία.

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Μα ναι! Φυσικά και μας νοιάζουν οι κακόμοιροι στην Αϊτή! Γιατί πάμε εκεί άλλωστε; at Καθημερινή Τρέλα.

meta