Καιρό είχα να γράψε το κατιτίς μου, ας γράψουμε λοιπόν τα τελευταία νέα της πόλης μας. Μία ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων ατόμων ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο κέντρο της πόλης, ενώ μετά τη διαδήλωση μία ομάδα 200 περίπου κουκουλοφόρων, που αυτοαποκαλούνται “το μαύρο μπλοκ”, έβαλε φωτία σε τουλάχιστον 4 πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ έσπασαν και βιτρίνες καταστημάτων, τραπεζών και ενός Starbucks. Η αστυνομία έκανε συλλήψεις, ενώ υπήρχε και ένας τραυματισμός μίας γιαγιάς 80 χρονών που γλίστρησε και έπεσε. Η οργανωτική ομάδα της διαδήλωσης δήλωσε ότι κάποιοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την πορεία για να πετύχουν τους σκοπούς τους, και πως λυπάται που δεν κατάφεραν να τελειώσουν την διαδήλωση χωρίς παρατράγουδα ώστε να ακουστεί το μήνυμα της.
Πριν αρχίσετε, αγαπητοί αναγνώστες, να κατηγορείτε το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τους “θολοκουλτουραίους” όπως ήθισται να αποκαλούνται τελευταία οι αριστεροί συνολικά, να σας πω εδώ ότι τα παραπάνω γεγονότα είναι ακριβέστατη περιγραφή γεγονότων στο κέντρο της πόλης της Γενεύης, στην Ελβετία. Φυσικά η αστυνομία έπιασε τους δράστες, δεν έριξε ότι ληγμένο χημικό είχε σε όποιον άσχετο έβρισκε μπροστά της, και δεν έσπασε στο ξύλο όποιον είχε μακριά μαλλιά ή πράσινα παπούτσια στην ευρύτερη περιοχή. Η διαδήλωση έγινε στα πλάσια της τριήμερης συνάντησης για το παγκόσμιο εμπόριο που ξεκινάει εδώ αύριο Δευτέρα.
Σε άλλα νέα, το δημοψήφισμα για την απαγόρευση νέων μιναρέδων στην Ελβετία τελικά πέρασε, προς έκπληξη όλων. Τα καντόνια της Γενεύης, του Βοντ, του Νοισατέλ και της Βασιλείας ψήφισαν κατά της απαγόρευσης, αλλά συνολικά με ποσοστό 54.7% η απαγόρευση πέρασε. Προσέξτε, δεν μιλάμε για απαγόρευση του Ισλαμ, ούτε της λατρείας του, ούτε καν των τζαμιών. Μιλάμε μόνο για χτίσιμο νέων μιναρέδων, επιπλέον των 4 που υπάρχουν ήδη. Στην Ελβετία υπάρχουν επίσης 150 τζαμία και το χτίσιμο επιπλέον επιτρέπεται κανονικά. Το ψήφισμα ήταν μόνο για τους μιναρέδες για κάποιο λόγο, η λογική του οποίου μου διαφεύγει.
Συνολικά, τα νέα μας για σήμερα είναι ότι η Ελβετία συνεχίζει, όπως τα τελευταία 500 χρόνια, να είναι στην κοσμάρα της και να παίζει με τα ρολόγια της περιμένοντας το φοντύ να ωριμάσει.
Update:
Τελικα δεν είμαι μόνο εγώ που νομίζω ότι είναι στην κοσμάρα της η Ελβετία. Εκτός του ότι η είδηση της απαγόρευσης ανέγερσης μιναρέδων έκανε το γύρο (με πίτα – ευλόγησον) του κόσμου σε μία μέρα, με πολλές αναφορές και στα ελληνικά μέσα, τελικά φαίνεται ότι το να βάζεις θέματα πολεοδομίας σε δημοψηφίσματα και να απαγορεύεις μονομερώς την θρησκευτική ελευθερία δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα, αφού μπορεί ακόμα και να καταστήσει την χώρα σου υπόλογη για παραβίαση των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Έτσι στην Ελβετία η επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών Navi Pillay είπε ότι “μετανιώνει” για το αποτέλεσμα του ψηφίσματος στην Ελβετία, σημειώνοντας ότι αυτή η απαγόρευση φέρνει διακρίσεις και διχόνια, ενώ βάζει το νομικό σύστημα της Ελβετίας σε αντιπαράθεση με τις διεθνής υποχρεώσεις της.
Συμπέρασμα; Θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών ΔΕΝ μπαίνουν σε δημοψήφισμα (βλέπε αναγραφή θρησκεύματος σε δημόσια έγγραφα, χτίσιμο θρησκευτικών κτιρίων, νομομοποίηση λιθοβολισμών και άλλα τέτοια φεδρά). Στην Ελλαδίτσα φυσικά, τα δημοψηφίσματα τα βλέπουμε με το κυάλι και για θέματα που καίνε (κατάργηση του ελληνικού συντάγματος από την συνθήκη της Λισαβώνας, κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας στο αιγαίο με τη συμφωνία υπηρεσιακού ελέγχου του από την τουρκία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και άλλα τέτοια).