Γιατί τα Νόμπελ δεν είναι πανάκια

10 Οκτωβρίου, 2009 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιατί τα Νόμπελ δεν είναι πανάκια

Από καθημερινές εφημερίδες:
“Η Χέρτα Μίλερ ήταν η λογοτεχνική φωνή των αντιφρονούντων της Ρουμανίας στη Δύση, όταν το απολυταρχικό καθεστώς του Τσαουσέσκου ζούσε και βασίλευε (…) Ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Πέτερ Ενγκλουντ στάθηκε αρχικά στην “ηθική ορμή” της Μίλερ, που ταιριάζει τέλεια με τα κριτήρια απονομής του βραβείου (…) Οι παππούδες της ήταν εύποροι αγρότες της γερμανόφωνης μειονότητας, που έχασαν την περιουσία τους επί κομμουνισμού. Ο πατέρας της, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στα Βάφεν – Ες Ες. Η μητέρα της εγκλείστηκε επί πέντε χρόνια σε στρατόπεδο εργασίας στην Ουκρανία. Η Γερμανίδα συγγραφέας σπούδασε γερμανική και αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Τιμισοάρα”

“Προχτές, εκτός από το Νόμπελ στην «Βάφεν Ες Ες» δόθηκε Νόμπελ και στον Ομπάμα, για τις ειρηνικές προθέσεις του, λέει. Και σε πρακτική εφαρμογή αυτών των προθέσεων σε Αφγανιστάν και Πακιστάν δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν και χτες «να κοιτάνε τα ραδίκια ανάποδα».”

Εκεί που στο παρελθόν έδιναν Νόμπελ π.χ. Ιατρικής σε ανθρώπους που έσωζαν ζωές με την επιστήμη τους, τώρα δίνουν νόμπελ Ειρήνης σε ανθρώπους που διατηρούν στρατούς κατοχής σε ξένες χώρες. Καλά πάμε.

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Γιατί τα Νόμπελ δεν είναι πανάκια at Καθημερινή Τρέλα.

meta