Αλλα βέβαια, όταν η γυναίκα του Βουλγαράκη (αιωνία του η μνήμη παρεπιπτόντως) συνέτασε παράνομες ανταλλαγές γης κάτω από το νερό της λίμνης, με φιλέτα στην Χαλκιδική και η ίδια δήλωνε ότι το έκανε για να έχει την ευχή της Παναγίας (ναι ναι, τον 21ο αιώνα), μην περιμένετε και πολλα από την “ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία”(επίσημο σύνθημα της ΝΔ στις προ-προηγούμενες εκλογές) πρώην κυβέρνηση.
Κόκκινο και μουσταρδί στα κτίσματα των ναών, τοίχοι και τείχη στο χρώμα της πέτρας και το λευκό του πεντελικού μαρμάρου (!), μπετά σε… κλασικούς χρωματισμούς, τούβλα ασοβάτιστα, πανωσηκώματα και σιδερόβεργες, μπαζώματα δεκάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων. Και ένα γαλάζιο τετράγωνο, στο χρώμα του πούλμαν με πιστούς που έχουν έρθει σήμερα επίσκεψη. Ινα πληρωθή το ρηθέν υπό του (και εκλογικού) προφήτη Γ. Σουφλιά πως «όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος» και πως «έχουν γίνει από πλευράς νομοθεσίας τα πάντα, ώστε να μην επιτραπεί να μετατραπούν σε οικόπεδα και βίλες οι δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από την πυρκαγιά».
Η πλευρά αυτή της Πεντέλης δεν χτυπήθηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά. Ίσως γιατί οι φλόγες είχαν κάνει «καλή δουλειά» στις 16 Αυγούστου του 2007 – μια εβδομάδα πριν από τον «ορυμαγδό» που σάρωσε δάση σε ολόκληρη την Ελλάδα αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς. Τότε, δηλώθηκε ότι η φωτιά ξεκίνησε κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και ξέφυγε από τον έλεγχο αφού ο «στρατηγός άνεμος» φυσούσε «με 9 μποφόρ».
Ολα τα θυμόμαστε. Ακόμη και το γεγονός ότι αργά το μεσημέρι, όταν η φωτιά είχε κάψει όσα είχε βρει μπροστά της και υποχωρούσε, δύο πυροσβεστικά οχήματα συνέχιζαν να φυλάνε τις (αυθαίρετες) εγκαταστάσεις της μονής επειδή υπήρχε μια τεράστια δεξαμενή προπανίου. Αλλά και τον καλόγερο που απολάμβανε το μεσημεριανό του στην τραπεζαρία του μοναστηριού…
Εργων συνέχεια
«Οι κατασκευές και τα έργα μέσα στον χώρο της μονής ουδέποτε σταμάτησαν. Το διεπίστωσα και πριν από 20 μέρες», μας λέει ο Θέμης Καραλής, μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Ρομπέν των δασών», που κινείται στην Πεντέλη από τη δεκαετία του ’90, έχοντας δει το μοναστήρι να επεκτείνεται οριζοντίως (με εκχερσώσεις-μπαζώματα) και καθέτως (κτίσματα): «Τα έργα επέκτασης των εγκαταστάσεων ξεκίνησαν δειλά δειλά γύρω στο 1993 αλλά ο ρυθμός εντάθηκε μετά που ανέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», λέει ο κ. Καραλής. «Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε αποκλεισμό της Ιεράς Συνόδου εν ώρα συνεδρίασης. Μας υποσχέθηκαν ότι θα λάβουν μέτρα για να σταματήσουν οι παρανομίες. Αποτέλεσμα ουδέν όμως…».
«Καταπίνουν την Πεντέλη – Ξενώνες, υπόγεια πάρκινγκ και λεωφόρους φτιάχνουν οι παπάδες», ο τίτλος ρεπορτάζ της «Ε» στις 24 Μαΐου 2005. Φωτογραφίες με μπουλντόζες και καλόγερους εν δράσει. Δύο μέρες μετά, ο τότε πρόεδρος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, διατάζει προκαταρκτική εξέταση ενώ η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη (στην οποία υπάγεται η Μονή Αγ. Παντελεήμονος) ανακοινώνει ότι «από ετών εγγράφως έδωσε εντολή εις τον εκεί εγκαταβιούντα μοναχό Ισαάκ να απέχει πάσης οικοδομικής δραστηριότητος, εις δε τον μετοχιάρη Ιωσήφ να εποπτεύει την εφαρμογήν της συγκεκριμένης εντολής»… Είναι δηλαδή η Μονή Πετράκη υπέρμαχος της νομιμότητας;
«Αγροδασόκτημα»…
Μια απάντηση δίνει έγγραφο της 6/10/2003 όπου η Μονή Πετράκη διαμαρτύρεται προς το Δασαρχείο Πεντέλης διότι στον προσωρινό Κτηματολογικό Πίνακα περιγράφεται «η περιοχή πέριξ του Μετοχίου Αγ. Παντελεήμονος, εις την περιοχή Κοκκιναρά Πεντέλης ως δημόσια δασική έκταση».
Η μονή επικαλείται έγγραφο του «δασάρχου Αττικής» και απόφαση του υπουργού Γεωργίας από το 1955, όπου το «αγροδασόκτημα Κοκκιναράς έχει αναγνωριστεί ως ανήκον εις την ιδιοκτησίαν της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη». Δύο μήνες πριν η Μονή Πετράκη διαμαρτυρηθεί για το αγροδασόκτημά της, στις 20/8/03, ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για «ευρύτατες και ανεξέλεγκτες εργασίες με τη χρήση τεράστιων μηχανημάτων στη δασική περιοχή Κοκκιναρά που είχε καεί προ εικοσαετίας» και ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης απαντά: «Το Δασαρχείο Πεντέλης ποτέ δεν συνηγόρησε στην κατασκευή των αυθαίρετων κτισμάτων, ούτε χορήγησε άδειες κοπής δέντρων – μπαζώματος των ρεμάτων. Αντίθετα, εξέδωσε το 4478/61/27-6-94 πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, ως επί δημοσίας έκτασης. Επιπροσθέτως, πρότεινε την έκδοση απόφασης κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων. Ακόμη, εξεδόθησαν απόφαση κατεδάφισης κτισμάτων από τον περιφερειακό διευθυντή Ανατολικής Αττικής και απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και με τη 19945/99/30-6-99 βεβαίωση, τα εν λόγω αυθαίρετα κτίσματα κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Για τη μη κατεδάφισή τους μέχρι σήμερα, κατά του εκπροσώπου της μονής, Ισαάκ Τεταγιώτη, επεβλήθησαν πρωτόκολλα ειδικής αποζημίωσης συνολικού ποσού 228.687,26 ευρώ. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η υλοποίηση της απόφασης κατεδάφισης». Και μετά;
Καλλιέργεια προστίμων
Καμία κατεδάφιση δεν έγινε αν και το Δασαρχείο συνέχισε να εκδίδει τα σχετικά πρωτόκολλα μέχρι πρόσφατα. Το μοναδικό που μοιάζει να κινείται είναι η αλληλογραφία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών. Εκτιμάται ότι σήμερα η συνολική έκταση των αυθαιρέτων κτισμάτων φτάνει τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ το σύνολο των προστίμων ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ! Τα οποία πληρώνονται;
«Δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον», μας λέει η Μαρία Δαλιέτου, διευθύντρια Οικονομικών του Δήμου Κηφισιάς, που επέβαλε πρόστιμο «αυθαιρέτου ανέγερσης και διατήρησης» συνολικού ύψους 1.249.858,76 ευρώ την 1/12/2008.
«Θα προχωρήσουμε σύντομα στη βεβαίωση του προστίμου», τονίζει η κ. Δαλιέτου. Γιατί όμως η μονή να ανησυχήσει; Στο έγγραφο του περσινού Δεκέμβρη, την απειλούσαν ότι η βεβαίωση του προστίμου σε 12 δόσεις θα γινόταν «εντός 60 ημερών» και κοντεύει χρόνος…
Οι αυθαιρεσίες καταγράφονται τμηματικά και σε αραιά χρονικά διαστήματα, γίνονται προσφυγές, εκκρεμούν δικαστήρια, πρόστιμα μένουν ανείσπρακτα. Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη, μέσω του δικηγόρου Θεσσαλονίκης Στέλιου Γκαρίπη, ανώνυμη μηνυτήρια αναφορά όπου αναφέρεται ότι η Αστυνομία Κηφισιάς συνέλαβε επ’ αυτοφώρω τον περασμένο Μάιο ιερομόναχο που εκτελούσε οικοδομικές εργασίες στη διάρκεια της νύχτας. Ο ανώνυμος καταγγέλλων υποστηρίζει ότι ο ιερομόναχος τιμωρήθηκε με ελαφρά ποινή διότι απέκρυψε ότι οι εργασίες γίνονταν σε δημόσια και αναδασωτέα έκταση ενώ λέει ότι απευθύνθηκε σε πολλούς δικηγόρους Αθηνών, που τον απέτρεψαν λόγω του φόβου εμπλοκής σε διαμάχη με τη Μονή Πετράκη.
Ξεκινούμε την κατάβαση από τα ιερά αυθαίρετα σε υψόμετρο 700 μέτρων. Εκατοντάδες καμένοι σκελετοί δέντρων γεμίζουν σαν «μαύρα μανουάλια» την έκταση έως εκεί που αρχίζει το λεκανοπέδιο. Ενα δέντρο έχει μείνει πράσινο. Στη σκιά και στα κλαριά του, ένα κοπάδι πέρδικες περιμένουν τους δημίους τους…
ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ & ΤΣΙΜΕΝΤΟ-ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ πάντα δε
ταύτα
“ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ της ΒΛΑΣΤΗΣΕΩΣ”.
Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής εκτασης των 235 Στρεμ.; Από πραγματογνώμονα αρχιτέκτονα που δούλεψε επί πολλούς μήνες με τα τοπογραφικά σχέδια, και κυρίως με μακροχρόνια γνώση του αντικειμένου. Σε τέτοιας μορφής «Δημόσια εργα» χρειάζεται ειδικευμένους ανθρώπους η αντιπαράθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμών, την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρέτων.
Πολλοί εξέχοντες πολίτες και 25 Αθηναίοι δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίων με πρώτο τον καθηγητή και πρώην υπουργό και δικηγόρο Γεώργιο- Αλέξανδρο Μαγκάκη, έχουν υπογράψει εδω και μήνες κείμενο διαμαρτυρίας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι…….
Προς το παρόν ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αποδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» και ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ 5-6,000 κυβ.μέτρων στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού – Ιστορικού Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews
“Καί τούς πονηρούς μή ποτ’ αύξαν’ εν πόλει κακοί γάρ εμπλησθέντες ή νομίσματος, ή πόλεος εμπεσόντες είς αρχήν τινά, σκιρτώσιν αδόκητ’ ευτυχησάντων δόμων – “Ευριπίδου Ερεχθεί”