Μαύρα κοράκια, πράσινα κοράκια, κόκκινα κοράκια… Τι προμηνύουν τα κοράκια;

6 Φεβρουαρίου, 2009 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μαύρα κοράκια, πράσινα κοράκια, κόκκινα κοράκια… Τι προμηνύουν τα κοράκια;

Έχει γεμίσει η Γενεύη απο αυτές τις αφίσες. Με τις υγείες μας.

Mαύρα κοράκια με νύχια γαμψά…

Γράφει ο Γιάννης Π. Καραβίδας – 06/02/2009

Προκαλεί και πάλι με την αφίσα του το ξενοφοβικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα
Την Κυριακή καλούνται οι Ελβετοί ν’ αποφασίσουν, με δημοψήφισμα, εάν θα πρέπει να ανανεώσει η χώρα τους τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τις επεκτείνει και στα δύο νεότερα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας — τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Προκαλεί και πάλι η αφίσα του ξενοφοβικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος που έχει ταχθεί υπέρ του “όχι”: δείχνει δύο μαύρα κοράκια — τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία — να τσιμπολογούν τον χάρτη της Ελβετίας κι ένα τρίτο να περιμένει να ‘ρθει η δική του σειρά για να τσιμπολογήσει κι αυτό.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος εξήγησε στους δημοσιογράφους γιατί υιοθέτησε αυτή τη στάση: “Η ανεργία”, είπε, “αυξάνεται και το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων βρίσκεται υπό πίεση. Οι μισθοί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία είναι 15 φορές χαμηλότεροι απ’ τους δικούς μας. Οι μεγάλες εταιρείες ψάχνουν για φτηνό εργατικό δυναμικό και θα δώσουν τις δουλειές στους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους.”

Ο ίδιος αξιωματούχος δεν παρέλειψε, όμως, να στρέψει τα πυρά του και κατά της Γερμανίας, η οποία πιέζει την Ελβετία να άρει το τραπεζικό απόρρητο και ν’ αποκαλύψει στις γερμανικές αρχές τι λογαριασμούς έχουν εκεί Γερμανοί πολίτες. Βρέθηκε έτσι μία εξήγηση και για την ταυτότητα του τρίτου κορακιού στην επίμαχη αφίσα!

Δεν είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά που η ελβετική ακροδεξιά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις φοβίες των Ελβετών για τους ξένους: τον περασμένο Οκτώβριο, είχε καταφέρει να μετατρέψει την προεκλογική εκστρατεία σε συζήτηση για τη θέση των μεταναστών στην ελβετική κοινωνία — επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την αύξηση της εγκληματικότητας στη μετανάστευση — και το τι σημαίνει επίσης να είναι κανείς Ελβετός.

Και το είχε επιτύχει αυτό με μία αφίσα που έδειχνε τρία λευκά πρόβατα να κλωτσούν ένα μαύρο πρόβατο έξω από τα όρια της Ελβετίας, προκαλώντας βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη οργανώσεων της αριστεράς που κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα σημάνει η νίκη της ξενοφοβίας σ’ αυτό το δημοψήφισμα

Τι αναμένεται να ψηφίσουν οι Ελβετοί την Κυριακή; Η μία δημοσκόπηση μετά την άλλη δείχνει πως στρέφονται όλο και περισσότερο κατά των ανοικτών συνόρων με την Ευρωπαϊκή Ένωση: πριν από εννέα χρόνια, για παράδειγμα, το 67% είχε πει “ναι” στην πρώτη συμφωνία με την Κοινότητα για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Το 2004, όμως, μόνο το 54% είχε υποστηρίξει τη σύναψη δεύτερης συνθήκης με τη διευρυμένη πλέον Ένωση. Και μόνο το 50% λέει “ναι” στο τωρινό δημοψήφισμα: το 43% λέει “όχι” και το 7% δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας αυτή την εβδομάδα στους δημοσιογράφους, δεν έκρυψε την ανησυχία του πως η παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί τελικά να ωθήσει τους Ελβετούς να ψηφίσουν με κριτήρια προστατευτισμού: “σίγουρα”, είπε, “δεν θα βοηθήσει το γεγονός ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη οικονομική κρίση που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία.”

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα σημάνει η νίκη της ξενοφοβίας σ’ αυτό το δημοψήφισμα: η ελβετική κοινωνία γίνεται όλο και πιο συντηρητική, πιο εσωστρεφής, “πιο κλειστή” και λιγότερο ανεκτική.

Ένα άλλο θέμα αφορά, βεβαίως, την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δικαιούται, μέσα σε ένα εξάμηνο, να αναστείλει την ισχύ όλων των συμφωνιών με την Ελβετία — κυρώσεις που θα δυσκολέψουν αφάνταστα τις επιχειρηματικές συναλλαγές: η Κοινότητα απορροφά τα δύο τρίτα των ελβετικών εξαγωγών, ενώ 20.000 φορτηγά περνούν κάθε μέρα τα ελβετικά σύνορα …

Από εδώ:
http://www.skai.gr/master_story.php?id=109872

UPDATE: Τελικά οι Ελβετοί ψήφισαν 60% υπερ της επικύρωσης της διευρυμένης Σέγκεν. Εντωμεταξύ, κυκλοφόρησαν πολύ ενδιαφέροντες ιστοσελίδες σαν αυτή:

http://www.rabenpick.ch/

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Μαύρα κοράκια, πράσινα κοράκια, κόκκινα κοράκια… Τι προμηνύουν τα κοράκια; at .

meta