Τέλος στον πόλεμο των δίσκων υψηλής ευκρίνειας (HD)

19 Φεβρουαρίου, 2008 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τέλος στον πόλεμο των δίσκων υψηλής ευκρίνειας (HD)

Επιτέλους, ένας ακόμα “πόλεμος” αγορών και εταιριών λαμβάνει τέλος, γεγονός που μόνο ως καλό χαρακτηρίζεται για τον καταναλωτή. Αντίστοιχα με τον “πόλεμο” VHS-Betacam στη δεκαετία του 80, εταιρίες έφτιαξαν δύο στρατόπεδα εμφανίζοντας η κάθε μία ένα προϊόν το οποίο θα κάλυπτε την ίδια ανάγκη της αγοράς. Τότε ήταν ένα μέσο εύκολης εγγραφής εικόνας και ήχου τώρα είναι ένα μέσο υψηλής ευκρίνειας εικόνας και ήχου. Το πρόβλημα και τότε και τώρα είναι ότι το πιο προϊόν ήταν καλύτερο ή πιο συμφέρον για τον καταναλωτή δεν έπαιζε κανένα σημαντικό ρόλο στο πιο τελικά επικράτησε! Τότε, η Betacam ήταν καλύτερης ποιότητας αλλά είχε μικρότερη διάρκεια ανά κασέττα, και επικράτησε η VHS. Τώρα, το HD-DVD ήταν πιο φτηνό στην παραγωγή αλλά είχε μικρότερη χωρητικότητα και επικράτησε το BlueRay. Προφανώς το μάρκετινγκ και οι στρατηγικές κινήσεις (όπως η ενσωμάτωση BlueRay drive στο Playstation 3) έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Το τέλος της διαμάχης αυτής διαφάνηκε αρκετές μέρες τώρα, με την μετακίνηση μεγάλων κινηματογραφικών studio (όπως η Warner Brothers) από το στρατόπεδο του HD-DVD σε αυτό του BR όσο αφορά την αποκλειστικότητα εμφάνισης ταινιών.

Ενδιαφέρουσα ήταν, και είχε σχολιαστεί και τότε, η κίνηση της Microsoft (η οποία ήταν στο στρατόπεδο του HD-DVD) να βγάλει την κονσόλα της (το Xbox 360) με DVD driver και να δώσει το HD-DVD ώς USB εξωτερική συσκευή. Το γεγονός αυτό ήταν ένα “ναι μεν αλλά” κατά τη γνώμη πολλών. Υποστήριζε μεν το HD-DVD αλλά άφηνε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να βγάλει και BlueRay εξωτερικό USB αργότερα, πράγμα το οποίο, να με θυμηθείτε, πιστεύω ότι θα κάνει στο μέλλον.

Το τέλος της διαμάχης αυτής ανοίγει πλέον το δρόμο για τους επιφυλακτικούς αγοραστές (οι οποίοι ήταν πλειoψηφία, γεγονός που εμπόδιζε ουσιαστικά την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα) καθώς και για την εμφάνιση φτηνών readers αλλά και writers για το BlueRay (επιτέλους). Φυσικά η μεγάλη κίνηση που σύντομα θα αρχίσει να διαφαίνεται τόσο σε συσκευές όσο και σε δισκάκια θα ρίξει το κόστος και στα writable media.

Ακολουθεί ένας συγκριτικός πίνακας (από το Wikipedia):

Disc BD-ROM HD DVD-ROM DVD-ROM
Laser wavelength 405 Nanometers 405 Nanometers 650 Nanometers
Numerical aperture 0.85 0.65 0.6
Storage capacity single layer 25 GB 15 GB 4.7 GB
Storage capacity dual layer 50 GB 30 GB 8.5 GB
Playback time on two layers (Standard Definition) 23 hours 13.8 hours 4 hours
Playback time on two layers (High Definition) 9 hours 5.4 hours
Video codecs MPEG-4 AVC (H.264) / VC-1 / MPEG-2 MPEG-4 AVC (H.264) / VC-1 / MPEG-2 MPEG-2
Audio codecs lossless (mandatory) Linear PCM Linear PCM / TRUE HD[2-ch]+ Linear PCM[2ch]
Audio codecs lossless (optional) TRUE HD, DTS HD DTS HD N/A
Audio codecs lossy (mandatory) Dolby Digital / DTS / MPEG Audio Dolby Digital Plus / Dolby Digital / DTS / MPEG Audio Dolby Digital / MPEG Audio (Europe)
Maximum data transfer rate 54.0 Mbit/s 36.55 Mbit/s 10.08 Mbit/s
Maximum video rate 40.0 Mbit/s 29.4 Mbit/s 9.8 Mbit/s
Secondary video decoder (PIP) Optional Required N/A
Video resolution (maximum) 1920×1080 24p progressive or 50/60i interlaced HDTV 1920×1080 24p progressive or 50/60i interlaced HDTV 720×480 and 720×576 50/60i interlaced SDTV
Content protection system Advanced Access Content System (AACS-128bit) Advanced Access Content System (AACS-128bit) CSS 40-bit
Protective Hardcoating Required Optional Optional

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Τέλος στον πόλεμο των δίσκων υψηλής ευκρίνειας (HD) at .

meta