Ποιος φταίει για τις πυρκαγιές;

25 Αυγούστου, 2007 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ποιος φταίει για τις πυρκαγιές;

Πολλοί θα πουν το προφανές. Οι εμπρηστές. Οι οικοπεδοφάγοι. Έχω πει και στο παρελθόν ότι όλα τα θέματα είναι πολιτικά. Υπάρχει πολύς κόσμος που μιλάω που για κάποιο λόγο, που ποτέ δεν κατάλαβα, διαχωρίζει ζωτικά θέματα της καθημερινότητας καθώς και γεγονότα της επικαιρότητας από την πολιτική. Χαρακτηρίζει δε την πολιτική ως χόμπυ, κάτι που αν θέλει κάποιος ασχολείται μαζί του, όπως το ποδόσφαιρο στα καφενεία.

Πολιτική είναι τα πάντα. Οι πυρκαγιές, οι μισθοί, οι θεσμοί, η καθημερινότητα, τα πάντα. Και οι πυρκαγιές. Κανείς δεν θα κάψει οτιδήποτε αν δεν έχει κάτι να κερδίσει από αυτό. Σκεφτείτε το. Διακινδυνεύει την ελευθερία του με το να τριγυρνάει σε δάση με μπετόνια βενζίνης και γκαζάκια παραμάσχαλα. Κινδυνεύει από τις αρχές που μπορεί να τον συλλάβουν, και (πολύ περισσότερο) από κατοίκους και περαστικούς στις εν λόγω περιοχές που μπορεί να τον σαπακιάσουν στο ξύλο. Ειδικά με το ταμπεραμέντο του Έλληνα.

Τί έχουν να κερδίσουν λοιπόν; Ο καλός μας Κωστάκης ανακοινώνει με κάθε επισημότητα σε κάθε ευκαιρία πως ότι ήταν δάσος θα γίνει δάσος, ότι θα παρατηρούν από δορυφόρους τις εκτάσεις που κάηκαν. Ανακοινώσεις που φουσκώνουν το στήθος των υποστηρικτών του με περηφάνια. Άρα γιατί κάποιος να θέλει να ριψοκινδυνέψει για να κάψει ένα δάσος αφου, κατά τα λεγώμενα, δεν έχει ελπίδα κέρδους;

Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα δάση είναι προστατευμένα από το σύνταγμα. Και να τα κάψεις, δεν μπορείς να χτίσεις εκεί. Θεωρητικά. Αντιγράφω την παράγραφο του σχετικού άρθρου που αφορά το θέμα:

1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέω- ση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Oικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.

Φυσικά, δημόσιο συμφέρον δεν είναι να δωθεί κομμάτι της Πάρνηθας στο καζίνο. Άρα γιατί καίνε κάποιοι τα δάση;

Δυστυχώς, υπάρχει λόγος. Το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί την πρώτη παράγραφου του άρθρου 24 του Συντάγματος. Σας ακούγεται γνωστό το νούμερο; Ναι, είναι το άρθρο που η κυβέρνηση της ΝΔ και η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ θέλουν να αναθεωρήσουν με την πρώτη ευκαιρία.

Αλλά ακόμα και έτσι, δεν φταίνει αυτοί. Δεν βρίσκονται εκεί που βρίσκονται ελέω Θεού. Βρίσκονται εκεί γιατί κάποιο τους ψήφισαν αν είναι εκεί. Και αυτοί οι κάποιοι είναι απολύτως συνυπεύθυνοι. Και για τις επερχόμενες εκλογές, από τη στιγμή που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θέλουν να κάνουν την εν λόγω αναθεώρηση, οι ψηφοφόροι τους θα είναι, για μένα τουλάχιστον, το ίδιο ένοχοι.

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Ποιος φταίει για τις πυρκαγιές; at Καθημερινή Τρέλα.

meta