Η κάψα για την δημόσια υγεία πήγε περίπατο

13 Ιανουαρίου, 2011 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κάψα για την δημόσια υγεία πήγε περίπατο

Μπροστά στην ευκαιρία για περαιτέρω εισπράξεις, το ενδιαφέρον του υπουργείου υγείας για … την υγεία έγινε κυριολεκτικά καπνός. Με τις νέες ρυθμίσεις, ουσιαστικά ξαναεπιτρέπεται και με τη βούλα η καταστρατήγηση του δικαιώματος εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας στην υγεία σε δημόσιους χώρους. Αλλά βέβαια, “τσιγαρόσημο” είναι αυτό. Είχα πει διάφορα στο παρελθόν εδώ και εδώ.

Ας δούμε και μερικά ενδιφέροντα στοιχεία που ήρθαν εκ νέου στο φως:

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας προτίθεται να ανακοινώσει αλλαγές στον αντικαπνιστικό νόμο, επιτρέποντας το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους όπου σερβίρονται ποτά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης, με επιστολή του στον Ανδρέα Λοβέρδο, παραθέτει τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ποιότητα του αέρα στους κλειστούς χώρους δημόσιων κτιρίων.
Μερικά από τα συμπεράσματα της μελέτης, που διενήργησαν οι καθηγητές Κλέα Κατσουγιάννη και Μ. Σανταμούρης, είναι τα εξής:
1. Τα στοιχεία από μετρήσεις που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε περισσότερα από 1000 κτήρια σε όλη τη χώρα (κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, γραφεία, μουσεία, αθλητικά κέντρα) αποδεικνύουν ότι στους πιο επιβαρυμένους εσωτερικούς χώρους συγκαταλέγονται τα κτίρια γραφείων και τα διάφορα κέντρα διασκέδασης.
2. Σε έρευνα του ιδίου Πανεπιστημίου που έγινε σε 10 νυχτερινά μπαρ παρατηρήθηκαν συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που φτάνουν έως τα 1600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο με όριο τα 40. Στην πραγματικότητα ένας νέος ο οποίος παρέμεινε στο μπαρ για κάποιες ώρες ήταν σαν να είχε καπνίσει περίπου 100 τσιγάρα, έστω και αν δεν κάπνισε ποτέ.
3. Παρατηρείται 0.6% αύξηση στην ημερήσια ολική θνησιμότητα όταν τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10) αυξάνονται κατά μόλις 10 μg/m3. Αυτή η επίδραση αφορά την ίδια μέρα και την επόμενη μέρα και στη συνέχεια μειώνεται η επίδραση.
4. Ως προς τη νοσηρότητα παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές επειγόντων περιστατικών καταρχήν από κρίσεις άσθματος στα παιδιά, περίπου 1% μέχρι της ηλικίας των 14 ετών. Από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα σε άτομα που είναι πάνω από 65 ετών, επίσης, περίπου 1% αύξηση. Από όλες τις καρδιακές αιτίες σε άτομα που είναι άνω των 65 ετών, 0,7%. Από ισχαιμική καρδιοπάθεια ειδικότερα πάλι σε ηλικιωμένα άτομα, 0,8%.
5. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος CAFΕ (Clean Air For Europe) της Ευρωπαϊκής Ενωσης το προσδόκιμο επιβίωσης λόγω της έκθεσης σε αιωρούμενα σωματίδια θα μειωθεί περίπου κατά 6 μήνες το 2020, αν τα επίπεδα αέριας ρύπανσης παραμείνουν τα ίδια.
6. Πολύ πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι το 60 % του άσθματος το οποίο παρατηρείται στην Ελλάδα οφείλεται στη ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος.
7. Ειδικότερα για τις σχολικές αίθουσες στο 75% των σχολείων που εξετάσθηκαν παρουσιάζεται συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα κατά πολύ μεγαλύτερη από το όριο των 600-700 ppm (μερικές φορές φτάνει περίπου και στα 2500-3000 ppm). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη συγκέντρωσης των μαθητών και τη μείωση της μαθησιακής τους ικανότητας. Eπιπρόσθετα η συγκέντρωση οργανικών πτητικών ενώσεων στα σχολικά κτίρια ξεπερνά τα όρια στα περισσότερα σχολικά κτίρια.
8. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 17 χειρουργεία σε νοσοκομεία στην Αττική τα επίπεδα των οργανικών πτητικών ενώσεων υπερβαίνει τα όρια αγγίζοντας τα όρια της τοξικής έκθεσης. Ειδικότερα σε αίθουσα του νοσοκομείου Παίδων η συγκέντρωση -με όριο το 0,02,- μετρήθηκε στο 40 και στο 50 για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διαστήματα τα οποία ήταν 4 και 5 χρόνια

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Η κάψα για την δημόσια υγεία πήγε περίπατο at Καθημερινή Τρέλα.

meta