«ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ» (‘Η «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Α/Η1Ν1»)

11 Μαΐου, 2009 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ» (‘Η «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Α/Η1Ν1»)

της Δέσποινας ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Σαν το λύκο που χαίρεται στην αναμπουμπούλα, έτσι και οι φαρμακοβιομήχανοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη τρίβουν τα χέρια τους απ’ τις συνεχιζόμενες διαστάσεις της γρίπης των χοίρων (ή νέα γρίπη τύπου Α/Η1Ν1). Εως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησίαζαν τα 2.100 (εκ των οποίων τα 44 θανατηφόρα) σε 23 χώρες της υφηλίου (ιδιαίτερα σε βόρεια Αμερική και Ευρώπη)…

Δεν είναι τυχαίο, πως προ ημερών η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε απ’ το Κογκρέσο την έγκριση 1,5 δισ. δολαρίων για τη λήψη μέτρων έναντι της ασθένειας. Ούτε τυχαία είναι τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν διεθνώς για την αγορά διαγνωστικών εργαλείων της νέας «γρίπης», χρηματοδότησης πειραμάτων και αγοράς μελλοντικών αντιγριπικών εμβολίων. Εμβόλια που αναμένεται να παράξουν φαρμακοβιομηχανίες όπως οι Sanofi – Afentis, GlaxoSmithKline, Baxter International που είτε συνεργάζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είτε (και…) με τον αμερικάνικο στρατό (όπως η Βaxter) γεμίζοντας εκ νέου τα ταμεία τους με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Στις 14 του μήνα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη μεταξύ στελεχών φαρμακοβιομηχανιών, επιστημονικών φορέων υγειονομικών υπηρεσιών και αξιωματούχων του ΠΟΥ, ώστε να αποφασιστεί εάν θα σταματήσει διεθνώς η παραγωγή των κοινών αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή εμβολίων (που δε θα είναι έτοιμα πριν το Σεπτέμβρη).

Εάν αποφασιστεί τελικώς κάτι τέτοιο και η βιομηχανία στραφεί αποκλειστικά στην παραγωγή εμβολίων, τότε (λένε κάποιοι ερευνητές επιδημιολογίας, όπως ο Δρ. Χένρι Μίλερ στη Νιου Γιορκ Ποστ στις 7/5) «αυτό θα γίνει εις βάρος των συνήθων προετοιμασιών για τους ιούς της κοινής γρίπης που σκοτώνει κάθε χρόνο στον πλανήτη περίπου 250.000 ανθρώπους». Επιπλέον, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα «βοηθούσε» στην εκδήλωση ενός δεύτερου πιο επιθετικού κύματος της γρίπης των χοίρων από το ερχόμενο φθινόπωρο (στο βόρειο ημισφαίριο) με ολέθριες συνέπειες στις ζωές πολλών ανθρώπων. Συνάμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος προβληματικών εμβολίων, αφού μέσα στην πίεση του χρόνου πιθανώς να περιοριστούν σημαντικά οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές…

Τα επικίνδυνα εμβόλια του 1975…
Δε θα είναι βέβαια η πρώτη φορά που προκαλούνται επιδημίες από προβληματικά εμβόλια. Το 1975 στις ΗΠΑ επί προεδρίας Φορντ, ο εμβολιασμός στρατιωτών στο στρατόπεδο Φορτ Ντιξ του Νιου Τζέρσεϊ κατά (;) των ιών της γρίπης …των χοίρων είχε προκαλέσει επιδημία γρίπης. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, (που και τότε διαπλέκονταν με τις φαρμακοβιομηχανίες), πέτυχαν την έναρξη υποχρεωτικού εμβολιασμού πολιτών, γεμίζοντας τα συρτάρια των φαρμακοβιομηχάνων με εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τα εμβόλια αποδείχτηκαν φαρμάκι. Προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων Αμερικανών και τη μόνιμη παράλυση πολλών άλλων, με αποτέλεσμα την ακύρωση του προγράμματος (που στο μεταξύ είχε ακριβοπληρώσει ο αμερικανικός λαός…).

Ετσι και στην τωρινή υγειονομική κρίση. Τα συμφέροντα που αναμένεται να βαρύνουν στη ζυγαριά της επικείμενης σύσκεψης του ΠΟΥ είναι μεγάλα.

Πατέντες και δικαιώματα στους ιούς
Πριν δύο – τρία χρόνια είχε προκαλέσει αίσθηση η απόφαση της ινδονησιακής κυβέρνησης να μη μοιραστεί με τον ΠΟΥ και τις φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης τα δείγματα των ιών της γρίπης των πτηνών που είχαν προκαλέσει στη χώρα το μεγαλύτερο αριθμό θανατηφόρων κρουσμάτων διεθνώς. Γιατί; Μα επειδή ο μόνος ωφελημένος απ’ αυτήν τη συναλλαγή ήταν οι βιομηχανίες…Μάλιστα, πέρσι, η Ινδονήσια υπουργός Υγείας (επιφανής καρδιολόγος) Δρ. Σίτι Φαντίλαχ Σουπάρι (20/2/08) κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ίσως εμπλέκονται σε σχέδιο χρήσης των ιών της γρίπης των πτηνών στην ανάπτυξη βιολογικών όπλων. Μάλιστα, συμπεριέλαβε αυτούς τους υπαινιγμούς στο βιβλίο της «Ωρα για τον κόσμο να αλλάξει – Το θεϊκό χέρι κάτω απ’ τη γρίπη των πτηνών», όπου περιγράφει τον αγώνα της Ινδονησίας να κατοχυρώσει δικαιώματα σε ιδιαίτερα επικίνδυνους ιούς της γρίπης των πτηνών. Οι κατηγορίες της Δρ. Σουπάρι δε στράφηκαν μόνον κατά των ΗΠΑ αλλά και κατά της Αυστραλίας, την οποία έχει επίσης κατηγορήσει ότι έκλεψε δείγματα του ιού Η5Ν1 για εμβόλια που θα μοσχοπουλούσε στις αναπτυσσόμενες χώρες….vaccine

Σε ειδική συνάντηση του ΠΟΥ στη Γενεύη στις 20 του περασμένου Δεκέμβρη, οι αξιωματούχοι του Οργανισμού προσπάθησαν να μεταπείσουν την Ινδονησία προσφέροντας δήθεν «ανταλλάγματα». Η Ινδονησία είχε αρνηθεί λέγοντας ότι τελικά η παραχώρηση δειγμάτων της νόσου βοηθά μόνον τις πλούσιες χώρες και τις φαρμακοβιομηχανίες τους.

Τελικά, οι χώρες του ΠΟΥ συμφώνησαν επί της αρχής ότι θα πρέπει να μοιράζονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι τα δείγματα ιών αλλά και τα οφέλη που θα σχετίζονται μ’ αυτούς. Ομως το βασικό εμπόδιο παραμένει: Οι φαρμακοβιομηχανίες πλούσιων χωρών πατεντάρουν και πουλούν εμβόλια χωρίς να υπάρχει νομικό πλαίσιο που θα τις αναγκάζει να προχωρούν στη σύναψη συμβολαίων, ώστε να μοιράζονται τα κέρδη τους με τις χώρες που παραχώρησαν τα δείγματα των ιών. Δεν είναι μόνον η Ινδονησία που έχει τη συγκεκριμένη στάση, αλλά και χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Νιγηρία και το Ιράν που κατηγορούν τις φαρμακοβιομηχανίες ότι ενδιαφέρονται μόνο για το μοίρασμα των ιών ένεκα προβλεπόμενου ιδιοτελούς κέρδους…

Η Ινδονήσια υπουργός επανέφερε αυτό το ζήτημα και την περασμένη Τρίτη. Οπως είπε «ο θανατηφόρος ιός της γρίπης των χοίρων θα μπορούσε να είχε κατασκευασθεί απ’ τον άνθρωπο». Αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί ο ΠΟΥ μοιράζεται δείγματα ιών της γρίπης των πτηνών με το βιολογικό εργαστήριο του στρατού των ΗΠΑ στο Λος Αλαμος του Νέου Μεξικού όπου αναπτύσσονται πυρηνικά όπλα…

Οι «χορηγοί» του ΠΟΥ
Βεβαίως, οι παραπάνω καταγγελίες δεν στρέφονται μόνο κατά των ΗΠΑ αλλά και κατά του ΠΟΥ που κάθε άλλο παρά αθώα περιστερά είναι στο επικίνδυνο παιχνίδι των φαρμακοβιομηχανιών με την υγεία των λαών.

Ας μην ξεχνάμε ότι κατά καιρούς οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες πειραμάτων και προγραμμάτων του ΠΟΥ σε εργαστήριά του σε Αγγλία, ΗΠΑ, Ελβετία κ.α. ήταν και είναι «κοινωφελή» ιδρύματα όπως αυτό του Ροκφέλερ, των Μελίντα και Μπιλ Γκέιτς, τεράστιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που κατά καιρούς επωφελούνται σημαντικά από τις εκάστοτε υγειονομικές κρίσεις και επιδημίες. Ιδιαίτερα δε όταν αυτές οι επιδημίες αφορούν και τις πλουσιότερες χώρες (άρα και πιο επικερδείς πελάτες…).

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις…
Την περασμένη βδομάδα, υπήρξαν και κάποιες εξελίξεις,που μάλλον δε θα έπρεπε να τις προσπεράσουμε αδιάφορα…

lefta

Στο Μεξικό εν μια νυκτί, ο αρχικός αριθμός των νεκρών εξαιτίας της γρίπης των χοίρων από 170 μειώθηκε στους …28, δίχως να δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση σχετικά με την αιτία θανάτου των υπολοίπων Μεξικανών…
* Ως το τέλος της βδομάδας δεν αναφέρθηκε ούτε ένα κρούσμα μετάδοσης της νόσου από γουρούνι σε άνθρωπο. Αντίθετα, είχαμε επιβεβαιωμένη μετάδοση της ασθένειας από άνθρωπο (Μεξικανό εργάτη σε χοιροστάσιο) σε χοίρους στον Καναδά. Παρόλα αυτά και μολονότι επιστημονικά έχει αποδειχτεί αδύνατη η μετάδοση της ασθένειας απ’ την κατανάλωση χοιρινού κρέατος (ακόμη κι αν το ζώο προσβληθεί απ’ τους ιούς της γρίπης Α/Η1Ν1), διάφοροι ειδικοί του ΠΟΥ δημιουργούν διεθνώς σύγχυση, προτείνοντας ως μη συνετή την κατανάλωση χοιρινού. Ο ΠΟΥ, πάντως, κρατά αποστάσεις μην υιοθετώντας επίσημα παρόμοια στάση.
* Πριν λίγες μέρες,η κυβέρνηση του Μεξικάνου Προέδρου Φελίπε Καλντερόν εμφανίστηκε αισιόδοξη για τον «αποτελεσματικό» περιορισμό της ασθένειας βρίσκοντας ευκαιρία στο μεταξύ να περάσει σειρά αντιδραστικών νομοσχεδίων περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών…
* Μέχρι τα μέσα της βδομάδας ο ΠΟΥ ανέβασε τον αριθμό των επίσημων κρουσμάτων κατά αρκετές εκατοντάδες, προκαλώντας σύγχυση για το πραγματικό μέγεθος και εύρος διασποράς της ασθένειας.
* Στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που ως την Πέμπτη είχαν ξεπεράσει τα 850 σε 40 πολιτείες. Παράλληλα, σημειώθηκε και ο δεύτερος θάνατος με θύμα 33χρονη Αμερικανίδα δασκάλα στο Τέξας.
* Παραμένει ανεξήγητο επιστημονικά γιατί ο ιός απεδείχθη ιδιαίτερα θανατηφόρος στο Μεξικό αν και κοινωνιολογικά το θέμα έχει απαντηθεί.(Σοβαρότατες ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες υγείας, η μεγάλη φτώχεια που πλήττει το μεξικάνικο λαό κ.λπ.).

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading «ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ» (‘Η «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Α/Η1Ν1») at Καθημερινή Τρέλα.

meta