Είδαμε το φως το αληθινό!

23 Δεκεμβρίου, 2008 § 4 comments

Θα ξεφύγω λίγο από τα posts που έχουν να κάνουν με θέματα κοινά, και θα κάνω ένα, έτσι για αλλαγή, επί προσωπικού. Πρόσφατα πήρα την απόφαση να ξεφύγω από ένα βραχνά 20 χρόνων, τεχνολογίας, επιστήμης και βαλαντίου επιτρέποντος πλέον, ο οποίος λέγεται γυαλιά (ή φακοί επαφής στο τσακίρ κέφι). Ναι το ξέρω, έλεγα ότι τα γυαλιά δίνουν τύπο, και τα όμορφα μάτια πρέπει να μπαίνουν σε βιτρίνες και άλλα τέτοια που όλοι όσα φοράμε γυαλιά λέμε στους εαυτούς μας για να ζαχαρώνουμε το χάπι. Ήταν λοιπόν το πρώτο πράγμα που θα έκανα κατά την επάνοδό μου στην Αθήνα για τις διακοπές της νέας χρονιάς.

Επιστροφή στη βάση λοιπόν την προηγούμενη Πέμπτη, με καθηστέρηση μίας ημέρας λόγω κακοκαιρίας στη Ζυρίχη και αναβολής της πτήσης. Καπάκι στον οφθαλμίατρο για τις εξετάσεις-εξπρές και βουρ για το χειρουργείο την Παρασκευή. Οι εξετάσεις πολύ καλές, το μάτι όπως πρέπει για να δεχτεί την επέμβαση και φτάνει η ώρα της επιλογής της επέμβασης. Ναι μεν άντε και κάνουμε laser στα μάτια για να φύγει η μυωπία, αλλά με τι τρόπο;

Οι επιλογές ήταν τρεις:

LASIK

LASEK

IntraLASIK

Ουσιαστικά πρόκειται και στις τρεις περιπτώσεις για βελτιωμένη έκδοση της PRK, με διαφορά στη μέθοδο με την οποία το laser τελικά θα φτάσει στη δεύτερη στοιβάδα του ματιού για να κάνει την πολυπόθητη διόρθωση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η όλη ιδέα της επέμβασης είναι να χρησιμοποιήσουμε ακτίνες laser ώστε να εξαερώσουμε τις ατέλειες που δημιουργούνται στη δεύτερη στοιβάδα του ματιού και προκαλούν διαθλαστικές ανωμαλίες (π.χ. μυωπία, αστιγματισμό κτλ). Με τη χρήση υπολογιστή δημιουργείται ένα τρισδιάστατο μοντέλο του ματιού στο οποίο φαίνονται οι εν λόγω ανωμαλίες. Το μοντέλο αυτό χρησιμοποιείται από τον ίδιο τον υπολογιστή, σε συνδιασμό με ένα eye tracking σύστημα (που παρακολουθεί το μάτι 4000 φορές το δευτερόλεπτο) για να κατευθύνει την ακτίνα laser ώστε να εξαφανίσει τις ατέλειες. Ως εδώ καλά. Το θέμα είναι ότι η πρώτη στοιβάδα του ματιού είναι στη μέση.

Παλιά η λύση ήταν απλή και επίπονη. Μιας και η πρώτη στοιβάδα ούτως ή άλλως ανανεώνεται κάθε λίγες μέρες σε όλους τους ανθρώπους, ο γιατρός έξυνε την επιφάνεια για να κάνει την επέμβαση. Άουτς. Αυτό πρακτικά σήμαινε κάποιες μέρες φρικτου πόνου μέχρι την ανανέωση, παρόμοιου με τον πόνο που έχουν άνθρωποι που δουλεύουν π.χ. με οξυγονοκόλληση και η στοιβάδα αυτή στην περίπτωσή τους καίγεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι νεώτερες μέθοδοι ουσιαστικά κόβουν τη στοιβάδα γύρω γύρω, την αφαιρούν προσωρινά επιτρέποντας το laser να κάνει τη δουλειά του, και μετά την ξαναστρώνουν από πάνω μέχρι να επουλωθεί και να αναεωθεί φυσικά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;Ότι η όλη διαδικασία ΔΕΝ πονάει ούτε και στο ελάχιστο. Ούτε κατά τη διάρκεια της εγχείρησης (η οποία παρεπιπτόντως παίρνει 5-10 λεπτά σε κάθε μάτι και ούτως ή άλλως συνοδεύεται από ισχυρή τοπική αναισθησία) ούτε μετά. Ανάλογα με την επιλογή της επέμβασης η όραση μπορεί να επανέλθει ακόμα και σε λίγες ώρες. Αλλά όχι όπως την ξέρατε πριν. Σε άπαιχτη ποιότητα HD:)

Με λίγα λόγια, προσωπικά διάλεξα την μέθοδο LASIK (το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αλλά η IntraLasik ήταν πιο ακριβή) η οποία χρησιμοποιεί ένα μικρό κοπτικό εργαλείο (μικροκερατόμος) για να κάνει (σε 8 δευτερόλεπτα) την τομή της επάνω στοιβάδας. Πρόκειται για ένα όργανο εξαιρετικής ακρίβειας, το οποίο από ότι κατάλαβα με τον κατάλληλο χειριστή από πίσω, μπορεί να κάνει κυκλικές τομές 100-200 μm με σχετική άνεση. Κατόπιν για 30-40 δευτερόλεπτα αναλαμβάνει το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα με το laser και μετά ψεκάστε, σκουπίστε και πείτε αντίο στα γυαλιά. Μέχρι να πάθουμε πρεσβυωπία φυσικά:)

Τώρα, λίγες μέρες μετά την επέμβαση, και παρ’ολο που είμαι ακόμα με τα κολλύρια και τα τεχνητά δάκρυα, και παρόλες τις πιθανές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν, μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και το προτείνω σε όποιον θέλει να ξεφορτωθεί γυαλιά και φακούς. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει κανένας πόνος, και ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να αντέχετε στην ιδέα (μέσα στο μυαλό μας είναι όλα τελικά) και φυσικά να το σηκώνει και η τσέπη σας.

Φυσικά θα πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι σε κάθε επέμβαση υπάρχει ρίσκο, αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση οι αριθμοί λένε ότι είναι πολύ χαμηλό (γύρω στο 1% περίπτωση απλών περιπλοκών που αντιμετωπίζονται και πολύ μικρότερο για σοβαρότερες).

Πάντως αν το τολμήσετε, καλή τύχη, ψυχραιμία και δεν θα το μετανιώσετε.

§ 4 Responses to Είδαμε το φως το αληθινό!"

  • Ο/Η Κώστας λέει:

    Το σκέφτομαι αρκετά χρόνια και εγώ αλλά δεν ήμουν σίγουρος για τις τεχνικές που παίζουν. Αλήθεια, αν επιτρέπεται, για τι κόστος περίπου λέμε;

  • Ο/Η karios λέει:

    Γύρω στις 2.500 E και για τα δύο μάτια. Η τιμή έχει πέσει αρκετά σε σχέση με παλιότερα και μπορεί να πέσει και άλλο, οπότε είναι δική σου επιλογή αν θέλεις να περιμένεις και άλλο.

  • Πριν από μερικές μέρες έκανε την ίδια επέμβαση και ο κολλητός μου. Με πρήζουν κι εμένα να την κάνω ή έστω να βάλω φακούς, αλλά και μόνο στην ιδέα ότι “κάτι μπαίνει στο μάτι” δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι!

  • Ο/Η pixie λέει:

    Με γεια το φως!

What's this?

You are currently reading Είδαμε το φως το αληθινό! at Καθημερινή Τρέλα.

meta