Apple iPhone 3G 16GB

5 Οκτωβρίου, 2008 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Apple iPhone 3G 16GB

To νέο μου παιχνίδι ακούει στο όνομα του τίτλου. Πεπεισμένος από ένα φίλο ότι αξίζει, και αποφασισμένος να πάρω ένα iPod touch δεύτερης γενιάς πριν από αυτό, είπα να το συνδυάσω και να το τολμήσω.

Χρησιμοποιώντας το τις τελευταίες δύο μέρες έχω να πω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό gadget/τηλέφωνο. Στην καρδιά του τρέχει MacOSX το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στο BSD . Το κύριο μέλημα της Apple ήταν να προσφέρει μία εμπειρία στην χρήση της εν λόγω συσκευής που να μην έχει ξαναδοθεί από φορητή συσκευή. Και τα κατάφεραν.

Τα πάντα στο iPhone είναι γρήγορα. Και ομαλά. Και γρήγορα. Η οθόνη αφής βασίζεται σε τεχνολογία resistive το οποίο σημαίνει ότι αυτό που την κάνει να αντιδρά στα αγγίγματα των δακτύλων δεν είναι η πίεση επάνω στο τζάμι, αλλά το μικρό ηλεκτρικό πεδίο που βρίσκεται στο δέρμα. Για το λόγο αυτό, ακόμα και το παραμικρό χάδι επάνω στην οθόνη δουλέυει άψογα. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο βέβαια, ξεχάστε χρήση με stylus (εκτός από ειδικές κατασκευές) ή ακόμα και με γάντια.

Ερχόμενος από εμπειρία περίπου 3 ετών σε Windows Mobile (τα παρέλαβα από CE 3.0 αλλά ουσιαστικά άρχισα καθημερινή χρήση με Windows Mobile 5.0, μετά 6.0 και τέλος 6.1 στο Diamond) μπορώ να πω ότι παρόλο που τα άλματα όσο της HTC στις συσκευές όσο και της Microsoft στο OS είναι αρκετά σημαντικά, η Apple με τα πρώτα της ουσιαστικά βήματα στο χώρο των κινητών έκανε αυτά που περιμέναμε και ελπίζαμε από τα WM για χρόνια. Έτσι απλά.

Τα πρώτα θέματα ξεκινάνε φυσικά από τις πολιτικές εταιριών ώστε αυτές (η Apple) αλλά και οι συνεργάτες τους (AT&T ή η Orange στην δικιά μου περίπτωση) να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους από τις πωλήσεις. Έτσι στην Ελβετία, η συσκευή είναι κλειδωμένη στο δίκτυο. Δεν ξέρω τι γίνεται μετά το τέλος του συμβολαίου, αλλά πολύ αμφιβάλλω ότι η συσκευή ξεκλειδώνεται από την εταιρία.

Το άλλο θέμα είναι η εγκατάσταση του software. Το κανάλι αγοράς/εγκατάστασης νέου software για το iPhone (αλλά και για το iPod touch) λέγεται Apple Store. Πρόκειται για μία ιδέα που από καιρό έπρεπε να είχε γίνει στα WM, η οποία με λίγα λόγια είναι η αγοράζω-ένα-πρόγραμμα-το-οποία-μπαίνει-στο-κινητό-πολύ-φτηνά-και-με-3-clicks. Τόσο απλά, ασύρματα (μέσω 3G ή WLAN) και γρήγορα. Οι developers σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουν δημιουργήσει μία τεράστια ποικιλία προγραμμάτων και παιχνιδιών για την πλατφόρμα, από τα πλέον άχρηστα (όπως εικονικοί αναπτήρες) ως τα πλέον χρήσιμα (όπως VNC clients). Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές (από 1E) ή και δωρεάν για ένα μεγάλο αριθμό αυτών.

Το τελευταίο θέμα λύνεται με σχετικά εύκολο τρόπο, μιας και αφού πρόκειται για απόγονο του FreeBSD, όλο και κάποιο apt-get θα κάνει τη δουλειά (λέγε με Cydia). Θα αναφερθούμε εκτενώς στο θέμα σε επόμενο post.

Παραθέτω και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής για λόγους πληρότητας:

Ύψος:115.5χ
Πλάτος:62.1χ
Βάθος:12.3χ
Βάρος:133γρ.

Οθόνη

3.5-ίντσες widescreen Multi-Touch display

480×320-pixel ανάυση στα 163 ppi

Κάμερα

2.0 megapixels (κακή σε χαμηλό φωτισμό αλλά αρκετή για απλή χρήση)
Photo geotagging (προσθήκη της τοποθεσίας στο EXIF της εικόνας)

Ασύρματες τεχνολογίες

  • UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz)
  • GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
  • Wi-Fi (802.11b/g)
  • Bluetooth 2.0 + EDR

Αισθητήρες

Επιτάγχυνσης

Εγγύτητας (επιτρέπει την απενεργοποίηση της οθόνης όταν μιλάτε στο κινητό)

Φωτισμού (για αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης ανάλογα με το περιβάλλον)

a-GPS

Μπαταρία

Built-in επαναφορτιζόμενη ιόντων λιθίου (την οποία ΔΕΝ μπορείτε αν αλλάξετε μόνοι σας)

Χρόνος ομιλίας:
Εώς 5 ώρες σε 3G
Εώς 10 ώρες σε 2G
Χρόνος αναμονής : Εώς 300 ώρες
Χρήση internet:
Εώς 5 ώρες σε 3G
Εώς 6 ώρες σε Wi-Fi
Αναπαραγωγή βίντεο: Εώς 7 ώρες

Αναπαραγωγή μουσικής: Εώς 24 ώρες
Εδώ να αναφέρω ένα ενδιαφέρον θέμα με την εν λόγω συσκευή. Όταν το iPhone έχει ενεργοποιημένο το 3G, αυτό χρησιμοποιείται και για τις κλήσεις φωνής, γεγονός που έχει τα εξής αποτελέσματα:
-καλύτερη ποιότητα ήχου στην ομιλία
-μεγαλύτερη κατανάλωση μπαταρίας
-κάκιστη ποιότητα και σήμα όταν το σημείο που βρίσκεστε δεν καλύπτεται επαρκώς από σήμα 3G
Το τελευταίο σημαίνει ότι αν κάπου έχετε τέλειο σήμα για το κινητό σας (π.χ. 5/5 μπάρες) αλλά κακό σήμα για 3G (π.χ. 1/5 μπάρες) αν έχετε ενεργοποιημένο το 3G τότε θα έχετε πολύ κακό σήμα στην ομιλία. Με την απενεργοποίηση του, το σήμα επανέρχεται σε άψογο. Το αστείο είναι ότι στο κατάστημα που το πήρα, το πρώτο πράγμα που μου έδειξαν στη χρήση είναι πώς να απενεργοποιώ το 3G (ευτυχώς είναι σχετικά απλό). Προσωπικά λοιπόν προτείνω 3G πάντα off, μέχρι να το χρειαστείτε.
Για την χρησιμότητα της συσκευής δεν θα πω πολλά, απλά θα αναφέρω ότι με την αγορά έχετε υποστήριξη για full html Email, Safari browser για Internet (desktop class internet δηλαδή), το καλύτερο iPod που έγινε ποτέ. YouTube client και πολλά άλλα για τα οποία θα βρείτε λεπτομέρειες σε άπειρα reviews στο internet.

Σε επόμενα post θα ασχοληθώ με διάφορα mini-reviews καθώς και με το φλέγον ζήτημα κάθε iPhone χρήστη που σέβεται τον εαυτό του : “to jailbreak or not to jailbreak”. Για το τελευταίο θέμα, παραθέτω μία εικόνα ως teaser.

Τα αρνητικά της συσκευής συνοψίζονται στα εξής:

-Δεν υποστηρίζεται MMS (τουλάχιστον από το εργοστάσιο)

-Δεν υποστηρίζεται δυνατότητα λήψης video (επίσης τουλάχιστον από το εργοστάσιο)

-Δεν υποστηρίζεται video call (δεν υπάρχει καν δεύτερη κάμερα στο εμπρός μέρος)

-Δεν υποστηρίζεται A2DP για stereo bluetooth (πολύ κρίμα αν και από ότι φαίνεται ήταν συνειδητή απόφαση της Apple)

Αν τα παραπάνω θεωρούνται ελάχιστης σημασίας για εσάς, μην το σκέφτεστε κάν. Αξίζει.

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Apple iPhone 3G 16GB at Καθημερινή Τρέλα.

meta