ΧΥΤΑ Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Όσα δεν ξέρατε

2 Οκτωβρίου, 2008 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Όσα δεν ξέρατε

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) με …προδιαγραφές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, είναι αυτός που λειτουργεί στην Κέρκυρα στην περιοχή Τεμπλονίου.

Η περιοχή εδώ και 20 χρόνια λειτουργούσε ως χωματερή απόθεσης των απορριμμάτων του δήμου Κέρκυρας. Στην κατεύθυνση επίλυσης του σοβαρού και οξυμένου αυτού προβλήματος αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες από την Αυτοδιοίκηση για την κατασκευή – λειτουργία χώρων ταφής απορριμμάτων οι οποίες, σε καμία περίπτωση όπως αποδεικνύεται σήμερα, δεν εξασφάλιζαν την ουσιαστική αντιμετώπισή του.

Αυτό το επιβεβαιώνει ουσιαστικά και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κέρκυρας με πόρισμά της στο οποίο αναφέρεται ότι δεν έχει άδεια λειτουργίας μέχρι σήμερα και δε λειτουργεί με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ κυοφορεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διαχείριση του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ συστάθηκε Σύνδεσμος Καθαριότητας που ανέθεσε τη λειτουργία του στον εργολάβο που τον κατασκεύασε και, βεβαίως, το πρόβλημα εξακολουθεί, με τη διαφορά ότι η «χαβούζα» «βαφτίστηκε» «σύγχρονη μονάδα».

Οι κάτοικοι απέναντι σε αυτήν την κατάσταση έχουν προβεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σε πρόσφατη συνάντηση φορέων που κάλεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής για το ζήτημα αυτό παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κέρκυρας του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και ο επικεφαλής της ΑΔΗΚ και δημοτικός σύμβουλος Χάρης Μάστορας, οι οποίοι εξέφρασαν την ολόπλευρη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των κατοίκων, προτείνοντας μεταξύ άλλων να σταματήσει η απόθεση των απορριμμάτων στο συγκεκριμένο υπερκορεσμένο χώρο, να βρεθούν νέοι κατάλληλοι χώροι για τη σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού και να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η περιοχή.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα παραδέχτηκε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα έργα υποδομής, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσουν να ρίχνονται σκουπίδια

Τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής Τεμπλόνι της Κέρκυρας όπου λειτουργεί κορεσμένος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων μετέφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Ειδικότερα ζήτησε να σταματήσει η απόθεση των απορριμμάτων στο συγκεκριμένο χώρο και να ξεκινήσει η προσπάθεια εξεύρεσης νέων χώρων.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εσωτερικών Α. Νάκος είπε ότι στην Κέρκυρα προβλέπονται δύο Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ο ένας στο Τεμπλόνι, που λειτουργεί από το 2003, και ο άλλος στη Νότια Κέρκυρα, η κατασκευή του οποίου καθυστέρησε λόγω της αντίδρασης των κατοίκων. Παραδέχτηκε ότι στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου δεν έχουν ολοκληρωθεί το σύστημα απαγωγής του βιοαερίου και τα έργα των στραγγισμάτων των στερεών αποβλήτων, αλλά είπε ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ δεν πρόκειται να καταργηθεί γιατί είναι καινούριος.

Ο Χ. Χαραλάμπους στην παρέμβασή του τόνισε ότι στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ δεν τηρείται κανένας υγειονομικός και περιβαλλοντικός όρος και ουσιαστικά πρόκειται για μια τεράστια χωματερή και χαβούζα. Οι κάτοικοι της περιοχής, είπε, προχώρησαν στον αποκλεισμό του χώρου, αφού αγωνίζονται για την υγεία τους και την ίδια τη ζωή τους και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που προστάτευαν ουσιαστικά την παρανομία.

Αποτέλεσμα της απαράδεκτης κατάστασης και της απουσίας βιολογικού καθαρισμού, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι να έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να πέφτουν επικίνδυνα υλικά στη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας. Θεωρούμε, κατέληξε, ότι η περιοχή στο Τεμπλόνι έχει κορεστεί και πρέπει να κλείσει αμέσως και να ξεκινήσουν μελέτες για την ανεύρεση νέου χώρου.

Αυτή την εικόνα αντικρίζουν εδώ και μήνες οι κάτοικοι της Λευκίμμης, στην περιοχή όπου πρόκειται να γίνει ο ΧΥΤΑ

Αυτή την εικόνα αντικρίζουν εδώ και μήνες οι κάτοικοι της Λευκίμμης, στην περιοχή όπου πρόκειται να γίνει ο ΧΥΤΑ

Πηγές

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading ΧΥΤΑ Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Όσα δεν ξέρατε at Καθημερινή Τρέλα.

meta