Ο Φελπς, τα μετάλλια και άλλα ολυμπιακά παραμύθια

17 Σεπτεμβρίου, 2008 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Φελπς, τα μετάλλια και άλλα ολυμπιακά παραμύθια

Φαντάζομαι ότι είναι πολύ σημαντικό για το image των αγώνων να συμβαίνουν εξωπραγματικά και μοναδικά πράγματα σε κάθε διοργάνωση ώστε να κρατιέται το ενδιαφέρον σε υψηλό επίπεδο (“είδες τί έγινε στο Πεκίνο; Ο Φέλπς πήρε 8 χρυσά μετάλλια και έκανε 7 παγκόσμια και ένα ολυμπιακό ρεκόρ”). Και όσο το δυνατό περισσότερο πρέπει να φαίνεται ότι όλα γίνονται πάνω από όλα με πολύ προσπάθεια και πάντα με ολυμπιακό πνεύμα. Τρομάρα μας. Τώρα πώς είναι δυνατό κάθε φορά σε κάθε meeting κάποιος να διαλύει το παγκόσμιο ρεκόρ και να κάνει κάτι πιο γρήγορα από τον προηγούμενο, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Εξελλίσεται το ανθρώπινο είδος κάθε χρόνο; Μακραίνουν τα πόδια και τα χέρια των αθλητών τραβώντας τα, σαν τον Προκρούστη; Μήπως, λέω μήπως, τους πλακώνουν σε κανούρια φάρμακα που δεν τα πιάνουν (ακόμα) τα τεστ. Αυτός ήταν ακριβώς και ο λόγος που στους αυθεντικούς αγώνες δεν κρατούσαν ποτέ αρχείο με τα κατορθώματα των αθλητών προηγούμενων αγώνων. Σε κάθε αγώνα, όλοι οι αθλητές έμπαιναν ίσοι, και ο πρώτος μεταξύ αυτών που αγωνίζοταν έφευγε με την δόξα του νικητή. Τώρα πρέπει όλοι οι αθλητές να αγωνιστούν ενάντια, εκτός των συναθλητών της εν λόγω χρονιάς, και σε όλους τους προηγούμενους αθλητές, ή καλύτερα ενάντια στους χρόνους/μήκη/ύψη κτλ που εκείνοι κατάφεραν.

Όπως και να έχει, επιλεκτικές τιμωρίες για ντόμπιγκ βλέπουμε, καμοία φορά οι ίδιοι οι αθλητές μιλάνε κατόπιν εορτής (λέγε με Τζόουνς) και αφαιρούνται μετάλλια κτλ.

Στην παρακάτω εικόνα λοιπόν, βλέπουμε τους Μάικλ Φελπς και Μιλοράντ Κάβιτς στο τέλος του τελικού 200μ πεταλούδας. Το μυστήριο στην εικόνα είναι οτι ο κύριος που ακουμπάει στον τερματισμό πριν από τον αντίπαλο του δεν είναι ο Φελπς, αλλά ο Κάβιτς.

Το αποτέλεσμα του αγώνα κρίθηκε από τον εξοπλισμό που παρέχει η Omega ώς επίσημος χρονομετρητής των αγώνων. Η Omega είναι σπόνσορας του Φελπς. Η Omega ήταν επίσης χορηγός της υδάτινης λωρίδας στην οποία αγωνιζόταν ο Φελπς. Οι κανόνες της FINA λένε ότι στην πεταλούδα και τα 2 χέρια πρέπει να αγγίζουν τον τερματισμό ταυτόχρονα. Ο Φέλπς χρησιμοποίησε μόνο το ένα την ίδια στιγμή που ο Κάβιτς χρησιμοποιούσε και τα δύο.

Συμπέρασμα; Ο Φέλπς έπρεπε να κερδίσει πάσει θυσία. Τα δισεκατομμύρια των χορηγών του (εκτός από την Omega, χορηγοί του Φελπς είναι οι Visa, Speedo, AT&T, PowerBar, Hilton, και Rosetta Stone) υπαγόρευαν την εξέλιξη αυτή. Σιγά μην μας νοιάξει και το ολυμπιακό πνέυμα, το οποίο αν και αρχαίο και αθάνατο μας έχει αφήσει χρόνους εδώ και αιώνες. Για να πιάσετε το επίπεδο του παραλογισμού, αναρωτηθείτε πόσο ολυμπιακό πνεύμα διακατέχει τους σοφούς αθάνατους που προσπαθούν σε κάθε διοργάνωση να κάνουν copyright τα πάντα, με το τελευταίο κατόρθωμα τις αιτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για copyright των λέξεων “Olympic”,”Games” και “2012”. Πώς στο καλό έχει κάποιος copyright του αριθμού 2012;

Περισσότερα εδώ.

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Ο Φελπς, τα μετάλλια και άλλα ολυμπιακά παραμύθια at Καθημερινή Τρέλα.

meta