Πετρέλαιο και τιμές

15 Αυγούστου, 2008 § 3 comments

Η καθημερινή υπόμνηση από εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ότι το πετρέλαιο έπιασε τα 110$ το βαρέλι ή τα 150$, σημαίνει απλά για τον πολίτη, ότι μπορεί να περιμένει φυσιολογικά να πάει στα 400 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ή στα 200 ευρώ το κιλό τα λάχανα. Αμ, δε.

Οι τιμές του πετρελαίου που διατυμπανίζονται, είναι αυτές που αγοράζει η αμερικάνικη αγορά. Η Ευρώπη αγοράζει σε τιμές μπρεντ, που:

α. είναι φθηνότερο κατά 5-6$

β. έχει την ίδια τιμή για τους Ευρωπαίους μ’ αυτήν που είχε πριν 6 μήνες!

Πώς γίνεται αυτό; Απλό: κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια, η Ευρώπη αυξάνει την τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αποτέλεσμα; Η Ευρώπη δεν πληρώνει αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο. Τι σημαίνει αυτό;

Οτι κανένας δεν μπορεί να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, του αερίου, της ντομάτας, του τραμ, της θειάς μου της Κοντίλως, με το πρόσχημα ότι ακρίβυνε το πετρέλαιο. Μπορεί όμως να την αυξήσει με το πρόσχημα ότι οι πολίτες, βομβαρδισμένοι από τη μπουρδολογία ότι αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, είναι έτοιμοι να χάψουν και να πληρώσουν κάθε ανατίμηση αγόγγυστα.

Αυτή είναι η προσφορά των ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή του τόπου, όταν ο εντυπωσιασμός υπερισχύει της αλήθειας. Δηλαδή, όταν η βλακεία είναι σημαντικότερη της σοβαρότητας.

Ελευθεροτυπία 16/3/2008

Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr

§ 3 Responses to Πετρέλαιο και τιμές"

 • Ο/Η kinalus λέει:

  > Απλό: κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια, η Ευρώπη
  > αυξάνει την τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου

  Δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα, αν το έκανε αυτό η
  Ευρώπη (που δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό γίνεται έτσι απλά, δηλαδή
  τι λέει σήμερα για ένα ευρώ θέλω π.χ. 2 δολάρια;) τότε
  αυτόματα θα ακρίβαιναν και τα Ευρωπαϊκά προϊόντα για τον υπόλοιπο
  κόσμο. Αυτό θα είχε επίπτωση στις εξαγωγές και την ευρωπαϊκή οικονομία.

  Μπορείς να ποστάρεις το link στο αρχικό άρθρο να δούμε αν και τι
  πηγές επικαλείται ο δημοσιογράφος;

 • Ο/Η karios λέει:

  Το link ειναι εδώ:

  http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=&a=%3F%3F%3F%3F%3F%3F%3F%3F&id=48571856

  Παρεπιπτόντως θα έπρεπε να ξέρεις ότι η ευρωζώνη για αυτό ακριβώς το λόγο έχει τεράστιο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό, οπότε γνωρίζοντας ότι για την Ελλάδα μεταξύ άλλων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα αυτό που λες στην πραγματικότητα ισχύει.

 • Ο/Η kinalus λέει:

  Το άρθρο δυστυχώς δεν αναφέρει πηγές, πράγμα που το καταλαβαίνω στην τυπομένη έκδοση αλλά στην ηλεκτρονική θα έπρεπε να το εμπλουτίσουν λίγο. Ο λόγος που είμαι τόσο επιφυλακτικός είναι επειδή νομίζω ότι έλαβα ένα email με αντίστοιχο περιεχόμενο και όλοι ξέρουμε πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα email που κυκλοφορούν παντού.

  Δεν ξέρω τι γίνεται στην υπόλοιπη ευρωζώνη πάντως σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία οι αφίξεις από Αμερική στη χώρα μας και ειδικά δε τις ΗΠΑ αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2005 εως το 2007 (στοιχεία για το 2008 δεν υπάρχουν ακόμα)
  http://www.statistics.gr/table_menu.asp?dt=0&sb=STO_4&SSnid=%20-%20%D4%EF%F5%F1%E9%F3%EC%FC%F2&Dnid=%20-%20%C1%F6%DF%EE%E5%E9%F2%20%C1%EB%EB%EF%E4%E1%F0%FE%ED%20%F3%F4%E7%ED%20%C5%EB%EB%DC%E4%E1%20(%C1%F6%DF%EE%E5%E9%F2%20%F3%F4%E1%20%D3%FD%ED%EF%F1%E1)

  Βέβαια είναι λίγο δύσκολο να εξάγεις χρήσιμα συμπεράσματα από αυτά τα στοιχεία αφού συμπεριλαμβάνουν όλους όσους πέρασαν τα σύνορα, ακόμα και μετανάστες.

What's this?

You are currently reading Πετρέλαιο και τιμές at Καθημερινή Τρέλα.

meta