Αναβαθμίζοντας από τα Vista στα XP

16 Δεκεμβρίου, 2007 § 16 comments

Review: Windows XP

Τελικά το αποφάσισα. Χθες το βράδυ αναβάθμισα τα Vista στο desktop μου σε XP, και σήμερα το απόγευμα θα κάνω το ίδιο και στο laptop μου.

Look&Feel

Τα Windows XP έχουν ένα καρτουνίστικο χαρακτήρα στα γραφικά σε σχέση με το Aero Glass, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στην απουσία artifacts που δημιουργούνταν από κάρτες γραφικών με προβλήματα. Ξέρετε, σχεδόν στατικές εικόνες στην οθόνη. Συνέβαινε μία ή δύο φορές το μήνα στο laptop, και κάθε φορά που έκανα login στο desktop, καθώς και αν έπαιζα κάποιο 3D παιχνίδι αφού άφηνα το μηχάνημα να τρέχει 2-3 ώρες. Επίσης μου λείπουν τα “ορφανά παράθυρα” που είχα στα Vista, dialog boxes που δεν έφευγαν με τίποτα, κατά μία έννοια ήταν μέρος του desktop, αφού μπορούσες να επιλέξεις με το ποντίκι μέσα τους, παρόλο που το Aero σχεδίαζε το κουτί επιλογές από κάτω τους. Τέτοια τρελά bugs στα γραφικά ανήκουν πια στο παρελθόν

Απόδοση

Εδώ δεν υπάρχει συναγωνισμός. Τα XP είναι και πιο γρήγορα και αποκρίνονται καλύτερα. Δεν χρειάζεται πλέον να περιμένω υποχρεωτικά ένα λεπτό κάθε φορά που κάνω login στα Vista, αλλά μπορώ να τρέχω εφαρμογές μόλις κάνω κλικ στα εικονίδιά τους. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι εφαρμογές ξεκινούν και πιο γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να έχω το “I’m still starting up the OS” για 30 δευτερόλεπτα πριν αρχίσουν. Επιπλέον, πρόσεξα ότι κατά τη διάρκεια πολύπλοκων εργασιών, όπως το να βλέπω μεγάλες φωτογραφίες ή η ανανέωση μεγάλων λογιστικών φύλλων, μπορώ να πατήσω Alt-Tab και να πάω σε μία άλλη εφαρμογή και να δουλέψω εκεί χωρίς να κολλάει ολόκληρο το σύστημα. Είμαι ενθουσιασμένος που η Microsoft αποφάσισε να βάλει preemptive multitasking στο λειτουργικό της, και για αυτό το λόγο σας προτείνω να βάλετε XP. Με την ποσότητα των multi-core επεξεργαστών σήμερα χρησιμοποιώντας ένας λειτουργικό που υποστηρίζει multitasking, όπως τα XP, έχει μεγάλη διαφορά.

A doomed attempt to cancel a file copy, I had to hard reset the computer after this.Επιπλέον, πολλές εργασίες που έπαιρναν πολύ ώρα στα Vista, επιταχύνθηκαν πολύ. Οι αντιγραφές αρχείων είναι γρήγορες, αποκρίσιμες και όταν πατάς το Cancel στη μέση της αντιγραφής πραγματικά η αντιγραφή ακυρώνεται σχεδόν αμέσως, σε αντίθεση με το να κολλάει κολλώντας και όλο το σύστημα μαζί. Επίσης, πολύ δουλειά έχει γίνει και στον τρόπο που γίνονται οι διαγραφές, έτσι ώστε να μην χρειάζεται το λειτουργικό σύστημα να ελέγχει κάθε αρχείο που διαγράφεται αλλά αντί αυτού να σβήνει τα NTFS trees, κάτι το οποίο είναι πολύ πιο γρήγορο. Στα Vista έβλεπα συχνά dialog boxes από codecs να πετάγονται όταν έσβηνα, μετακινούσα ή αντέγραφα αρχεία video. Όχι πια, τώρα πλέον οι διεργασίες αυτές γίνονται με αντιγραφές λίγων bytes ή μέσω του NTFS. Τα Automatic Updates είναι πολύ πιο γρήγορα και δεν μπουκώνουν την γραμμή σας όταν σερφάρετε, κάτι το οποίο αποτελεί μία ευχάριστη πινελιά.

Υποστήριξη συσκευών

Τα XP έρχονται με μία εντυπωσιακή υποστήριξη για συσκευές. Στην πραγματικότητα, όλα τα περιφερειακά που έχω εδώ και χρόνια δουλεύουν τέλεια. Πολλές συσκευές υποστηρίζονται κατευθείαν από το λειτουργικό, αλλά για τις υπόλοιπες είναι εύκολο να βρείτε drivers στο web. Επίσης, βρήκα την διαδικασία εγκατάστασης γρήγορη και αξιόπιστη, σε αντίθεση με την αργή, γεμάτη bugs και μικρή υποστήριξη σε drivers στα Vista. Χάρηκα που βρίσκω ότι η νέα ναυαρχίδα της Mictosoft στον τομέα των λειτουργικών, τα Windows XP, έμαθαν επιτέλους από τα λάθη του παρελθόντος που έκαναν όταν έβγαλαν τα Vista. Επίσης, η υποστήριξη για φορητές συσκευές είναι πολύ βελτιωμένη.

Τα XP φαίνεται να είναι πολύ ελαφριά σε σχέση με το υπάρχον hardware από τα Vista, όταν είναι έχετε ένα σκληρό δίσκο ανενεργό, σπάνια θα ξεκινήσει, το οποίο είναι μεγάλη υπόθεση για μένα, μιας και κοιμάμαι κοντά στο laptop μου. Ποτέ δεν κατάλαβα τι ακριβώς τα Vista έκαναν με το δίσκο μου όλη την ώρα, άλλα είμαι σίγουρος ότι μείωνε την διάρκεια ζωής του με όλες αυτές τις ενεργοποιήσεις.

Αξιοπίστία

Το μόνο που μπορώ να πω είναι “wow!” Μπορείτε να δείτε ότι έπεσε πολύ δουλειά ώστε τα XP να είναι πολύ πιο αξιόπιστα από τον προκάτοχό τους. Τα τυχαία κρασαρίσματα και κολλήματα ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

The Lack-of-Solutions tool

Ο Internet Explorer 7 είναι πολύ πιο αξιόπιστος στα XP, και μέχρι τώρα δεν έχει κρασάρει ούτε μία φορά όταν είμαι στο Gmail, ενώ παλιότερα το έκανα πολλές φορές κάθε μέρα. Επιπλεόν, μπορώ να τον κλείσω κάθε φορά, αντί να πρέπει να “σκοτώσω” την διεργασία. Το error collection φαίνεται να είναι πολύ καλύτερο επίσης. Αντί να κάνει 1-2 λεπτά για να βρει τις πληροφορίες, το dialog βγαίνει και είναι έτοιμο να στείλει την αναφορά αμέσως. Στεναχωρέθηκα όταν είδα ότι το Solutions tool έφυγε, γιατί παρόλο που σπάνια έδινε κάποια πρακτική λύση, ειδικά για τα κλασσικά κρασαρίσματα, ήξερες τουλάχιστον ότι κάτι που ήταν κάτω από τον έλεγχό σου έψαχνε πληροφορίες για αυτά. Σε παρακαλώ Microsoft, φέρτο πίσω!
The much-missed reliability report

Παρεπιπτόντως, πρόσεξα ότι το Reliability Report έφυγε επίσης, επίσης μετά στεναχώριας μου, πραγματικά μου άρεσε να βλέπω την αξιοπιστία των Vista μου να παίρνει την κατιούσα, υπήρχαν κάποιες μικρές αναλαμπές που με ενθουσίαζαν και μετά το γράφημα συνέχιζε την σταθερή κατηφορική του πορεία. Φυσικά, το γεγονός ότι έδινε σημασία σε ένα πολύ μικρό μέρος των πραγματικών προβλημάτων ήταν ένα θέμα, και πίστευα ότι θα το είχανε λύσει με τα XP. Τέλοσπάντων.

Είμαι επίσης ευχαριστημένος με το ότι το Ctrl-Alt-Del πραγματικά κάνει κάτι πλέον. Πολλές φορές στα Vista, ευχόμουνα να το έκαναν πιο αξιόπιστο έτσι ώστε να μπορώ να “σκοτώνω” την διεργασία του Windows Explorer που ενίοτε κρέμαγε. Στα XP πραγματικά κάνει κάτι σε αντίθεση με το να είναι μέρος του μόνιμου κολλήματος των Vista. Μιλώντας για αυτό, παρακαλώ συγχωρέστε με για λίγα λεπτά, γιατί ο Windows Explorer είναι πλέον κολλημένος 100% για 5 λεπτά, παρόλο που ζήτησα από τα Vista να τον κάνουν restart και παρόλο που πάτησα Ctrl-Alt-Del πολλές φορές αυτά τα 5 λεπτά. Οπότε θα πρέπει να κάνω hard-reset στο laptop. Αυτή η διαδικασία, παρεπιπτόντως, δεν συμβαίνει ποτέ στα νέα, αστραφτερά XP.

Επέστρεψα, σας ευχαριστώ για την υπομονή σας. Ανέφερα πόσο πιο γρήγορα μπορείς να τρέξεις εφαρμογές μετά από την εκκίνηση των XP, πρέπει να παραδεχτώ ότι αυτή η ευκολία δεν είναι πολύ χρήσιμη. Τα XP δεν χρειάζονται σχεδόν ποτέ reboot, οπότε δεν εκμεταλλεύονται αυτή την ευκολία, η οποία σε αντίθεση περίπτωση θα σας γλίτωνε 15-20 λεπτά κάθε μέρα.

Παιχνίδια

Αυτή είναι ακόμα μία περιοχή που η Microsoft “έγραψε” σταWindows XP. Τα παιχνίδια αποκρίνονται πολύ καλύτερα, έχουν περισσότερα FPS και είναι πολύ πιο αξιόπιστα από τα Vista. Αν παίζετε παιχνίδια, τότε είναι υποχρεωτικό να αναβαθμίσετε σε XP. Παρόλο που μερικά παιχνίδια δεν παίζουν τόσο καλά στα XP όσο στα Vista, θα βρείτε ότι τα XP υποστηρίζουν όλα τα παιχνίδια που θα θέλατε να παίξετε. Επιπλέον, θα χαλάτε πολύ περισσότερο χρόνο παίζοντας, παρά κάνοντας επανεκκινήσεις, μία ευπρόσδεκτη αλλαγή σας διαβεβαιώ. Επίσης, θα δείτε ότι οι μη X-Fi κάρτες που υποστηρίζουν EAX έχουν κατά πολύ βελτιωμένη υποστήριξη στα XP, κάτι το οποίο θα προσθέσει στην γενικότερη εμπειρία σας στο gaming.

Multimedia

Η multimedia υποστήριξη στα XP είναι κατά πολύ καλύτερη από τα Vista. Παρόλο που οι δημιουργοί επιμένουν σε διάφορα “features” στα Vista που μπορούν να κάνουν τη ζωή κόλαση για τους χρήσητς της Microsoft, ευτυχώς με τα XP η Microsoft θα διαλέξει να βάλει τους χρήστες και τις ανάγκες τους μπορστά από τους δημιουργούς ταινιών. Είναι ωραίο να βλέπεις μία εταιρία σαν την Microsoft να αντιστέκεται στους cyber bullies στην MPAA και να αρνείται να υποθέσει ότι οι νόμιμοι πελάτες της είναι εγκληματίες. Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξη του DRM στα Vista δεν δούλευε ούτως ή άλλως σωστά, μόλις αυτά βγήκαν.

Συμπέρασμα

Για να είμαι ειλικρινής, έχω μόνο ένα συμπέρασμα να βγάλω: Η Microsoft ξεπέρασε τον εαυτό της με το να βγάλει ένα νέο λειτουργικό σύστημα που υπερέχει σε όλους τους τομείς σε σχέση με τα vista. Από τους ελέγχους μου, τις συζητήσεις με φίλους και συναδέλφους, και από υλικό που μάζεψα από το ίντερνετ, φαίνετια χωρίς αμφιβολία ότι όποιος αναβαθμίσει σε XP δεν θα μετανιώσει τα χρήματα που θα δώσει. Η Microsoft μπορεί αν είναι ήσυχη ότι έκανε καλή δουλειά, δίνοντας ένας λειτουργικό που είναι πολύ γρηγορότερο και κατά πολύ πιο αξιόπιστο από τον προκάτοχό του. Όποιος πιστεύει ότι η ομάδα των Windows στην Microsoft έχει προβλήματα, μπορεί απλά να δείξει αυτό το φανταστικό προϊόν.

Μπράβο στη Microsoft!

(απόδοση στα ελληνικά από το άρθρο που βρίσκεται εδώ)

§ 16 Responses to Αναβαθμίζοντας από τα Vista στα XP"

 • Ο/Η βιλλ γατες λέει:

  αντε, με το καλο και η αναβαθμιση σε ubuntu!

 • Ο/Η Paddy λέει:

  Αίσχος. Έχω ακούσει διάφορα linux fanboys που λένε τέτοιες σαχλαμάρες αλλά ποτέ δεν περίμενα να τις ακούσω από άνθρωπο που πραγματικά γνωρίζει την τεχνολογία. Ασχολούμαι με τα Vista από τότε που έγιναν officially released, και οφείλω να ομολογήσω ότι μαζί με τα ME (που δεν τα έβαλα ποτέ), ήταν το 2ο λειτουργικό που άργησα τόσο πολύ να υιοθετήσω. Τα είχα μόνο στο γραφείο, μετά τα πέρασα και στο laptop και μόλις πριν από δύο εβδομάδες τα εγκατέστησα και στο σπίτι. Το λειτουργικό είναι Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ έχει παρουσιάσει ποτέ η Microsoft. Ας σταματήσουμε να αναμασάμε χαζομάρες που γράφονται από παιδάκια στο /. και από “δημοσιογράφους” τύπου Dvorak. Εκτός από τις προφανείς βελτιώσεις (explorer, gui κλπ) υπάρχει ενα καταπληκτικό τεχνολογικό υπόβαθρο κάτω από τα vista που όμοιό του δεν έχω ξαναδεί ποτέ σε λειτουργικό της M$. Ενδεικτικά:

  1. IO Scheduling – the scheduler now tracks IO requests and priorities, not just CPU time. This is probably my #1 complaint with almost any OS: Any app can bring the system to a crawl by issuing constant disk IO, regardless of how much CPU time it is using. Use up a lot of memory to cause swapping and you can effectively DoS just about any system even with no admin rights whatsoever. But since Vista considers IO in its scheduling a low-priority process can’t flood the disk with requests. No technical reason this can’t be back-ported to XP.

  2. Hot-patching – long overdue, but at least it is being delivered. Other than swapping out the kernel there is no excuse for rebooting to install or update any subsystem. There is no technical reason why this can’t be supported by XP.

  3. User-mode driver framework – Even if we can’t have microkernels, at least we can start moving more stuff into user mode. The audio subsystem is one of these. Frankly, except for some very minor pieces, not only should most drivers live in user mode I think most drivers should use a form of managed code as well (perhaps with some deterministic GC or other memory management mechanism). Switching ring levels isn’t the massively huge hit it was on older x86 processors. Again, no reason this can’t be supported by XP.

  4. DirectX scheduler and video virtualization – long overdue; let the OS virtualize the 3d hardware and dish time out to any app that needs to do some rendering. We’ve all been over the DirectX 10 scandal before and are well aware that it could be back-ported to XP.

  5. Explorer improvements – more multi-threaded (less blocking) and (FINALLY) it doesn’t b0rk an entire file copy job just because one file failed… now you can retry or skip the offending item. Welcome to 1993, apparently.

  6. Pending IO cancellation – the IO subsystem finally understands how to cancel pending IOs. Ever had a zombie process that wouldn’t go away, even though you did an End Process or kill on it? It probably had an incomplete network or disk IO request out there, but under XP and earlier Windows can’t cleanup the process until all the IOs are finished. In Vista the IO subsystem understands how to cancel the IO, or if it can’t be cancelled will automatically take care of cleaning it up when it returns… no need for the process to stick around waiting on a request to complete that it doesn’t give a shit about. Again, this should have been part of an XP service pack.

  7. Async SMB/Net – All the SMB/Net calls and apps support async IO now, so you can finally CTRL+C a ‘net view \machine’ command and have it terminate immediately, instead of having to wait 60 seconds for that CTRL+C to register while the network operation is blocking. This one I can’t even understand… Windows has supported non-blocking IO since the original NT. IO Completion Ports (essentially callbacks when an IO operation is complete) are fast and used throughout Windows for all sorts of things. Except in this one area.

  8. Kernel transactions – now the Registry and supported filesystems (NTFS), along with any subsystem or kernel object that cares to implement support for it, can participate in transactions. This one makes installations far easier and simpler – just run all your registry and file updates inside a transaction and commit when done. Also makes hot-patching support easier, since running processes keep their open handles to the previous version of the file prior to the transaction. All filesystem should have supported transactions in like 1995; no idea why it has taken this long.

  9. Shadow Copies exposed – this one is really dumb; XP already supports shadow copies, it just doesn’t expose them to you. Again, something we should have seen on clients several years ago when disk space started getting really cheap. Empty sectors on a disk are like empty blocks of memory: a complete waste. Just as every available byte should be used for read-cache (which can be instantly dumped if the memory is needed), every free byte on disk should be used to store previous versions so I can revert to any previous point in time.

  Λοιπόν ας μην κοιτάμε πάντα τα αρνητικά τα οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές (πχ artifacts στην οθόνη) οφείλονται σε κακογραμμένους drivers και ας βλέπουμε και λίγο την ουσία. Σε ένα (1) χρόνο από τώρα ΟΛΟΙ μας θα έχουμε vista, και θα μας αρέσουν (όλοι όσοι ήδη χρησιμοποιούν κάποιο Microsoft OS εννοώ).

 • Ο/Η karios λέει:

  Η όλη διαμαρτυρία νομίζω ότι πρέπει να συνοψιστεί στα εξής (εξού και το ειρωνικό άρθρο):
  -Τα προϊόντα της Microsoft δεν τείνουν πάντα να καλυτερεύουν για κάποιο περίεργο λόγο. Όταν έχεις ένα τόσο ώριμο προϊόν, όπως τα XP, δοκιμασμένα και διορθωμένο σε ένα σημείο ώστε εκατομμύρια πελάτες να δηλώνουν ευχαριστημένοι από αυτό, δεν είναι πολύ καλή πρακτική να δίνεις το επόμενο προϊόν σε ένα επίπεδο ποιότητας τόσο κάτω από τα στάνταρτ που ήδη έχεις. Φαντάσου το επόμενο αυτοκίνητο της BMW να μην στρίβει, και στο stepping που θα βγει για το ίδιο μοντέλο σε 1 χρόνο να διορθωθεί. Με τόσες δεκαετίες εμπειρίας θα περιμέναμε, για αρχή, κάτι εξίσου καλό με αυτό που ήδη είχαμε.
  -Οι πρακτικές της Microsoft, σε επίπεδο “σκύβω το κεφάλι στις επιταγές της αγοράς” και “εξαναγκάζω την αγορά εκεί που με συμφέρει” την έχουν φέρει πολλές φορές στο εδώλιο. Γνωστή τακτική, που συνεχίζεται με την ενσωμάτωση όσων πιο πολλών τεχνολογιών κατά του καταναλωτή μπορούν, σε επίπεδο kernel, όπως DRM και secured High Definition end-to-end κανάλια. Πράγματα που δεν είναι θέματα τεχνολογικής αναγκαιότητας, αλλά ανάγκης υπερκερδών εταιριών.
  Παρεπιπτόντως, στα περισσότερα από αυτά που γράφεις αναφέρεται ότι οι περισσότερες διορθώσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να μεταφερθούν στα XP. Αλλά για λόγους της πολιτικής της εταιρίας, προτιμήθηκε να βγει στην αγορά ένα πανάκριβο προϊόν το οποίο, προς το παρόν, έχει προβλήματα. Το ξέρω ότι θα διορθωθούν, το έχουμε ξαναδεί και με τα 98 (όταν βγήκαν τα 98SE και λίγο πριν τα XP) και με τα XP (μετά από SP1 και κάποια ακόμα patches). Αλλά μέχρι τότε, θεωρώ ότι έχουν γίνει παιδικά λάθη στην τελική εμπειρία του χρήστη στα Vista. Μέχρι τότε.

 • Ο/Η Paddy λέει:

  Διαφωνώ με όλα τα επιχειρήματά σου.
  Με φωτεινή εξαίρεση τα Windows ME που όμως δεν βγήκαν σαν εξέλιξη των 2000 αλλά ενός παλαιότερου home προϊόντος (των 98SE) ΟΛΕΣ οι εκδόσεις της M$ ήταν καλύτερες από τις προηγούμενες. Απλά μερικά ζώα που ήθελαν να το παίξουν semi-επαναστάτες (οι full έβαζαν linux και έτρεχαν τα 2000 σε dual boot για να παίζουν παιχνίδια) επέλεγαν να λένε όταν είχαν βγει τα XP πόσο σταθερότερα είναι τα 2000. Στην ουσία έλεγαν βλακείες. Δεν μπορεί τόσα χρόνια στην αγορά να μην καταλαβαίνεις ότι κάθε είδους αλλαγή στο OS ή στο Kernel θα κάνει αναγκαστικά break το compatibility μέχρι ένα βαθμό. Διάολε, αυτό συνέβη όταν το Kickstart της Amiga πήγε από 1.3 σε 2.04. Το δεχτήκαμε όμως γιατί το όφελος ήταν πολύ μεγαλύτερο από την χασούρα (σε εφαρμογές) και επειδή οι εφαρμογές στο μεγαλύτερο μέρος τους έκαναν migrate στο νέο OS. Επειδή τα XP είναι σταθερά και δοκιμασμένα δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε σε αυτά. Και να σου πω και κάτι άλλο ? Η αλλαγή από 2000 σε XP ήταν στην ουσιά facelift και extensions. Από XP σε Vista είναι πολύ πιο ουσιαστική. Και φυσικά πρέπει να πληρωθεί αυτό. Και δεν είναι “πανάκριβα” όπως λες. Τα Vista Ultimate αυτή τη στιγμή από το site της M$ τα αγοράζεις 230$. Για πήγαινε δες πόσο κοστίζει ενα COMMERCIAL Linux Distro, και μετά τα λέμε. Άσε με με την καραμέλλα της ακρίβειςας. Ακόμα και στα αυτοκίνητα όπως αναφέρεις όμως δεν είναι απαραίτητο ότι το νέο μοντέλο είναι καλύτερο από το προηγούμενο.
  Για τις πρακτικές της Microsoft τώρα: Το να υιοθετεί κανείς standard της αγοράς ΔΕΝ είναι κακό. Το περιβόητο DRM πραγμα που αναφέρεις δεν επηρεάζει τις ταινίες που ήδη έχεις η φτιάχνεις, αντίθετα σε κάνει ENABLE να κατεβάσεις ταινίες που προσφέρει πχ το iTunes store ή κάποιο άλλο online κατάστημα. Ουδέποτε η M$ σου κλείδωσε με DRM κάτι που είχες ως τώρα free. Απλώς σεβάστηκε και υιοθέτησε τον τρόπο που τα studio επέλεξαν να διανείμουν τις ταινίες τους. Αν ΔΕΝ έιχε DRM technologies μέσα στα Vista θα σε περιόριζε να κατεβάζεις πειρατικές ταινίες και μουσική, κάτι που μπορεί εμένα και εσένα να μη μας νοιάζει, στην αμερική όμως ενδιαφέρει πολύ τον αμερικάνο που δεν θέλει να την “ακούσει” μια μέρα από τη RIAA. Όπως κάποια στιγμή η M$ αποφάσισε να ενσωματώσει το flash, έτσι έβαλε και το DRM. Το αν θα βλέπεις DRM Videos είναι στο δικό σου χέρι.Τέλος, η Apple και η Intel έχουν βγάλει και ενσωματώσει στα boards τους το TPM chip. Δεν έχω ακούσει τόση γκρίνια για αυτό.
  Για να κλείσω. ΟΛΕΣ οι διορθώσεις θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα XP. Αλλά αν αλλάξεις το driver model, το kernel το API κλπ, καταλήγεις να έχεις ΝΕΟ προϊόν. Αλλά όόόχι, εσύ το θέλεις τσάμπα ε?
  Φιλικά πάντα,

 • Ο/Η karios λέει:

  Πρώτα από όλα δεν μίλησα για προβλήματα συμβατότητας. Προφανώς η συμβατότητα, ειδικά με παλίοτερο software, πάει περίπατο και επανέρχεται σιγά σιγά με νέες εκδόσεις.
  Δεύτερο, τα Vista Ultimate κάνουν $399,95 από την Microsoft. Εσύ μίλαγες για την έκδοση αναβάθμισης. Και εγώ σου γράφω από Ubuntu αυτή τη στιγμή.
  Τα Commercial Linux Distros έχουν εναλλακτικές που είναι όχι μόνο δωρεάν, αλλά και ελεύθερες. Μην συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
  Τα standard της αγοράς είναι τα κοινά αποδεκτά standard. Όπως η XHTML 2, όπως το PNG, όπως το OO Format. Όχι ότι αποφασίζει η εκάστοτε μεγάλη εταιρία, ή το εκάστοτε lobby. Για αυτό το λόγο λέγονται standard γιατί είναι κοινά αποδεκτά από όλους. Μην δικαιολογείς πρακτικές που λένε ότι όταν αγοράζεις μία ταινία δεν αγοράζεις την ταινία, αλλά το δικαίωμα να βλέπεις την ταινία σε μία συσκευή. Όταν θα μπει φόρος που θα σε βάζει να πληρώνεις ανά άτομο που θα παρακολουθεί την ταινία μαζί σου θα καταλάβεις τι λέω. Και όταν θα σου βάλουν και ένα μπάτσο μόνιμα στην κρεβατοκάμαρα για να “διασφαλίζει ότι πρέπει να σέβεσαι τον τρόπο που οι εταιρίες διανομείς επέλεξαν να διανείμουν τις ταινίες τους” έλα πες μου. Ο μόνιμος φόβος που ζει ο αμερικάνος για την RIAA δεν είναι δικαιολογημένος, ούτε δικαιολογεί την Μ$ και κάθε Μ$. Το ίδιο μπορείς να πεις και για το HD secure channel. Έχω εναλλακτικές για να δω HD content? Και το blueray και το HDDVD απαιτούν να έχω:
  HDCP enabled κάρτα γραφικών
  HDCP enabled τηλεόραση
  HDCP enabled player
  Vista
  Αλλιώς παίρνω τα @@ μου από high definition και έχω υποχρεωτικό downgrade. Ναι, το ξέρω ότι έχω εναλλακτική να πάω στο http://www.torrentz.com και να ψάξω για 720p ή 1080p. Και θα βρω πολύ πράμα. Αλλά νόμιμη διέξοδο δεν έχω.
  Εσύ μου λες ότι έχω εναλλακτική να μην βλέπω HD content. Επίσης έχω εναλλακτική να μην ακούω DRM τραγούδια. Επίσης έχω εναλλακτική να μην χρησιμοποιώ υπολογιστές και να ζω στις σπηλιές.
  Σχετικά με το τελευταίο σχόλιο, φυσικά και τα θέλω τζάμπα. Και αν όχι τζάμπα, τότε θέλω (όπως προείπα) μία λογική τιμή, για ένα προϊόν που θα μου δώσει τουλάχιστον ότι και το προηγούμενο (όχι σε επίπεδο συμβατότητας, αλλά σε επίπεδο αξιοπιστίας και ταχύτητας).

 • Ο/Η Paddy λέει:

  Ωχου με καθε τι που το κανεις σταυροφορια…
  Καταρχας, απο discounts παιρνεις τα Ultimate Full Version 165$. Οι εναλλακτικες των Linux Distros ΔΕΝ εχουν ακριβως αυτο το οποιο κατηγορεις την M$: Δυνατοτητα playback copyrighted αρχειων (ακομα και DVD) . Ασε τα ΚΚ σχολια περι DRM και σε ρωταω το εξης: Αν απο αυριο η Universal αποφασιζε να ριξει στην αγορα ενα νεο δισκακι που αφου το εβλεπες πχ μια φορα ελιωνε μεσα στο ειδικο drive του, και αν ενας κατασκευαστης PC ΕΚΤΟΣ απο το κανονικο DVD ROM σου εδινε και ενα τετοιο drive θα γκρινιαζες? Δεν εχει να κανει με standards και OSS και λοιπες θεωριες. ΑΝ γουσταρεις το δουλευεις, αν δεν γουσταρεις μην παρεις ποτε ταινια με DRM. Δηλαδη δεν καταλαβα, οι δισκογραφικες βγαζουν DRM τραγουδια και επειδη η M$ απλα τολμα να αναγνωριζει ΚΑΙ αυτο το format σε χαλαει ? Τοτε τι εχεις να πεις για τα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ χρηστες του iTunes store ? Γιατι αυτοι ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να αγοραζουν DRM τραγουδια ? Τελος για το τζαμπα που λες, αν δεν γουσταρεις μην το παρεις η πειρατεψε το η κανε οτι σου υπαγορευει η συνειδηση και οι αναγκες σου. Μην το μειωνεις ομως το προιον γιατι ειναι τουλαχιστον υποκρισια.

 • Ο/Η karios λέει:

  Για την τιμή, απλά διευκρίνισα ότι από την Microsoft, όπως εσύ έγραψες στο 2ο comment σου, η τιμή που έδωσες είναι για το upgrade και όχι για το full. Αυτό είπα. Φυσικά και μπορείς να το βρεις φθηνότερα.
  Οι εναλλακτικές της Microsoft επιλέγουν να μην υποστηρίζουν μη-ελεύθερες επιλογές. Αν το έκανε και η Microsoft θα αναγκάζονταν όλοι οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν. Δεν μπορεί η RIAA να υπαγορεύει τις τεχνολογικές καινοτομίες. Αν θέλει να το κάνει, ας φτιάξει το RIAAOs και ας βάλει ότι θέλει μέσα. Εκτός αν τα Windows _είναι_ το RIAAOs. Αν γινόταν αυτό με το DVD που έλιωνε, ας το έβαζε στον κώλο του ο κατασκευαστής (και με συγχωρείτε για τα γαλλικά μου).
  Αν νομίζεις ότι η Microsoft “τολμά” να υποστηρίζει, σε διαβεβαιώ ότι η Microsoft ΔΕΝ τολμά να ΜΗΝ τα υποστηρίξει, μήπως χάσει την εύνοια των lobbies.
  Όσο για τους εκατομμύρια χρήστες του iTunes, θα σου απαντήσει ο Jobs από εδώ:
  Επίσης, για το “αν δεν γουστάρεις μην το πάρεις”, μου θυμίζει το “αφού δεν είσαι χριστιανός γιατί μιλάς για τον χριστιανισμό”. Μπορώ να σχολιάζω τα κακώς κείμενα που βρίσκονται παντού. Η κριτική τελικά κάνει καλό στο προϊόν, αν ακούγεται και από εκεί που πρέπει.
  Αν τα Vista είχαν τρελές πωλήσεις και κανείς δεν μίλαγε για τα προβλήματά τους, σε 1 χρόνο ΔΕΝ θα είχαμε το λειτουργικό που ανέφερες πριν.

 • Ο/Η Paddy λέει:

  Δεν βλεπω point στο τελευταιο post σου. Δεν μου λες τιποτα το ουσιαστικο. Εισαι ο πρωτος ανθρωπος που trollαρει στο ιδιο του το blog! Η Microsoft υποστηριζει οτι θελει να υποστηριξει. Αν εσυ θελεις πχ να παιζει και ogg μπορεις να το βαλεις υπο τη μορφη codec, ειναι ανοιχτη η πορτα. Η RIAA δεν υπαγορευσε τιποτα. Το DRM βγηκε για να μπορει κανεις να πουλησει ψηφιακο content (ΠΟΥΛΗΣΕΙ, οχι ΧΑΡΙΣΕΙ). Το DVD που λεμε ο κατασκευαστης θα το εβγαζε, αν ειχε επιτυχια καλως, αν οχι, σιγα τα αυγα. Ο Jobs σαφως και εχει αυτη την αποψη για το DRM, και εμενα θα με βολευε να μπορω να κατεβασω ενα τραγουδι και να το κανω ο,τι θελω, αλλα αν ο κεντρικος distributor (παραγωγος) εχει αλλη αποψη ειναι δικο του θεμα το πως θα επιλεξει να διαθεσει το προιον του στην αγορα, και ειναι δικο μας θεμα το αν θα το αγορασουμε. Τελος, δεν εχει καμμια σχεση με το χριστιανισμο και το χαζο επιχειρημα. Εδω μιλαμε για ενα αρθρο που επελεξες να μεταφρασεις με καθαρα troll μορφολογια και χωρις κανενα ουσιαστικο επιχειρημα, εκτος αν θεωρεις επιχειρημα ενα απο τα links που ειχε το αρθρο το οποιο προφανως προερχεται απο καποιο ανωνυμο κωλοπαιδι σε καποιο ξεχασμενο απο το θεο blog με δυο (2) responses. Σωστα, αυτο ειναι επιστημη. Επισης ενα αλλο link που θελει να με πεισει οτι τα Vista ειναι χαλια στο αρχικο αρθρο με παει στα φορουμ του arstechnica οπου καποιος παραπονιεται οτι τα vista του κολλανε (!). ΜΑ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ? Κανε ενα google search με XP HANGS, PROBLEMS, REBOOT, FREEZE, BLUE SCREEN κλπ και μετα τα λεμε. Τι ειναι αυτα, επιχειρηματα ? Δεν ειναι κακως κειμενα, και δεν εισαι σχολιαστης οταν καταφερεσαι ετσι εναντια στα Vista, εισαι ενα απλο fanboy. Το επομενο αρθρο σου περιμενω να κανει bash το Playstation 3 η το XBOX360, και ας μην τα εχεις δει ποτε….

 • Ο/Η kinalus λέει:

  Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τη θερμή συζήτηση σας ως τώρα και παραδόξως συμφωνώ σε κάποια θέματα και με τους δύο (φυσικά δεν είναι δύσκολο να μαντέψετε με ποιον συμφωνώ περισσότερο). Κατ’αρχήν μιας και γενικά δε χρησιμοποιώ windoze να πω ότι γενικά τα έχω για να παίζω παιχνίδια, να δοκιμάζω site και για ότι development δεν μπορώ να κάνω σε GNU/Linux. Τους τελευταίους 2 μήνες έχω έρθει αρκετά σε επαφή με τα Vista Home Premium μέσω του καινούργιου φορητού που πήρα. Paddy συμφωνώ μαζί σου στο ότι έπρεπε να σπάσει τη συμβατότητα μπας και βελτιώσει το API και την αρχιτεκτονική του λειτουργικού. Επίσης συμφωνώ ότι έχουν κάποια ωραία τεχνικά χαρακτηριστικά με πιο ενδιαφέρον το IO prioritization αν και σαν LongHorn πριν πολλααά χρόνια είχαν ξεκινήσει ακόμα πιο φιλόδοξα. Προσωπικά δεν πρόσεξα προβλήματα σταθερότητας αλλά ούτε και στα XP είχα τέτοιο θέμα τα τελευταία χρόνια. Το Aero είναι σίγουρα πιο ευχάριστο look & feel αλλά χωρίς να συμβάλλει ιδιαίτερα σε ευχρηστία. Αλλά σε καμμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι το tradeoff είναι τελικά προς το συμφέρον του μέσου χρήστη. Παρόλο που αυτά που αναφέρεις φαινομενικά κάνουν τα Vista καλύτερα απο τα XP, σε τελική ανάλυση όταν με το που bootαρει το PC χρησιμοποιούν 25% RAM (μεταφράζεται σε 512MΒ στα οποία τα XP ήταν πολύ χαρούμενα) και μονίμως κάτι τρώει 5-10% CPU (μπορεί να είναι και αυτά τα ηλίθια monitors που μετράνε το usage), τότε το τίμημα είναι πολύ μεγάλο. Το interface μου φαίνεται λιγότερο παραγωγικό, κάτι ηλίθια σχηματάκια που δείχνουν ένα PC να συνδέετε με κάτι που συνδέεται με κάτι άλλο που βγαίνει στο Internet μπορεί να κάνουν το νέο χρήστη που δεν εχει ξαναδει PC στη ζωή του να αισθάνεται οτι καταλαβαίνει τι συμβαίνει, αλλά εμένα πάντα μου αποσπούν την προσοχή όταν ψάχνω να βρω τα network properties. Δεν ξέρω αν το συνηθίσω αν θα μου φαίνεται καλύτερο, αλλά δεν είμαι διατεθιμένος να ασχοληθώ.
  Επιπλέον δεν μπορώ να καταλάβω γιατι πιάνουν 10GB χώρο στο σκληρό μου, για να μην μιλήσω για τον “υπέροχο” partitioner που έχουν. Συγνώμη αν παρασύρθηκα λίγο εδω.

  Επίσης τα περισσότερα από αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά σε άλλα λειτουργικά συστήματα υπάρχουν εδώ και χρόνια. Η μεταφορά περισσότερων λειτουργιών στο user space ακολουθείται ευλαβικά εδώ και πολλά χρόνια στο Linux, επίσης τα τελευταία 4 χρόνια έχει αλλάξει το driver API 1 ή 2 φορές, όσα devices δούλευαν τότε δουλεύουν και τώρα με δεκάδες νέα να έχουν προστεθεί.
  Η σύγκριση χρηματικού κόστους μεταξύ διανομών και των λειτουργικών της MS είναι αδιανόητη. Διασκέδασα πάρα πολύ φτίαχνοντας τούρτες στα καινούργια μου Vista αλλά όταν θέλησα να διαβάσω ένα doc ή έστω PDF ατύχησα. Με ένα ξερό installation Windows δεν μπορείς να κάνεις τίποτα παραγωγικό, πρέπει να ξοδέψεις πολύ χρόνο κατεβάζοντας και εγκαθιστώντας εφαρμογές. Μόνο και μόνο γι’αυτό δεν θα έπρεπε να να σκεφτείς καν να συγκρίνεις οποιαδήποτε εμπορική διανομή GNU/Linux με Windows. Μπορεί η RedHat να έχει εκδόσεις ακριβότερες από οποιοδήποτε λειτουργικό έχει βγάλει η MS αλλά 1) δεν θα τις έβαζα ποτέ για προσωπική χρήση 2) παρέχουν ένα σωρό πράγματα (virtualization, clustering, distributed filesystems για παράδειγμα) για τα οποία χρειάζεσαι απ’όσο ξέρω να αγοράσεις ένα σωρό εργαλεία για να τα αποκτήσεις στα Windows.

  Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κολλήσατε τόσο στο DRM, το Trusted Computing είναι μία ιδέα που κυκλοφορεί στα μυαλά των MS, Intel, AMD κ.α. από το 2001 περίπου. Άμεση εφαρμογή αυτού είναι το DRM. Οι καλές μας εταιρίες το σκέφτηκαν ίσως πριν καν συνειδιτοποιήσουν τα κεφάλια της RIAA και MPAA ότι έχουν τέτοιες δυνατότητες. Το ότι υλοποιείται στα Windows δεν γίνεται επειδή η MS θέλει να προσφέρει μία επιπλέον υπηρεσία στους χρήστες. Αν ήθελε να το κάνει αυτό θα έβγαζε τον IE7 χρόνια νωρίτερα (να δούμε πότε/αν θα βγει ο 8). Στόχος της MS εδώ και χρόνια είναι να ελέγξει την διανομή και αγορά περιεχομένου. Απέτειχε και τώρα βοηθά άλλους να κάνουν ακριβώς αυτό ελπίζοντας να πάρει μερίδιο από την πίτα, αν δεν το έκανε δεν θα ήταν M$. Δυστυχώς εδώ η πιο ενδεδειγμένη μορφή αντίδρασης μάλλον είναι η αποχή από κάθε τι που έχει DRM, μην τους δίνετε τα λεφτά σας. Βέβαια για κάθε ένα που καταλαβαίνει τι είναι το DRM υπάρχουν άλλοι χίλιοι που δεν έχουν ιδέα, οπότε μάλλον θα το φορτωθούμε τελικά.

  Για να κλείσω επειδή βαρέθηκα να γράφω, θα πω ότι τελικά γράφτηκα στο προγραμμα της MS για να πάρω academic license για WinXP Pro τα οποία θα εγκαταστήσω μαζί με τα Vista. Τα Vista είχαν μερικές καλές ιδεές αλλά η υλοποίηση είναι τόσο στραβή που τα XP φαίνονται καλύτερη επιλογή.

 • Ο/Η Paddy λέει:

  Καλημέρα Θανάση.
  Αναρωτιόμουν πότε θα πάρεις μέρος στην κουβέντα. Καταρχάς, χαίρομαι που τα επιχειρήματά σου είναι πολύ πιο ουσιαστικά από εκείνα του άρθρου που ο Μάριος επέλεξε να μεταφράσει (ευτυχώς που δεν το έγραψε ο ίδιος). Θα προσπαθήσω να τα αντικρούσω ένα προς ένα.
  Ας ξεκινήσουμε από το ότι η Microsoft είχε πολύ περισσότερες βλέψεις για τα Vista. Αληθεύει. Και πονάει που δεν έβγαλε τελικά το περίφημο WinFS. Από την άλλη η τελική έκδοση είναι αυτή που είναι, και αυτή οφείλεις τελικά να κρίνεις. Σε όλα τα OS θα ήθελα παραπάνω πράγματα, αλλά άλλο είναι το να τα ζητάω και άλλο να τους το καταλογίζω ως ελάττωμα.
  Το Aero εμένα δεν μου αρέσει. Δεν είμαι ο eyecandy τύπος. Ακόμα και στα XP είχα 2000 theme. Δεν με χαλάει όμως, ειδικά αφού έχω τη δυνατότητα να το αλλάξω (όπως και στα XP). Το interface για τα δικτυακά που λες, ενώ στην αρχή με ξένισε τώρα το γουστάρω, και ακόμα περισσότερο γιατί μετά από λίγες φορές που το χρησιμοποίησα και ειδικά στο laptop κατάλαβα τις αλλαγές που έχουν γίνει στο υπόβαθρο για την αυτόματη υποστήριξη πολλαπλών δικτύων, κάτι που στα XP παρακαλούσα να γίνει. Εμένα τελικά δεν με νοιάζουν τα σχηματάκια, με νοιάζει ότι όταν με το laptop μου πάω σε κάποιο δίκτυο που έχω ξαναπάει τα Vista καταλαβαίνουν το location μου και μου δίνουν τις σωστές IP (όχι DHCP). Με δυο λόγια τα network profiles τους όχι μόνο υπάρχουν ενώ στα XP έπρεπε να αλλάζω κάθε φορά την IP με το χέρι, είναι και αυτόματα. ΤΕΡΑΣΤΙΑ διευκόλυνση. Επίσης μια μεγάλη κουβέντα που λες είναι το «δεν είμαι διατεθειμένος να ασχοληθώ.» Μαγκιά σου. Εγώ είμαι, και αξίζει. Τέλος, τα Vista καταναλώνουν ακριβώς 1.5 GB σε ένα νέο δίσκο, και ο partitioner του installer εμένα μου κάνει αυτό που θέλω (δηλαδή partitions). Επειδή όπως ξέρεις έχω και εγκαταστάσεις Linux και MacOS θα ήθελα να μου πεις τι κάνει ο partitioner των άλλων OS που δεν κάνει των Vista.
  Αυτό που λες για τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν εδώ και χρόνια σε άλλα OS είναι λίγο άκυρο. Τι με νοιάζει εμένα αν το 5%-10% τα είχε ? Το 90%+ έτρεχε XP και με αυτά έγινε και η υποτιθέμενη «σύγκριση» στο επίμαχο άρθρο. Και εγώ γουστάρω το FUSE στο linux και ας κρασάρει συνέχεια, και εγώ γουστάρω ένα σωρό πράγματα στο MacOSX αλλά η αλήθεια είναι ότι με Windows δουλεύω, και ότι XP είχα μέχρι πρόσφατα. Το Linux και το MacOSX για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε δεν μπορούν να θεωρηθούν viable upgrade option στα XP ή στα 2000 για τους περισσότερους (όχι μόνο για εμένα). Αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε τα ποσοστά εξάπλωσής τους. Συνεπώς τα Vista είναι το μόνο upgrade option, και αυτό είναι που υποστηρίζω εγώ: Ότι ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ upgrade, και όχι downgrade.
  Πάμε τώρα στο αγαπημένο μου θέμα: Το κόστος. Έχε υπόψη σου ότι ποτέ δεν μίλησα για Enterprise εκδόσεις του Linux, μίλησα απλά για τις τσιμπημένες τιμές που έχει ένα commercial Linux DEKSTOP distro. Θες παραδείγματα? Suse linux enterprise desktop 10 SP1. Για 3-year subscription (δηλαδή για να παίρνεις τα UPDATES για 3 χρόνια –πολύ λιγότερο από όσο η M$ υποστηρίζει τα OS της με updates και service packs) στοιχίζει 118 € (Link 1). Xandros Desktop Pro: 100$ (Link 2) Τα Vista ξεκινούν από 60$ και φτάνουν μέχρι τα 180€, ανάλογα με την έκδοση. Τώρα θα μου πεις ότι το Linux μπορείς να το κατεβάσεις και δωρεάν. Όσο αφορά τη Desktop έκδοση όμως ΒΛΕΠΕΙΣ από τα ποσοστά ότι υπάρχει θέμα: Δεν έχει εξαπλωθεί όσο θα επέτρεπε η δυναμική ενός δωρεάν προϊόντος, και αυτό γιατί παρόλο που σου δίνει όπως σωστά λες ένα σωρό εφαρμογές δεν είναι έτοιμο για primary desktop χρήση (πάντα προσωπική άποψη αυτό). Ξανά όμως, ο καυγάς εδώ δεν είναι Windows/Linux αλλά Vista/XP. Τέλος όσο αφορά στο επιχείρημα σου με εφαρμογές αν θέλεις να έχεις ΜΟΝΟ το OS commercial και να τρέχεις open source εφαρμογές χωρίς να τις κυνηγάς στο internet στήσε windows, πέτα μέσα μετά το installation ένα CD ubuntu ή ακόμα καλύτερα το Opendisc (http://theopendisc.com/) και εγκατέστησε τα πάντα από εκεί.
  Με το DRM σαν ιδέα διαφωνώ. Ο κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να διαφωνεί. Αλλά αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι θα έπρεπε να με ξενίζει που το υποστηρίζει η M$. Για την ακρίβεια, μακάρι να το υποστήριζαν ΟΛΑ τα OS. Για ένα και μόνο λόγο: Για να έχω επιλογή. Να στο πω αλλιώς? Και με το GIF διαφωνώ (πχ), προτιμώ το PNG (ειδικά όσο το GIF ήταν patented –θυμάσαι). Θα έπρεπε να γκρινιάζω που τα Windows είχαν υποστήριξη να απεικονίζουν GIF εικόνες? Θες να το πάω πιο μακριά ακόμα? Και με το DOC διαφωνώ, προτιμώ το ODF. Γιατί τότε σκίζονται όλοι στο linux να διαβάζουν ΚΑΙ DOC ? Και με τα encrypted DVD διαφωνώ (CSS) αλλά το γεγονός παραμένει ότι για κάποιο διάστημα στην αρχή τα Windows μου ΕΠΑΙΖΑΝ DVD ενώ στο linux περίμενα να σπάσει κάποιος το CSS για να μπορέσω να τα παίξω. Το ίδιο θα γίνει και με το DRM. Αν ένα studio αποφασίσει να βγάζει DRM releases, στα Windows θα μπορώ ΑΝ ΘΕΛΩ να τα δω. Στο linux όχι. As simple as that. Κατά τα άλλα, είμαι μαζί σου: Αντιδράστε και μην χρησιμοποιείτε DRM προιόντα.
  Για να κλείσω και εγώ: Ακόμα και αν βάλεις τα XP, ακόμα και αν σκούζει ο Μάριος, σε ένα χρόνο από τώρα θα δουλεύετε με τα Vista. Και σε 5-6 χρόνια από τώρα θα βρίζετε γιατί τα PaddyHorn ™ που θα έχει βγάλει τότε η M$ θα είναι τόόόόσο χειρότερα από τα σταθερά, αγαπημένα, λιγότερο resource hungry Vista σας που τα δουλεύετε τόσα χρόνια. This is what you do after all.

  Link1
  Link 2

 • Ο/Η Paddy λέει:

  Καλημέρα Θανάση, σου έχω απαντήσει αλλά το “τρομερό” wordpress μάλλον έχει πιάσει το post μου σαν spam για άλλη μια φορά. Όταν δεήσει να το δει ο Μάριος και το κάνει allow θα εμφανιστεί και η απάντησή μου.

 • Ο/Η kinalus λέει:

  Καλησπέρα Paddy,

  ευχαριστώ για την απάντησή σου, μ’ άρεσαν τα επιχειρήματά σου και όπως είπα σε αρκετά πράγματα συμφωνώ μαζί σου. Εγώ δεν διαφωνώ ότι τα Vista πρέπει να φέρουν το τίτλο του upgrade αλλά όπως κατέληξα στο προηγούμενο post εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο μέσος χρήστης πρέπει να προτιμά τα XP. Ο λόγος είναι ότι η προσωπική μου εμπειρία με τα Vista μου έδειξε ελάχιστα πλεονεκτήματα για τη χρήση που κάνω και διάφορα αρκετά σοβαρά μειονεκτήματα. Το κυριότερο μειονέκτημα είναι οι σημαντικές απαιτήσεις σε πόρους ειδικά από τη στιγμή που δεν συνοδεύονται από εμφανή πλεονεκτήματα*. Το αμέσως επόμενο έιναι οι αρκετές αλλαγές στο interface που πολλές φαίνονται χωρίς καμμία χρησιμότητα**.

  Ο λόγος που αναφέρθηκε η τιμή, ανεξάρτητα από το πόσο φτηνά ή πόσο ακριβά είναι τα Vista, είναι επειδή όπως εσύ θέλεις να έχεις επιλογή στο αν θα δεις HD με DRM ή όχι έτσι και εγώ θα ήθελα να έχω επιλογή στο τι λειτουργικό θα έχει το καινούργιο μου laptop. Από τη στιγμή που πλήρωσα κάτι και τελικά δεν θα το χρησιμοποιήσω τα Vista μου φαίνονται πανάκριβα. Παρολ’αυτά εξακολουθώ να πιστεύω ότι οποιαδήποτε σύγκριση τιμής με διανομή Linux είναι άκυρη***.

  Το DRM δεν το θεωρώ λόγο να μην βάλει κάποιος Vista, ούτως ή άλλως ο μέσος χρήστης όπως λες θέλει να πάρει το δισκάκι και να το παίξει. Σύντομα όμως θα δει ότι πρέπει να κάνει upgrade και το υπόλοιπο σύστημά του, όπως είπε και ο Karios, για να καταφέρει να δει το HD περιεχόμενο. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρουν διάφοροι, είτε βγαίνουν ενοχλητικά μηνύματα είτε δεν παίζει τίποτα ή τελικά έχουν downgraded περιεχόμενο. Τότε μάλλον ο μέσος χρήστης θα πρέπει να το θεωρήσει και αυτό μειονέκτημα των Vista, αν και δε φταίει μόνο η MS γι’αυτό. Δεν περιμένω να καταλάβει γιατί αυτό που φαίνεται σαν ένα ακριβό DVD και υπόσχεται νέες εμπειρίες στα Vista δεν δουλεύει (αν και αυτό μάλλον θα είναι ένα γενικό φαινόμενο αφού ούτε και οι περισσότερες τηλεοράσεις και ηχοσυστήματα είναι συμβατά).

  Τελικά όπως λες ο κόσμος θα χρησιμοποιεί Vista, που θα φαίνονται πολύ γρήγορα όχι επειδή θα έχουν βελτιωθεί αλλα επειδή το hardware θα είναι πολύ καλύτερο και φθηνότερο. Αν και η επόμενη έκδοση των Windows έχει τα ίδια προβλήματα τότε δικαιολογημένα θα γκρινιάζει ο κόσμος όπως δικαιολογημένα γκρινιάζει και τώρα. Το αρχικό άρθρο εκφράζει αυτή την άποψη, ότι η τελική εμπειρία του χρήστη είναι χειρότερη αν και το κάνει με υπερβολικό τρόπο προσπαθώντας να γίνει χιουμοριστικό.

  *Τόση ώρα αναφέρομαι στο μέσο χρήστη αν και η δικές μου επιλογές δεν έχουν καμμία σχέση με αυτές του μέσου χρήστη. Ίσως το Aero να είναι σημαντικό για κάποιους. Ίσως κάποιος που δεν έχει δει Opera ή Firefox να θεωρεί και τον IE7 σημαντικό, αν και μπορεί να τον έχει και στα XP. Τα networking profiles είναι ένα ωραίο χαρακτηριστικό αλλά για αυτούς που δουλεύουν το Office το πρωί στη δουλειά και σερφάρουν το βράδυ σπίτι, εντελώς ασήμαντο. Επιπλέον δε δικαιολογεί και τις αλλαγές στο interface. Για εμένα το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι το γρήγορο boot και shutdown.

  ** Εκτός από το παράδειγμα με το dialog του networking υπάρχουν και άλλα χτυπητά παραδείγματα. Ποιος ο λόγος να κάνουν suspend όταν πατάς αυτό που νομίζεις είναι το shutdown και το κανονικό shutdown να είναι κρυμμένο σε ένα menu; Αν τα είχα χρησιμοποιήσει και περισσότερο θα θυμόμουν και άλλα να σου πω.

  *** Το openSuSE μπορείς να το κατεβάσεις και δωρεάν, δεν ξέρω τι παραπάνω έχει το Enterprise Edition που λες ή το Xandros. Επίσης εδώ έχεις επιλογή, καθώς για προσωπική χρήση η περισσότερες εμπορικές διανομές έχουν και δωρεάν παρακλάδια.

  Παρακάτω παραθέτω μερικές διευκρινήσεις σε σχέση με το χθεσινό post.

  Ο λόγος που αναφέρθηκα εκτενώς στο Linux είναι για να τονίσω ότι παρόλο που είναι δωρεάν προσφέρει υψηλότερο επίπεδο λειτουργιών σε σχέση με τα Vista (προσωπική άποψη). Επιπλέον λειτουργεί σαν παράδειγμα ότι οι συχνές τεχνικές αλλαγές δεν καταστρέφουν απαραίτητα τη συμβατότητα και συνήθως έχουν πολύ πιο εμφανή αντίκτυπο (ΙΟ schedulers, preemptive kernel, fair scheduler είναι μερικές αλλαγές που έδειξαν διαφορά) σε σχέση με αυτόν που είχαν οι αλλαγές στα Vista. Φυσικά χρησιμοποιώ open source εφαρμογές όσο πιο συχνά μπορώ, και το κάνω στο Ubuntu. Τα windows τα χρησιμοποιώ μόνο για ότι δεν μπορώ να τρέξω στο Ubuntu και το Wine. Επομένως τα Vista δεν μου προσέφεραν τίποτα παραπάνω από τα XP και απ’ότι είπα παραπάνω πιστεύω ότι και στο μέσο XP user δεν προσφέρουν κάτι σημαντικό. Προφανώς και δεν με νοίαζει αν θα υιοθετήσουν όλοι κάποια διανομή ή όχι. Το πρόβλημα μου είναι ότι κάθε λίγο βγάζουν μια βλακεία, όπως DRMed περιεχόμενο, επειδή ξέρουν πως θα τη στηρίξει η MS και συνεπώς το 80-90% ή όσο είναι των χρηστών.

  Tα προβλήματα που είχα ήταν με τον partitioner των Vista και όχι του installer τους (θυμίσου ήταν προεγκατεστημένα στο φορητό). Έχει μία επιλογή shrink partition και προσπάθησα να τη χρησιμοποιήσω για να κάνω χώρο για Ubuntu. Όχι μόνο δεν με άφηνε να μειώσω σε λιγότερο από το μισό το partition των Vista, αλλά αφού πάτησα το ΟΚ του πήρε 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι να αποφασίσει ότι δεν έχω αρκετό χώρο στο σκληρό (είχα μόνο 140 και βάλε GB ελεύθερα σε 160αρι δίσκο). Βέβαια το να κάνεις resize partition σε live filesystem είναι δύσκολη δουλειά για να είμαστε δίκαιοι, στο Linux δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να γίνει. Ευτυχώς ο partitioner του Ubuntu δούλεψε μία χαρά όταν έκανα install.

 • Ο/Η Paddy λέει:

  Δεν θέλω να συνεχίσω την κουβέντα κυρίως από βαρεμάρα, αλλά και επειδή πιστεύω ότι καταλήγουμε σε κάποιο είδος agreement. Απλά ποστάρω για να σου πω ότι είναι κρίμα για κάποιες trivial αλλαγές στο interface που δεν έχεις όρεξη να ψάξεις έστω και λίγο να μειώνεις ένα ολόκληρο προϊόν. Το shutdown button είναι option από τα power options του Control Panel (duuuh).

  Εγώ δηλαδή όταν κάποιοι εντελώς ΚΟΠΑΝΟΙ (κατά τη γνώμη μου) αποφάσισαν εν έτει 2005 ότι πρέπει να επαναφερθεί το spatial navigation στον gnome και το έβαλαν default (δηλαδή να ανοίγει κάθε folder σε νέο παράθυρο) εγώ θα έπρεπε να το γυρίσω σε KDE ή να αγνοήσω όλες τις υπόλοιπες βελτιώσεις και να μείνω στην παλιά του έκδοση? I don’t think so, έψαξα για 5 λεπτά από που το κάνω turn off και ήμουν happy. Ξερω οτι λενε “you can’t teach an old dog new tricks”, αλλα δεν είμαστε πια και ΤΟΣΟ old ρε γαμωτο… :p

 • Ο/Η kinalus λέει:

  Οκ ίσως το κοίταξα λίγο επιφανειακά αλλά πρέπει όμως να κάνω ένα τελευταίο σχόλιο. Μπορεί το κουμπάκι να είναι trivial θέμα και να αλλάζει σχετικά εύκολα, αλλά οι επιπτώσεις του δεν είναι και τόσο trivial. Σκέψου πόσα εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά. Σκέψου πόσα εκατομμύρια Watt κάψαν όλη τη χρονιά οι υπολογιστές τους. Από τη στιγμή που μελέτες έχουν δείξει ότι ότι οι συσκευές σε standby τρώνε σιγά-σιγά σημαντικά ποσά ενέργειας, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί σε αυτά τα θέματα. Γι’αυτό είπα ότι έχουν κάνει άχρηστες αλλαγές στο interface.

  Αντίθετα το spatial navigation είναι μία φιλοσοφία για interfaces, ίσως τελικά κακή και δυσχρηστή, αλλά είχε κάποιο στόχο. Πλέον στο ubuntu έχουν default το browser mode και βρήκα πως αλλάζει πιο εύκολα απ’ ότι το shutdown button. BTW ευχαριστώ για το link.

 • Ο/Η katrin λέει:

  8a ithela na mou peite pws kanate to downgrade!Exw ena laptop,agorasmeno prin apo merikes evdomades kai 8elw na kanw downgrade se xp apo vista,alla den kserw pws!to laptop einai HP 1,5kati Ghrz,2GB mnimi kai 160 skliro!kapoio link yparxei?euxaristw!

 • Ο/Η karios λέει:

  Προφανώς δεν υπάρχει link γιατί δεν πρόκειται για κάποια επιλογή του ίδιου του λειτουργικού. Ο τρόπος για να το κανεις είναι να αγοράσεις (ή να βρεις τελοσπάντων) τα Windows XP, να bootάρεις από το CD και να κάνεις εγκατάσταση πάνω ή παράλληλα στα Vista που ήδη έχεις. Αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις, καλό θα είναι να βρεις κάποιον που ξέρει για να το κάνει για εσένα. Τώρα αν υπάρχει δυνατότητα από το μαγαζί που αγόρασες το laptop να σου δώσει τα XP αντί για τα Vista, αυτό συνήθως πρέπει να παρέχεται σαν επιλογή αλλά μόνο κατά την αγορά. Εδώ βέβαια ξεκινάει μία άλλη κουβέντα για τις συμφωνίες μεταξύ vendors και microsoft έτσι ώστε να σου πασάρουν την εκάστοτε έκδοση των Windows που αυτοί επιθυμούν, να σε αναγκάζουν να την πληρώσεις και να μην έχεις καμοία επιλογή επάνω στο πιο λειτουργικό θέλεις με το νέο σου μηχάνημα. Δοκιμάστε να ζητήσετε ένα laptop με Ubuntu χωρίς να το υποστηρίζει η εταιρία ή χωρίς λειτουργικό (για να βάλετε μόνοι σας όποιο θέλετε) και θα καταλάβετε τί εννοώ.

What's this?

You are currently reading Αναβαθμίζοντας από τα Vista στα XP at Καθημερινή Τρέλα.

meta