Αποτελέσματα εκλογών

17 Σεπτεμβρίου, 2007 § 1 comment

Οι βουλευτικές εκλογές του 2007 είναι πλέον παρελθόν, και νομίζω ότι είναι ώρα, με καταμετρημένο το 99.72%, αυτή τη στιγμή, των ψήφων, να παραθέσω κάποια προσωπικά συμπεράσματα. Αλλά πριν, από αυτό, ας δώσω τα επίσημα αποτελέσματα από το Υπουργείο Εσωτερικών:


Εγγεγραμμένοι 9,905,401
Ενσωμάτωση 99.72 %
Ψήφισαν 74.14 %
Εγκυρα 97.33 %
Ακυρα/Λευκά 2.67 %

152 έδρες 41.84 %
102 έδρες 38.10 %
22 έδρες 8.15 %
14 έδρες 5.04 %
10 έδρες 3.79 %

Φυσικά, με τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτει πεντακομματική βουλή. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πολύ καλό, μιας και μειώνει κατά πολύ τον αυταρχισμό και τον ειρωνικό τόνο που είχαν χρόνια τώρα οι εκπρόσωποι των δύο πρώτων κομμάτων στη βουλή. Ως τώρα, σε αγορεύσεις των βουλευτών του τρίτου κόμματος στη βουλή (του Κ.Κ.Ε.) σπανίως ήταν βουλευτές των δύο πρώτων κομμάτων παρόντες, αφού αποφάσιζαν να πίνουν καφέ στην καφετέρια της βουλής εκείνη την ώρα, με στυλ “άστους να λένε ότι θέλουν, 12 έδρες έχουν μόνο (έτσι ήταν η προηγούμενη βουλή θυμίζω)”. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υποτίθεται ότι έκανε αντιπολίτευση με υψηλούς τόνους, με κοκκορομαχίες, ενώ στα σημαντικά θέματα (νομοσχέδια, διαταγές από το εξωτερικό) συμφωνούσε, έσκυβε το κεφάλι και συνυπέγραφε. Γράφοντας για την ‘αντιπολίτευση’ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θυμήθηκα τον Χάρυ Κλύνν σε ένα από τα κλασσικά πλέον κλιπ του:

-Με το Σοσιαλισμό τί σχέση έχεις; (ρωτάει ο Νονός τον άνθρωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

-Απλή συνωνυμία Παδρόνε.

Επιτέλους, θα έχουμε μία πραγματική αντιπολίτευση σε μεγαλύτερο ποσοστό, μιας και στη νέα βουλή τα 3 τελευταία κόμματα καταλαμβάνουν 46/300 έδρες.

Το επόμενο συμπέρασμα έχει να κάνει με τα μεγάλα αστικά κέντρα και με την επαρχεία. Λυπάμαι που το λέω, αλλά στην επαρχεία ο κόσμος δεν κατάλαβε τίποτα. Δεν ίδρωσε το αυτί του από τίποτα. Δεν αντιλήφθηκε ούτε ομόλογα, ούτε μίζες, ούτε κοροϊδία, ούτε ελλείμματα, ούτε αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας των μικρών, ούτε τίποτα. Και το πιο αστείο; Οι συνάνθρωποί μας κάηκαν, έχασαν οικογένειες ολόκληρες, έχασαν σπίτια και περιουσίες, καταστράφηκαν εντελώς και ΟΥΤΕ αυτοί κατάλαβαν, ψηφίζοντας κατά μεγάλο ποσοστό ακριβώς τα ίδια. Ενδεικτικά αναφέρω το νομό Ηλείας, όπου ο κόσμος ψήφισε 46.55% ΝΔ (από 47.59% το 2004) και 42.02% ΠΑ.ΣΟ.Κ. (από 44.59% το 2004). Τι να πώ; Μήπως είμαστε άξιοι της μοίρας μας; Προφανώς 100.000 άνθρωποι (περίπου τόσοι αθροίζουνονται στα δύο παραπάνω αποτελέσματα) πίστεψαν ότι ο Θεός του έστειλε τις πυρκαγιές γιατί δεν πηγαίναν συχνά στην εκκλησία (καίγοντας και την εκκλησία μαζί παρεμπιπτόντως), η αλλαγή του κλίματος έκαψε τα δάση, η γιαγιά με τα χόρτα φταίει για όλα και δεν ξέρω και γω τι άλλο.

Πάμε τώρα στη Ν.Δ. Εδώ τα πράγματα είναι ζόρικα μιας και πήρε το απολύτως ελάχιστο ποσοστό για αυτοδύναμη κυβέρνηση, γεγονός το οποίο θα βγει εις βάρος της τα επόμενα χρόνια. Γιατί το λέω αυτό; Θυμηθείτε ότι για να περάσει τα νομοσχέδια που έχει στο συρτάρι χρειάζεται την πλειοψηφία των βουλευτών της βουλής. Άρα έστω και 1-2 να μην το κάνουν, δεν θα μπορεί πλέον να περνάει ότι θέλει. Εδώ ίσως να φανεί και αυτό που λέω τόσο καιρό, ότι δηλαδή θα βρεί συμμάχους στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα ψηφίσματα των νομοσχεδίων. Ή στο ΛΑ.Ο.Σ. Θα δείξει.

Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα ποσοστά είναι χειρότερα από τα ποσοστά που είχε την εποχή Κοσκωτά. Ο κόσμος κατάλαβε επιτέλους τί σκατά έκαναν επί 30 χρόνια αυτοί οι άνθρωποι. Ποιους εξυπηρετούσαν. Φυσικά οι ίδιοι τώρα θα ψάξουν να βρουν αποδιοπομπαίο τράγο και δικαιολογίες, κυρίως προσωποκεντρικές, για την κατάσταση αυτή. Λες και τα πρόσωπα είναι το κόμμα, και όχι η πολιτική του. Ίσως να ξεθάψουν και το Σημίτη πάλι. Πάντως είχα δίκιο όταν έλεγα ότι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Γιωργάκη ήταν ότι έκανε τον Κωστάκη να φαίνεται σοβαρός πολιτικός.

Το Κ.Κ.Ε. ανέβασε κατά πολύ τα ποσοστά του. Επί 80 χρόνια το συγκεκριμένο κόμμα έχει μία αξιοπρόσεχτη σταθερότητα σε απόψεις και πράξεις, γεγονός το οποίο πιστεύω ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να κρατήσει τα ποσοστά που πήρε και στις επόμενες εκλογές (τουλάχιστον σε αριθμούς ψήφων γιατί στις επόμενες εκλογές θα πλακώσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού – εκεί να δείτε γλέντια)

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ανέβασε επίσης πολύ τα ποσοστά του. Ο Αλαβάνος φάνηκε καλή ιδέα ως αρχηγός του κόμματος και φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση κυρίως στους νέους, και όχι άδικα. Μιλάνε πολύ για το περιβάλλον και για την αριστερά ξεφεύγοντας από την ‘παλιομοδίτικη αριστερά’ και φτιάχνοντας ένα προφίλ ‘σύγχρονης αριστεράς’. Δυστυχώς, ως Συνασπισμός, με έχουν απογοητεύσει πολλές φορές, ψηφίζοντας κάποια νομοσχέδια σε επίπεδο ΕΕ και τοπικής αυτοδιοίκησης, μαζί με τους 2 πρώτους.

Το ΛΑ.Ο.Σ. ουσιαστικά είναι η αντίδραση μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ίσως νοιώθουν ότι ο Καρατζαφέρης “καλά τα λέει”, είτε ότι “η Ελλάδα πρέπει να ανήκει στους Έλληνες”, είτε ότι “οι Αλβανοί του τρώνε τις δουλειές”, είτε ότι “αυτό το κόμμα είναι Χριστιανοί, άρα καλοί άνθρωποι”, είτε κάτι παρεμφερές τέλος πάντων. Γιατί πολιτικά, προσωπικά πιστεύω ότι βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. καθώς ανήκει οικονομικά και κοινωνικά στη δεξιά.

Τέλος, παρόλο που το ποσοστό της αποχής έφτασε το 26%, είναι σημαντικό ότι από τα έγκυρα ψηφοδέλτια μόλις ένα 2.5% περίπου ήταν άκυρα και λευκά. Επιτέλους, πολύς κόσμος κατάλαβε ότι ο τρέχον εκλογικός νόμος έκλεβε την ψήφο του και την χάριζε στα δύο μεγάλα κόμματα όταν έριχνε άκυρα και λευκά. Πάλι καλά…

Ελπίζω το μέλλον της χώρας μας να είναι ελαφρώς πιο ευοίωνο μετά τα σημερινά αποτελέσματα.

§ One Response to Αποτελέσματα εκλογών

What's this?

You are currently reading Αποτελέσματα εκλογών at Καθημερινή Τρέλα.

meta