Φωτιές – τι μπορούμε να κάνουμε οι χρήστες του Internet

27 Ιουλίου, 2007 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φωτιές – τι μπορούμε να κάνουμε οι χρήστες του Internet

Εκτός από τα ευκόλως εννοούμενα (παραστάσεις διαμαρτυρίας, να μην ξαναψηφίσουμε κανέναν που βάζει το κέρδος κάποιων πάνω από το γενικό καλο, κοινώς το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, εθελοντισμός σε πυρόσβεση και δασοπροστασία κτλ), τί άλλο μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τις καμμένες εκτάσεις από σίγουρη οικονομική εκμετάλλευση; Αν τα αφήσουμε στην μοίρα τους, σύντομα θα αρχίσουν αν ξεφυτρώνουν θέρετρα, σπίτια και γω δεν ξέρω τί άλλο.

Προτείνω το εξής. Όσοι από εμάς έχουμε λίγα λεπτά κάθε μέρα, μπορούμε να ελέγχουμε με τη χρήση δορυφορικών εικόνων τις καμμένες εκτάσεις, και να τις συγκρίνουμε με νεώτερες αεροφωτογραφίες. Μία προσπάθεια για το θέμα άρχισε ήδη η Καθημερινή, με τη χρήση του δορυφόρου Ikonos. Τις φωτογραφίες του δορυφόρου πριν και μετά την καταστροφή για Πάρνηθα και Υμηττό θα βρείτε εδώ:

Φωτογραφίες από την Καθημερινή

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν και νεώτερες φωτογραφίες, για παραπάνω συγκρίσεις. Τραβήξτε screenshots και αποθηκεύστε τις φωτογραφίες στους δίσκους σας, μαζί με στοιχεία ημερομηνιών και ωρών ώστε να έχουμε υλικό αν χρειαστεί αργότερα (που το απεύχομαι).

Φυσικά, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τη χρήση του Google Maps και Google Earth, με τη μόνη διαφορά ότι δεν ξέρω κάθε πότε ανανεώνουν τις φωτογραφίες (νομίζω ότι το κάνουν κάθε κάποια χρόνια). Αν μη τί άλλο όμως, μπορούμε αυτή τη στιγμή να έχουμε μία πεντακάθαρη εικόνα για το ποιες εκτάσεις ήταν δάσος. Για την εικόνα της Πάρνηθας πριν την καταστροφή, μπορείτε να πάτε εδώ:

Google Maps για Πάρνηθα

ενώ για τον Υμηττό εδώ:

Google Maps για Υμηττό

Φυσικά όποιος γνωρίζει ακριβής τοποθεσίες των άλλων πυρκαϊών που κατακέουν τα δάση μας, ας μου στείλει ένα μήνυμα να τα συμπεριλάβω.

Έτσι ώστε σε λίγα χρόνια να έχουμε στα χέρια μας κάτι για να μπορέσουμε να κυνηγήσουμε όποιον κερατά πάει να φάει τα δάση μας.

Διαβάστε και το εξαιρετικό άρθρο για τον εντοπισμό νέων πυρκαϊών εδώ!

Παρεπιπτόντως, ποιος χειριζότανε τις κάμερες το βράδυ της συναυλίας για τις φωτιές στο Σύνταγμα και για ποιο λόγο; Προσπαθούσε να ρυθμίσει την κίνηση που δεν υπήρχε; Άντε, για να δούμε ποιος είχε δίκιο όταν μίλαγε για τις κάμερες όταν τις εγκαθιστούσαν.

Πάρτε και ένα πετυχημένο “πλακάτ” από το salata.wordpress.com:

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading Φωτιές – τι μπορούμε να κάνουμε οι χρήστες του Internet at Καθημερινή Τρέλα.

meta