iPhone με Safari; Μπαααα…

14 Ιουλίου, 2007 § 1 comment

Εντάξει, το iPhone φαίνεται αρκετά ωραία μηχανάκι από τις πρώτες ματιές που του ρίχνω μέσω Internet. Μάλιστα για όποιον ενδιαφέρεται να το δει από κοντά πριν ακόμα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, το Πλαίσιο στο The Mall έχει προμηθευτεί ένα. Θα επικεντρώσω σε ένα θέμα για το οποίο έχει γίνει αρκετός ντόρος στο iPhone. Είναι ο Safari browser και ο τρόπος που αποφάσισαν να τον κάνουν να δουλεύει στο κινητό.
Ως σήμερα τα κινητά προσπαθούσαν να δείξουν τις ιστοσελίδες με τρόπο ώστε να χωρούν όσα περισσότερα πράγματα μπορούσαν στις μικρές οθόνες τους. Για τον λόγο αυτό πολλές φορές ήταν απαραίτητο να φτιάχνονται ειδικές εκδόσεις κάποιων ιστοσελίδων ειδικά για κινητά και γενικά φορητές συσκευές. Επίσης, ο όγκος δεδομένων που χρειάζονταν να μεταφερθεί από κάθε ιστοσελίδα ήταν συνήθως σχεδιασμένος για PC στο σπιτι, και όχι για κινητές συσκευές οι οποίες συνήθως έχουν μικρότερες συνδέσεις με το Internet οι οποίες κοστίζουν μάλιστα περισσότερο αν ο χρήστης κατεβάζει περισσότερα δεδομένα. Η Apple με τον Safari στο iPhone ακολούθησε μία διαφορετική στρατηγική. Ουσιαστικά ο Safari δείχνει ολόκληρη τη σελίδα όπως θα την έδειχνε ένα οποιοδήποτε PC από κάποια απόσταση με τη δυνατότητα Zoom In και Zoom out ώστε ο χρήστης να βλέπει και να διαβάζει ότι θέλει πιο άνετα. Το σύστημα δουλεύει πραγματικά καλά. Ας πούμε λοιπόν ότι μας βολεύει και το θέλουμε. Ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή.
Το iPhone κοστίζει 499 δολλάρια (το μικρό μοντέλο με 4GB μνήμη) ή 599 δολλάρια (για το “μεγάλο” μοντέλο των 8GB). Σε ευρώ; Δεν ξέρω. Το iPhone πωλείται μόνο στην Αμερική. Και σα να μην έφτανε αυτό, για να αγοράσει κάποιος το εν λόγω κινητό πρέπει υποχρεωτικά να υπογράψει συμβόλαιο με συγκεκριμένη εταιρία τηλεφωνίας (από τις χειρότερες μάλιστα σύμφωνα με blogs από την άλλη πλευρά του ατλαντικού) με μηνιαίο πάγιο 60,80 ή 100 δολλάρια και μάλιστα το λιγότερο για 2 χρόνια. Απίστευτο;
Ας κάνουμε λοιπόν πίσω και ας δούμε τί άλλες επιλογές έχουμε για να σερφάρουμε και εμείς στο διαδίκτυο από το κινητό μας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
Αν το κινητό σας υποστηρίζει Java υπάρχει λύση! Η δουλειά που έχει γίνει είναι φοβερή και η λύση ονομάζεται Opera Mini 4 beta. Πηγαίνετε από το κινητό σας μέσω WAP ή Mobile Internet στο www.operamini.com και κατεβάστε την εν λόγω έκδοση. Θα εκπλαγείτε!
Στα γρήγορα να δώσω μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό τον mobile browser μοναδικό:
-Ο Opera Mini χρησιμοποιεί ένα remote server που αναλύει και επεξεργάζεται τις σελίδες που θέλετε να δείτε μειώνοντας δραματικά τον τελικό όγκο δεδομένων που κατεβάζετε! Εκτός αυτού, οι εικόνες που κατεβαίνουν μπορούν, κατ’επιλογή, να είναι μικρότερης ποιότητας κατεβάζοντας και άλλο τον όγκο αυτό.
-Scrollάρετε τις σελίδες είτε με γραφίδα (π.χ. σε Windows Mobile), είτε με το joystick, είτε με τα 2,4,6,8 πλήκτρα. Εδώ βοηθάει ένας mouse pointer(!) που εμφανίζεται στην οθόνη. Κλικ για zoom in, δεξί function button για zoom out. Και δουλέυει καλά!
-Υποστηρίζει CSS καθώς και το παλιό, καλό Small Screen Rendering που υποστήριζε ο προηγούμενος Opera Mini.
-Έχει πολύ όμορφα εφεδάκια για το zoom και το scroll, καθώς και για το back και link clicking!
Ακόμα βρίσκεται σε beta και αυτό φαίνεται γιατί προσωπικά μου κρασάρει σχετικά συχνά, αλλά είναι αρκετά εντυπωσιακός! Δείτε και το αστείο βιντεάκι που ετοιμάσανε οι άνθρωποι της Opera για τον Opera Mini και το iPhone εδω!
Μπράβο στην Opera!

Opera Mini 1Opera Mini 2Opera Mini 3Opera Mini 4

§ One Response to iPhone με Safari; Μπαααα…

What's this?

You are currently reading iPhone με Safari; Μπαααα… at Καθημερινή Τρέλα.

meta